Sie macie.
Opisze krótko mój problem przez który powoli zalewa mnie krew.
M104 2,8 w Eklasie ( ASB, ASR i tempomat ). Doładowany LPG ( z nim absolutnie żadnych problemów ). Problem z odpalaniem. W zasadzie to sprawa wygląda tak, że jak jest chłodno i stoi nawet po kilka dni, bo i tak czasem bywa to pali na pół obrotu. Rano odpala od strzału, jade do roboty, robi sie ciepło, powiedzmy 20 wzwyż i lipa. Albo odpala niechętnie, albo po którymś razie. Jak odpali za pierwszym, to nie chodzi na wszystkie gary, po przegazowaniu wszystko wraca do normy i potem każde zapalanie jest od strzału. Jak nie odpali to trzeba potem kręcić po kilka razy. Podobnie sprawy sie mają jak np wstawie auto do ogrzewanego garażu w zimie. Mowa tylko i wyłącznie o odpalaniu na benzynie.
Druga rzecz to nie zależnie od pogody, auto przy podjeżdżaniu do świateł czy parkowaniu przygasa. Ten objaw nie występuje zawsze i nie umiem sprecyzować w jakich warunkach jest a kiedy nie występuje. Zauważyłem również, że skrzynia wtedy wolniej redukuje biegi i słychać stuknięcie z tyłu auta po pełnym zatrzymaniu. Też objaw czasowy, raz jest, raz nie. Uprzedze pytania. Most, półosie, wał, łączniki wału, gumy wózka i zawieszenie w porządku.
Nie wiem gdzie szukać przyczyny. Może dlatego, że w zasadzie nie mam już czego wymieniać w układzie zapłonowym. Od czasu pierwszych objawów zostały wymienione, może też z racji wieku, ale i z powodu w/w objawów:
- cewki ( Beru ) - kable WN ( Beru ) - świece ( NGK ) - pompy paliwa ( nie domagały ) - srebrny przekaźnik ( świrował bo był już kiedyś naprawiany/rozbierany ) - wiązka nowa ( oryginał ) - przepływomierz ( Bosch ) - uszczelnienie dolotu - uszczelnienie kolektora wylotowego - czyszczenie przepustnicy - czujnik temperatury powietrza zasysanego ( oryginał ) - czujnik temperatury cieczy chłodzącej ( oryginał ) - filtr paliwa
Jedyne co jeszcze przychodzi mi do głowy to regulator ciśnienia paliwa i zawór MOT. Nie wiem czy któraś z tych rzeczy może być przyczyną mojego problemu, ale w układzie zapłonowym już raczej nic więcej nie zostało do weryfikacji. Oświećcie mnie jeśli sie myle i wspomóżcie w niedoli. Macie jakiś pomysł?
_________________ https://t.me/pump_upp
|