brunos pisze:
Muszę zamienić wtryski mechaniczne na elektryczne nie wiecie od jakiego modelu samochodu będą najlepiej pasowały?
Nie ma reguły. Poszukaj w internecie dokumentacji takiej przeróbki - może autor zamieścił informacji i wykorzystanych wtryskiwaczach...
Główne zasady którymi trzeba się kierować w doborze wtryskiwaczy:
- Wydajność - musi być odpowiednia do mocy na jeden cylinder
- Dostępność - nie kupuj tego co będzie trudno dokupić w przypadku awarii
- Budowa/wymiary - wtryskiwacze mają różne kształty - jedne będą pasować bardziej, inne mniej...
- Cena - kupuje się to co jest tanie i w ogromnych ilościach (np. wtryski od forda)
brunos pisze:
Muszę również kupić lub wykonać sam listwe wtryskową. Wolałbym ze względu na koszty ją kupić. I tu nasuwa się kolejne pytanie czy od jakiegoś modelu ona przypasuje np m119? albo nie wiem może a8 4.2 czy innej V8? może ktoś wie od czego będzie pasowała?
Raczej musisz nastawić się na mniejszą lub większą rzeźbę. Ewentualnie jak masz czas możesz szukać listwy od auta z takim samym rozstawem wtryskiwaczy jak u Ciebie. Ja znalazłem, ale szukałem kilka miesięcy...
Listwy nie dobiera się do pojemności czy mocy ale do rozstawy wtryskiwaczy! Może się okazać że znajdziesz pasujące listwy od silnika czterocylindrowego, ale to te trudne bez jeżdżenia po szrotach i mierzenia rozstawu wtrysków...
brunos pisze:
Czy są już gotowe mapy do MSa do silnika m117?
Nie ma. Strojenie silnika to względnie prosta sprawa i nie ma czego się bać. Oczywiście mówię o samym paliwie bo jak dojdzie do tego przeróbka zapłonu to sprawa się trochę komplikuje.
Od razu w koszty wlicz sondę szerokopasmową z kontrolerem (ok 800zł). Wydatek zwróci się w postaci zmniejszenia czasu potrzebnego na strojenie oraz potencjalnych oszczędności paliwa (można jeździć na ubogiej mieszance - wszystko jest pod kontrolą).