Witam,
Od pewnego czasu moją gwiazdkę dręczy pewien problem, otóż:
1) czasami zwłaszcza przy np dojeżdżaniu do skrzyżowania lub też poprostu gdy stoję na światłach silnik traci obroty... spadają bardzo nisko, zaczyna telepać samochodem i czasami uda mu się samoczynnie podnieść do obrotów minimalnych, ale w większości przypadków jednak gaśnie.
2) Moc :twisted: no właśnie, gwiazdka ma humory raz ciągnie jak szalona (jak na 1,8

) a niekiedy czuję jakbym ciągnął za sobą jeszcze lawete....
Objawy są niezależne od temperatury, pogody i innych zjawisk. A po wpięciu w komputer brak jest błędów w sterowniku silnika.
Wymyśliłem sobie taką teorię, że winne temu mogą być niedziałające/zacinające się fazy rozrządu, ponieważ tłumaczyłoby to zarówno brak mocy (faza rozrządu nie załącza się) jak i gaśnięcie samochodu (załączona faza rozrządu nie wyłącza się i z powodu zbyt mocno otwartych zaworów silnik zaczyna się dławić i gaśnie). Pozostaję jeszcze tylko kwestia dlaczego czasami gaśnie sam bez przyczyny np podczas stania na światłach.
Chciałem stworzyć wątek w którym będzie opisane jak dokładnie sprawdzić działanie faz rozrządu, zarówno ze strony elektronicznej jak i mechanicznej. Czytałem już co nieco na forum i z tego co się narazie dowiedziałem to:
Można sprawdzić działanie samego elektromagnesu poprzez podanie na niego napięcia i słuchanie czy zaskoczy czy nie. (napięcie np z akumulatora trzeba przyłożyć do 2 pinów nastawnika faz rozrządu znajdującego się na przedniej ścianie silnika, pod plastikową czarną obudową)
Jeżeli słyszymy, że elektromagnes się załącza to możemy taką operację powtórzyć na zapalonym silniku - objaw powinien być taki, że po podaniu napięcia silnik powinien zacząć nierówno pracować, dławić się (u mnie akurat nie ma żadnej zmiany w trybie pracy).
I teraz właściwe pytanie, co jeśli właśnie nie ma żadnej zmiany w pracy silnika? Czy to znaczy, że mechanizm zmiennych faz nie działa? Jak to dokładnie potwierdzić, aby nie wymieniać niepotrzebnie części?
Jeśli macie jakieś doświadczenia w tym temacie to podzielcie się proszę opinią.
Nie wiem też czy to co opisałem powyżej to poprawna metoda sprawdzenia, więc w razie czego mnie poprawcie.
Pozdrawiam