Panowie mam problem ze swoim Mercedesem. Wiem, że te prawdziwe zaczynają się przynajmniej od C klasy ale co poradzić
Przy prawie 2m wzrostu jest strasznie wygodny, a na M klasę mnie nie stać
Wracając do problemu: zauważyłem, że na zimnym silniku gdy auto ma postój przynajmniej 8 godzin po starcie słychać dziwny szum, hałas który ustępuje po paru sekundach przy lekkim przygazowaniu.
Auto odpala od strzału, obroty w normie tylko ten kilku sekundowy dźwięk - coś jak przy zużytym sprzęgle - konkretny szum.
Drugi problem moc silnika. Zauważyłem dziwną zależność: 1/3 do 2/3 pedału gazu i silnik pięknie oddaje swoją moc, natomiast przy wciśnięciu "w podłogę" auto jest słabsze niż przy wspomnianych 2/3. Problem z wlotem powietrza? Czy może coś innego?
Samochód jest z rocznika 2005, 1.5 benzyna. Swoją drogą to normalnie, że w trasie (autostrada, prędkość 120-130km/h) pali mi prawie 8L/100km. Wiem, że to benzyna ale nie jest to trochę za dużo?
W sumie to by było na tyle, dziękuję wszystkim za uwagę i chęci jeśli zdołali doczytać do samego końca. Za wszelką pomoc i sugestie będę bardzo wdzięczny.
Pozdrawiam
![[usmiech]](./images/smilies/usmiech.gif)