MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest pn lip 14, 2025 11:37 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ] 
Autor Wiadomość
swój chłop
Awatar użytkownika

Panowie mam problem ze swoim Mercedesem. Wiem, że te prawdziwe zaczynają się przynajmniej od C klasy ale co poradzić [zlosnikok]
Przy prawie 2m wzrostu jest strasznie wygodny, a na M klasę mnie nie stać ;)
Wracając do problemu: zauważyłem, że na zimnym silniku gdy auto ma postój przynajmniej 8 godzin po starcie słychać dziwny szum, hałas który ustępuje po paru sekundach przy lekkim przygazowaniu.
Auto odpala od strzału, obroty w normie tylko ten kilku sekundowy dźwięk - coś jak przy zużytym sprzęgle - konkretny szum.

Drugi problem moc silnika. Zauważyłem dziwną zależność: 1/3 do 2/3 pedału gazu i silnik pięknie oddaje swoją moc, natomiast przy wciśnięciu "w podłogę" auto jest słabsze niż przy wspomnianych 2/3. Problem z wlotem powietrza? Czy może coś innego?

Samochód jest z rocznika 2005, 1.5 benzyna. Swoją drogą to normalnie, że w trasie (autostrada, prędkość 120-130km/h) pali mi prawie 8L/100km. Wiem, że to benzyna ale nie jest to trochę za dużo?

W sumie to by było na tyle, dziękuję wszystkim za uwagę i chęci jeśli zdołali doczytać do samego końca. Za wszelką pomoc i sugestie będę bardzo wdzięczny.

Pozdrawiam [usmiech]

swój chłop

Numer GG: 5261898
Jesli chodzi o moc to jak masz możliwość podglądnięcia korekt STFT i LTFT to zerkinj jakie mają wartości.
Dzieje się to za każdym razem?? Może spróbuj na próbe zalać innego paliwa np. 98 i dolać środka na przeczyszczenie wtryskiwaczy.

swój chłop

Ten szum to może być to co już sam sobie odpowiedziałeś sprzęgło, co do spalania to nie wiem jak 1.5 ale u mnie 2.0 pali około 7 ale nie ten silnik więc nie ma co gdybać, dźwięk to najlepiej nagraj telefonem bo tak to sie nie dojdzie.

Gdybym chciał walczyć z każdym idiotą na forum brakło by mi życia.

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ] 

Strefa czasowa UTC+02:00