oto obiecane zdjecia:
Załącznik:
cam1.jpg [ 39.6 KiB | Przejrzano 3095 razy ]
Załącznik:
cam2.jpg [ 42 KiB | Przejrzano 3095 razy ]
Przy okazji zrobilem fotki numerow na wałkach i wyszedł problem.
Te numery w ogóle się nie zgadzają z tym co VINiarka mi podpowiedziała i co zapisałem w pierwszym poście.
Albo czytam niewłaściwe numery (a innych nie znalazłem), albo faktycznie w silniku jest założone zupełnie co innego niż VIN podaje.
Załącznik:
cam_in.jpg [ 28.58 KiB | Przejrzano 3095 razy ]
ssący jest: 606 051 08 01
ssący wg VIN: A606 050 15 01
Załącznik:
cam_ex.jpg [ 26.76 KiB | Przejrzano 3095 razy ]
wydechowy jest: 606 051 04 01
wydechowy wg VIN: A606 050 07 01
A tu cytaty kolegi ukaniu i moje pytania, bo sie nie znam.
Cytuj:
Sprawa wygląda zwykle tak:
pomocnik mechanika zakręca ostrow wałek od jednej strony do drugiej bez wyciśniętych regulatorów luzu.
Cytuj:
On to robił na wyprasowanych z oleju regulatorach luzu? Wtedy podczas skręcania na wałek nie działają jakiekolwiek siły i raczej jeśli nie ma wad ukrytych to nie pęknie
Regulatory luzu to hydrauliczne popychacze, tak? Wycisniecie z nich oleju powoduje ze robi sie troche luzu, bo likwidujemy poduszke olejowa, na ktorej one pracuja. To chyba dobrze zrozumialem...
Ale jak sie je wyciska? Przy sprawnych popychaczach naciskanie od gory na dekiel ma powodowac ich stwardnienie, a nie (pardon) zwiotczenie, wiec jak inaczej?
Cytuj:
Jak wkręca wałek na założonej głowicy +100% do szczęscia w połamaniu wałka bo zawory oprą się o tłok.
Tu znowu teorią ode mnie powieje...
jezeli masz ustawiony wał korbowy na 0 (1 cyl GMP), i na to zacznie przykrecac sie wałek, rowniez w polozeniu 0, to z czego bierze sie +100% do szczescia?
Nie uda sie walka utrzymac w tym polozeniu podczas dokrecania? Ja rozumiem trudnosc z tego wynikajaca, ale az 100% szczescia? Chyba cos mi umknelo...
A juz w ogole w tym OM606 walek ssacy jest napedzany z wałka wydechowego za pomocą zębatek o zebach prostych. Dopiero wydechowy jest napedzany z łańcucha. A to, w tym konkretnym przypadku, ułatwia utrzymanie wałka ssącego w pozycji 0 podczas dokrecania.
Cytuj:
Nie bywam często w warsztatach ale pomimo tego widziałem taką akcję więc nie jest to jakiś wyjątek.
Jak mozna miec tyle wiedzy nie bywając w warsztatach... aaa, chyba ze to wlasnie dlatgeooooo...
![[zlosnikok]](./images/smilies/zlosnikok.gif)
PS
Nie myslalem ze to kiedys powiem, ale ten nowy sposób wstawiania zdjęć mnie przerasta.
Cos tu sie pozmienialo...