Kasowanie i odczytywanie błędów jest bardzo łatwe. Zaoszczędzone pisiont złotych na podpięcie się u Mariana , można z czystym sumieniem przepić lub przepalić wlewając 12.5 l Pb:) No wiec od początku.
lewe pokrętlo temperatury na czerwone pole prawe na niebieskie stacyjka na zapłon AUTO oba zapalone diody w ciagu 20sekund naciskamy i trzymamy 2 sekundy REST i 0 na lewym pojawi się : E0 na prawym cyfra
E0 i 01 wtedy błędów brak
Prawym AUTO podczytujemy po kolei kolejne kody .
ogólnie kodow jest ponad setka. E0 i E1 na lewym , a na prawym od 01 do 99 mam wszystkie spisane , ale troche mi zejdzie z tłumaczeniem tego , choć i tu je po kolei wstawie juz po naszemu
Bez strachu ale za pierwszym podejściem można odczytać zobaczyć ponad sto różnych kodów . Kasowanie : naciskamy lewy AUTO pojawia sie na lewym d0 (delete) prawym AUTO kasujemy poszczególne błędy po każdym skasowanym kodzie lewym AUTO naciskamy i pojawia sie znów d0 , wtedy prawym kasujemy i tak lewy prawy lewy prawy aż ujrzymy po lewej E0 po prawej 00. Wyłączamy zapłon na kilkananaście sekund włączamy i REST z 0 wciskamy jak na poczatku . Odczytujemy błędy , które nie zostały skasowane. Te elementy sa uszkodzone , nieraz kod mówi o konkretnej częsci, nieraz wskazuje na obwód .
U mnie zostały kody 74 i 75 mówiące o braku zasilania na pompce cyrkulacji płynu. Pompka rzeczywiście nie pracuje, także system działa . Pokazuje też kod 13 uszkodzenie czegoś do klimy na tył ale jej nie mam, więc tą tylna klimę której sie nie ma nie bierzemy pod uwagę.
Wnoszę z pełną stanowczością o podklejenie tematu. Za datki przyoszczędzone na Marianie z kompem z góry dziekuję. Ale wskazówka ich zagospodarowania jest też wyżej.
Z czasem albo wkleje przetłumaczone kody , albo podam link do pliku z nimi po ang.
_________________ W123 200 W123 230E W124 230E W201 190E C124 300CE S210 E420 W140 300SE 2.8 R129 280SL C124 E220 W220 320 CDI C219 320 CDI
|