MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest pt sie 29, 2025 12:30 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ] 
Autor Wiadomość
swój chłop
Awatar użytkownika

Witam

Mam taki problem mianowicie dzisiaj pojawił się problem z ładowaniem w moim aucie (muszę szczotki wymienić w alternatorze) i jednocześnie przy tej naprawie chciałbym wymienić pasek klinowy bo też najwyższy na niego czas. Jednak pojawił się problem pewnie dość prosty ale nie mogę go obejść mianowicie nie wiem jak poluzować napinacz aby zdjąć pasek. Zrobiłem zdjęcie i zaznaczyłem śrubę którą chciałem odkręcić (19mm) ale tylko klucz rozwaliłem a śruba nie poszła dodam że solidny klucz. Nie chcę nic na siłę tam robić bo boję się że mogę coś ukręcić a pewnie jest na to metoda. Mam pytanie o jak najprostsze wytłumaczenie jak ruszyć to dziadostwo. Na zdjęciu zaznaczyłem śrubę którą chciałem odkręcić.
http://i52.tinypic.com/29mvzsw.jpg

Pozdrawiam i dziękuję za pomoc

swój chłop

Jeżeli masz taki sam napinacz jak ja, a na to mi wygląda, to niestety te śrubę trzeba poluzować, choć nie jest ona bezpośrednio odpowiedzialna za napinanie. Nawiasem mówiąc to u mnie zawsze te śruby są imbusowe, wiem że oryginalne.
Samego napinania i odpuszczania dokonuje się za pomocą specjalnej lewogwintowej śruby umieszczonej trochę wyżej, pionowo za paskiem. Powinno tam być coś w rodzaju nakrętki na klucz 13mm i kręcąc w prawo napinamy, w lewo - rozluźniamy (dokladnie tak jak napisalem).

E280 T
450SLC 5.0
dawniej: W115 200D '72 - Boluś, W115 '70 - No Name, W116 '76 - No Name, oraz rozne 123

Automatom mówię NIE
Śląsk, Gliwice

swój chłop
Awatar użytkownika

No już się z tym uporałem trochę kombinowania było, zrobiłem inaczej, nie będę opisywał bo trochę by zajeło, w każdym razie zrobione wszystko w alternatorze regulator napięcia i pasek wymieniony, mMm2 wielkie dzięki za pomoc może kiedyś przy kolejnej pracy zrobię tak jak piszesz :)

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ] 

Strefa czasowa UTC+02:00