MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest wt lip 15, 2025 10:35 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ] 
Autor Wiadomość
swój chłop
Awatar użytkownika

Przeszukałem zasoby niniejszego forum a także wiele innych, w tym benzworld, peachparts, motortalk.de w poszukiwaniu informacji, ale nic nie znalazłem…

W moim 140 (500SE, zbudowanym w maju 1992) zdecydowałem się wreszcie (po sześciu latach posiadania…) podejść do tematu naprawy systemu audio. W samochodzie jest (a w zasadzie był – bo właśnie wszystko wyjąłem) Becker Mexico ze zmieniarką, bez systemu Bose. Czyli:

- klocek w konsoli środkowej (jednostka sterująca/odtwarzacz kasetowy),
- klocek w bagażniku na lewym nadkolu (odbiornik/wzmacniacz),
- zmieniarka CD (Becker Silverstone).

Badania urządzeń i okablowania oraz wyświetlane kody błędów pozwoliły ustalić, że uszkodzony jest klocek z bagażnika. Zdemontowałem wszystkie trzy w/w urządzenia i na dzień dzisiejszy zdecydowałem, że zastąpię je czymś z moich zbiorów (mam kilka zabytkowych zestawów Alpine’a i Clariona, z których któryś planuję umieścić w poczciwym 140). Stwierdziłem też, że z racji nietypowości głośników i bardzo dużego nakładu pracy niezbędnego do ich wymiany, pozostawię na razie fabryczne.

I tu pojawia się pytanie – czym je napędzić? Z klocka Beckera w bagażniku wychodzą tylko dwie pary kabli głośnikowych. Chcąc pozostawić całość okablowania bez ingerencji, planuję się wpiąć w owe kable głośnikowe. Domniemywam, iż prowadzą one z bagażnika do fadera na kosoli środkowej i tam rozdzielają się na głośniki tylne i przednie. W tylnej półce mam dwa woofery 6” (6 Ohm). Co jest z przodu (w sensie impedancji) i jaka jest ‘wypadkowa’ impedancja każdego kanału?

Wszelkie info mile widziane.

wiarus senior
Awatar użytkownika

Moim zdaniem idziesz złą drogą , trzeba naprawić amplituner w bagażniku i po sprawie (mogę pomóc PW)..Jakbyś chciał pozostawić instalację i wstawić inne radio to będzie kłopot ,bo ten oryginalny amplituner może pracować z impedancją głośników 2ohm ,a nowy na pewno musi mieć 4ohm lub więcej.Więc nie wykorzystasz starej instalacji, lub musiałbyś dać do nowego radia współczesny wzmacniacz obsługujący głośniki 2 ohm.
Jak zauważyłeś amplituner ma 2 wyjścia głośnikowe ,czyli pomijając regulacje fader głośnik przedni i tylny jest połączony równolegle stąd impedancja zastępcza będzie między 2-3ohm.Na przykład w W129 przy tym samym beckerze mexcio 2000 głośniki w drzwiach i w konsoli są połączone równolegle na żywca bo niepotrzebna jest regulacja fader ,ze względu na bliskość głośników.

swój chłop
Awatar użytkownika

Dzięki za cenne info. [ok]

Naprawę amplitunera też rozważam - odezwę się zatem via PW.

Alternatywnym rozwiązaniem, o którym myślałem jest właśnie deck+zmieniarka+ wzmacniacz do bagażnika, który napędzałby oryginalną instalację. Muszę przejrzeć moje zbiory wzmacniaczy, żeby zbadać, który pociągnie 2ohm.

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ] 

Strefa czasowa UTC+02:00