MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest czw cze 26, 2025 1:54 am

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 
Autor Wiadomość
wiarus senior
Awatar użytkownika

W Podkowie Leśnej 1 maja 2005 o godzinie 12-tej ksiądz święci pojazdy mechaniczne - motocykle stare i nowe oraz samochody stare i nowe, przyjeżdża się już od dziewiątej rano ustawia w kolejce, podobno jest bardzo miło, a w zeszłym roku było dużo starych pojazdów, na zdjęciach widzialem coś takiego:
http://hiphopotam.neostrada.pl/IM000131.JPG
i coś takiego:
http://hiphopotam.neostrada.pl/IM000119.JPG

Znalazłem bliższe szczegóły na stronie parafii:
[AUTOSACRUM - 1 maja]
Msza św. o godz. 11.00,a następnie poświęcenie samochodów i parada zabytkowych pojazdów
Już teraz dziękujemy władzom miasta oraz wszystkim osobom zaangażowanym w przygotowanie tej imprezy m.in.: Policji podkowiańskiej oraz p. Michałowi Gołąb. Tych, którym AUTOSACRUM sprawia trochę niedogodności, prosimy o wyrozumiałość i tolerancję. Pierwsze Autoacrum odbyło się już 5 listopada 1933 r. wraz z poświęceniem kościoła. A więc, pozostaje znaną nawet zagranicą, specyfiką naszej parafii. Wszystkich przebywających na terenie Parku Miejskiego gorąco prosimy o uszanowanie pięknej wiosennej przyrody, o którą musimy szczególnie dbać. Pod żadnym pozorem nie można wjeżdzać do parku motocyklem, ani samochodem. Rowerzyści powinni poruszać się po wyznaczonych ścieżkach. Teren parku jest pod ochroną Wojewódzkiego Konserwatora Zabytków Zieleni.
( http://www.podkowalesna.com/ogloszenia.php )

Może warto się tam wybrać?
Ja niestety wyjeżdżam, ale może ktoś będzie chciał tam pojechać.
Może nawet większą ekipą?
Może dałoby się z tego zrobić jakąś namiastkę spotu?
Co Wy na to? Idzik, Stawros, Mitu, AMG i reszta?

Ostatnio zmieniony pt kwie 29, 2005 1:30 pm przez melvis, łącznie zmieniany 1 raz.

Tytuł:
Klubowicz
Awatar użytkownika

To jest Podkowa za Otrebusami? Miałem być tam i tak w niedziele na jezdzie konnej. Pojechalbym normalnie A klasą ale skoro jest taka imprezka to może odkurze Kasztankę. Przynajmniej będzie święta [oczko] [aniol]
Pozdrawiam
Futrzak

Tytuł:
wiarus junior

Futrzak ,a gdzie na konikach jeżdzisz?Wolta,Podkowa?Ja pewnie będę,bo mieszkam po sąsiedzku

Tytuł:
Klubowicz
Awatar użytkownika

Szczerze mowiąc to nie wiem jak ta stadnina się nazywa. To jest na ul.Jalowcowej czy jakos tak. Nie ma tam żadnego szyldu a nazwa jakos mi uciekła ale mozliwe że Podkowa. Prowadzi to niejaka Janka a ze znanych mi koników to są tam Ananas, Fuskar, Niemen, Siwa i inne.
Niestety nie miałem czasu żeby pojechać na Autosacrum Kasztanką. Musieliśmy potem jechać jeszcze w dalszą drogę. Natomiast owszem widzieliśmy mnóstwo fajnych autek po drodze. Impreza chyba jest wieksza niz myślałem. Częśc aut przed mszą zatrzymała się w Otrębusach. Ciągle nas miajały zabytki starsze i młodsze. Widac było reprezentacje róznych klubów i marek oraz motocyklistów. Częśc miejscowości była zablokowowana dla normalnego ruchu. Cóż może uda sie uczestniczyć nastepnym razem. Fajnie jest widziec tyle zabytkowych aut w jednym miejscu. Trochę jakby sie cofnać w czasie kiedy widzisz Syrenki czy ładne Fiaty 125. Ovzywiście nie zabrakło też MB i W115 również były.
Pozdrawiam
Futrzak

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

No to jak toś ma to zapodawać zdjęcie ! :) I Z NETA I WŁASNEJ PRODUKCJI SIĘ PRZYDADZĄ :)

Tytuł:
swój chłop

witam wszystkich forumowiczów serdecznie , a oto kilka fotek z
pierwszo majowego spotkania miłośników starej motoryzacji , które miało swój początek w Otrębusach w Muzeum Motoryzacji i Techniki
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
byli również goście z Ukrainy swoimi bardzo zwinnymi autkami ( zaporożcami)
Obrazek
jeden z nielicznych Oldtimerów a mianowicie Tatra z 1932 r
(dwu cylindrowa ) , która przyjechała o własnych siłach i co najważniejsze do końca imprezy spisywała się rewelacyjnie wzbudzając niesamowity entuzjazm wśród wszystkich którzy ją zobaczyli
Obrazek
Obrazek
były także amerykański e maszyny
Obrazek
Obrazek
Obrazek
nie mogło zabraknąć również polskiej motoryzacji "królowej polskich szos" adelci , warszawianki, polskich fiatów z początkowych lat produkcji
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
i jak na każdej tego rodzaju imprezie nie mogło zabraknąć najpiękniejszych pod słońcem i w całej gwiezdnej galaktyce samochodów ,a były m.in V 170 , w 107 , w 126, w123 coupe,s-klasa ameryka , no i oczywiście moja śliczna /8
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
uwaga !!! uwaga !!!
Obrazek
po załatwieniu formalności z zarejestrowaniem załóg w pięknej kolumnie pod eskortą policji , wszyscy uczestnicy pojechali do Podkowy Leśnej
do parafii Św. Krzysztofa patrona wszystkich kierowców i podróżujących na poświęcenie swoich pojazdów , po czym wszyscy wyruszyli w krótki rajd po okolicy podczas którego były m.in próby sprawnościowe, liczenie kapliczek przydrożnych ,
połowa rajdu znajdowała się w malowniczych Radziejowicach
Obrazek
Obrazek
Obrazek
około 15-ej zaczęły zjeżdżać pierwsze załogi i było liczenie punktów , ustalanie zwycięzców i oczywiście wielka uczta PIECZONE NA OGNISKU KOŻLĄTKO
Tak więc miesiąc MAJ rozpoczął się wspaniale , pogoda była jak na taką imprezę wyśmienita a i duże ukłony dla organizatora całego przedsięwzięcia .
ZAPRASZAM ZA ROK :lol: :lol: :lol:

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Dla zainteresowanych cała tradycja święcenia aut w Podkowie Leśnej jest dość ciekawa. Automobilista 55 opsuje historię państwa Regulskich którzyto zapoczątkowali ową tradycję i ufundowali ww. kościół. Akurat ostatnio czytałem. Oboje małżonków było zapalonymi automobilistami (czasy przed II w.ś.)

GMail: anwojcik (at) gmail.com

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Ale nieźle...aż mnie wgięło...wszystkich tablic nie miałem :D Krzysztof...masz jeszcze jakieś zdjęcia? Wszyscy...wklejajcie tutaj to pooglądamy piękne autka... (i tablice :D).

pozdrawiam.

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 

Strefa czasowa UTC+02:00