MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest wt lip 15, 2025 1:26 am

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 
Autor Wiadomość
wiarus senior
Awatar użytkownika

Jechalem dzis na trasie, w sumie 20km...Przy jakis 100km/h zapalila sie kontrolka od oleju, ale cisnienie ciagle bylo, zatrzymalem sie, silnik pracuje i juz gdy zwalnialem kontrolka zgasla...Na zatrzymanym aucie dodalem troche gazu i nic, kontrolka sie nie pojawia a wskaznik cisnienia elegancko skacze do gory....

...dojechalem z 5 km pod dom (kontrolka juz sie nie zapalala), zakrecilem sie po jakis 5 minutach wyciagnalem bagnet (poniewaz mam lekko pekniety plastik bagnet troszke wszedl (na jakies 4-5mm) wyciagnalem go, wytarlem wsadzilem, a tam stan oleju prawie na polowie...

...coz to sie mu moglo stac? Moglo z powodu wieku cos sie zapalic czy nie bardzo?

Kiedyś:
Matiz z kratką - Twardy Zawodnik; MB W124 230TE Aut. - Baleron Forever; Ford Focus II 5d - Fantastic Sam Plastik

Dziś:
Ford Focus kombi III - cholerne 6 biegów!

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Z powodu wieku to moze byc tylko uszkodzenie el. ale moim zdaniem to nie to. Jest to normalne zjawisko gdy jest malo oleju w ukladzie smarowania. Czasami przed sama wymiana oleju po 10.000km tez mi sie tak dzialo. Czasami jak jechalem z gorki lub przy ostrym skrecie potrafila sie zapalic kontrolka poziomu oleju. Cisnienie oczywiscie bylo caly czas w normie. Jakby nie szlo do gory po dodaniu gazu musialbys miec chyba z lyzeczke oleju w misce lub silnik zuzyty w 110% [zlosnik] .

Postaw autko na rownym (oczywiscie z rozgrzanym silnikiem) lub dokladnie w tejs samej pozycji w ktorej sprawdzasz poziom oleju. Zgas motorek. odczekaj kilkanascie minut (H.R. Etzold radzi nawet 30min) i sprawdz poziom oliwy. Na pewno bedzie niski skoro zaswieca Ci sie kontrolka. Dolej i szerokiej drogi. Z tego co wiem w dieslu na pewno pomiedzy znakami min-max na bagnecie jest 2l roznicy w ilosci oleju. Nie wiem jak jest w 230E pewnie tak samo ale lba uciac sobie nie dam.

Milego sprawdzania

ex. W201 2.0D 1987
ex. MB S124 250D 1990
ex. W124 220E 1993
ex. W202 C180 1994
ex. W210 E290 TD 1996

W124 250D 1988
W123 240D 1981
BMW E39 520i 1997
BMW E34 520i 1991
BMW E38 728iA 1998

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Moze to byc spowodowane raczej tym ze jest 1000km do wymiany oleju, czyli za jakies 500 pewnie pojade wymienic...

...ale oleju bylo prawie pol miarki po 5 minutach, a jak sprawdzalem tydzien wczesniej to byla ponad polowa stanu - mysle zatem ze z silnikiem nie jest zle skoro przez 10000km przy przebiegu 201 000 km (raczej prawdziwym) olej wzial dopiero w czasie jazdy w czasie tych wielkich upalow po miescie gdzie z powodu mineralnosci cisnienie spadalo momentami do 1,3-1,5....

...ale po pracy dzis (czyli po 8h jak olej bedzie zimniutki i caly zleci do michy - a stoi na 100% plaskim) jeszcze raz sprawdze poziom, bo sie lekko zaniepokoilem...

Kiedyś:
Matiz z kratką - Twardy Zawodnik; MB W124 230TE Aut. - Baleron Forever; Ford Focus II 5d - Fantastic Sam Plastik

Dziś:

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Na ten czujnik nie ma rady. W moim pupilku tez sie zapala z roznymi czestotliwosciami przy roznych predkosciach. Czasem 2 dni jest spokuj a czasem swieci przez pol godziny jazdy. Jak sprawdzam olej rano, kiedy silnik jest zimniutki po nocy to oleju na bagnecie jest 5 mm powyzej max. Instrukcje zalecaja sprawdzac poziom oleju przy normalnej temp pracy (ok 85 st C) po wylaczeniu i odczekaniu od 5 (instrukcje serwisowe MB) do 15 min (instrukcja Haynes`a). Po 10 minutach u mnie jest 3/4 poziomu. Wniosek prosty, albo elektryka albo czujnik sie zasyfil i olej z niego uchodzi na zakretach ale juz nie wraca z powrotem lub plywak sie zawiesil w syfie.

Wg. instrukcji serwisowych MB: w przypadku silnika Diesla poziom od min do max to 1l oleju. W przypadku automatycznej skrzyni biegow od min do max to 0.3l :roll:

Obecnie: FF '07 1.6 TDCi - też się kula ;)

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Pojechalem dzis do mechnika rzekl to samo...Powiedzial ze jesli dobrze pracuje mechaniczny wskaznik cisnienia oleju to tamten mozna olac [zlosnik]

A ponoc wymiana czujniczka i tak droga nie jest...

Kiedyś:

Dziś:

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

mam to samo w 190
kupilem uzywany czujnik za 30 pln (nowy 180 pln) ale jeszcze nie wymienile bo nie mam kiedy
u mnie tez jak sprawdzam olej to mam na polowie miarki wiec juz nie wiedzialem czy to wina olej czy czujnika ???

Tytuł:
Klubowicz

Padniety czujnik, sprawdz archiwum.

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 

Strefa czasowa UTC+02:00