Jest sobie dwu-sekcyjna pompa wspomagania przy silniku m103 w W126. Oryginalnie była jednosekcyjna bo owy 126 nie posiada ani nivo ani ASD. Do tej dwusekcyjnej pompy został też dołożony zbiorniczek na płyn ZHM tak, że płyn ZHM w tej sekcji swobodnie krąży.
Dwusekcyjna pompa jakiś czas temu była regenerowana i wspomaganie działa wyśmienicie, ale ... pojawił się przeciek wewnętrzny, olej ATF przecieka do sekcji ZHM. Wzrasta poziom w zbiorniku na płn ZHM a gdyby doszedł do max to będzie wyciekać (narazie do tego nie dopuściłem) i oczywiście olej ATF w układzie wspomagania ubywa. Ubywa z prędkością około 100ml na 20km.
Pytanie co z tym można zrobić? Zupełnie nie zależy mi na sekcji ZHM i póki co chcę zrobić tak, że wywalę zbiornik ZHM i zamknę ten obieg krótkim wężykiem i niech olej ATF wypełni obie sekcje. Obawiam się, że w tym rozwiązaniu, ciśnienie rozerwie wężyk a może sytuacja po prostu się ustabilizuje. Czy to dobre rozwiązanie, czy nie lepiej zaślepić po prostu wejście i wyjście płynu ZHM?
_________________ Mercedes-Benz W126 1988r 260SE, m103 3,0 EFI
|