Wymieniłem szybę miesiąc temu.
Kupiłem na allergo za 280zł z wysyłką z firmy, która ma sporo szyb do wszelkich modeli , szyby z usa.
Samemu rozebrałem całe otoczenie szyby, bałem się , że mi coś rozpieprzą .
Zaczynasz od demontażu osłon wewnętrznych słupków , wystarczy podważyć od strony otworu drzwiowego i wyskakują .
Potem dłutem lub szerokim śrubokrętem podważasz listwę dachową na szczycie szyby.
Następnie zdejmujesz dłońmi pluszową uszczelkę ,która zaczyna się zaraz nad górnym zawiasem przednich drzwi.
Odkręcasz plastikowe osłony zewnętrzne słupków przednich.Zejdą razem z gumami które są od strony szyby(zrób zdjęcie lub zapamiętaj jak jest ułożona w okolicy maski już jakby w komorze silnika).
Wkręty na krzyżak plus zatrzaski metoda na rwanie lecz z wyczuciem.
Teraz najtrudniejszy etap, demontaż systemu wycieraczek.
Odkręcasz wszystkie plastiki miedzy szybą, a silnikiem wokół ramion i same ramiona .
Musisz wyciągnąć wycieraczki łącznie z ich silnikiem i mechanizmem prowadzenia.
Jak to zobaczysz to będziesz wiedział co i jak.
Robiłem ten mechanizm już kilka razy i mi schodzi 45 minut , ale 4 godziny est akceptowalnym czasem
Wtedy szybę masz praktycznie na wierzchu.
Szyba z anglika nie pasuje .
W sumie kiedyś pod takiej akcji z ciężarówką zatrzymałem kierowce i otrzymałem odszkodowanie na trzy szyby hehe
Jak na pierwszy raz trudna robota ale jak to w W140 intuicyjna i do ogarnięcia

Szybę kup z tej firmy o której pisałem, normalna szyba .
Oryginał jest taki sam z tym,że kilka razy droższy.
Jest to element eksploatacyjny , nie ma co przepłacać za napis sigla .
Mi obniżyli cene o 30zł za wstawienie za to,że sam im rozebrałem wokół szyby, ale te pany nie wiedziały co mówią hehe