MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest ndz cze 22, 2025 9:04 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 1 ] 
Autor Wiadomość
swój chłop

Witam
Zaoferowano mi do kupienia, w okazyjnej cenie, samochód jak w temacie. Z silnika bede sie musial doedukowac, bo jeszcze nie wiem z czym to sie je, ale z nim jeszcze sie nic nie dzieje. Problem jest natomiast ze szkrzynia biegow. Samochód bodajze przestal jezdzic do przodu. Serwis mercedesa chcial ogromne pieniądze za wymiane plyty sterujacej, a ostatecznie mechanik coś przebąkiwał o wymianie komputera sterowania skrzyni. Czy ktoś z tych fusów potrafi coś wywróżyć albo choc powiedzieć o możliwych usterkach tej skrzyni? Po prostu musze sobie skalkulowac ile wydam na czesci i ile warto zaplacic za samochod, tak by jeszcze to bylo warte babrania się, a w razie jak mi sie auto nie spodoba (spalanie, awaryjnosc), odsprzedac je dalej. Plyte sterujaca albo komputer wymienilbym sobie sam i mam nadzieje, ze mozna rowniez samemu przeprowadzic ponowne uczenie/dostosowywanie systemu.

Patrzylem juz za plyta sterujaca albo nawet cala skrzynia i ceny mnie nie powaliły, ale na przyklad są to skrzynie od modeli czterocylindrowych. Rozumiem, że wytrzymałość mechaniczna skrzyni do czterocylindrowca może być mniejsza, ale ja nie widzę powodów, dla których płyta sterująca niemiałaby przypasować, skoro ilość przełożeń jest taka sama.
Nie chcę się opierać na samym EPC, bo jakikolwiek błąd może dużo mnie tutaj kosztować.
Jakie macie doświadczenia?

E280 T
450SLC 5.0
dawniej: W115 200D '72 - Boluś, W115 '70 - No Name, W116 '76 - No Name, oraz rozne 123

Automatom mówię NIE
Śląsk, Gliwice

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 1 ] 

Strefa czasowa UTC+02:00