MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest śr cze 25, 2025 2:00 am

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 40 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3
Autor Wiadomość
 Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

kielbik pisze:
szczegolnie parownik przedstawia makabryczny widok. Po 15 latach klimatyzacja nie ma prawa prawidlowo funkcjonowac i zadne psikanie w te kupe blota, roztocza i czego tam jeszcze nic nie pomoze.

O! Aja mam to wymontowane i już miałem się zabierać za składanie.
Chyba to wyczyszczę. Ze śrubkami masz fajnie.Chociaż wiesz gdzie są,bo ja nie pamiętam :(

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

Numer GG: 578747
Ja postanowilem nie ryzykowac i zamowilem nowy parownik w Inter Cars (RR, w Focie tez maja :)). Planuje jeszcze troche pojezdzic tym samochodem i wolalbym oszczedzic sobie ponownego wybebeszania tego ustrojstwa a krotszej perspektywie "dobijania" klimatyzacji co kilka miesiecy.

'71 250 CE, angol

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

Udalo mi sie wreszczcie przygotowac krotka relacje:

Samochod spakowany. Wiedzialem, ze sporo uda sie zmiescic do 124 kombi ale nie przypuszczalem, ze az tyle!
Obrazek

Obrazek

Przerwa na rozprostowanie Alexa:
Obrazek

Do hotelu zorganizowanego przez me:how'a zajechalismy w nocy. Nastepnego dnia od rana zabieramy sie do pracy. Asystowal bedzie airkomin:
Obrazek

Ekipa w komplecie:
Obrazek

Pacjent:
Obrazek

Obrazek

Uznalismy, ze jednak latwiej bedzie wyjac skrzynie niz experymentowac z metodami alternatywnymi. Mistrz to przewidzial i wykonal profesjonalne narzedzie do blokowania tarczy zabieraka:
Obrazek

Obrazek

Komin spuszcza stary ATF, zamierza go zastosowac do leczenia chorej skrzyni w swoim kominolocie:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Oznaczenie polozenia sprzegla elastycznego:
Obrazek

Sprzeglo hydrokinetyczne przykrecone jest do tarczy zabieraka srubami z gwiazka (!):
Obrazek

Obrazek

Krecimy, atmosfera dosyc luzna :):
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Skrzynia juz wyjeta, tylna czesc silnika niezle upackana:
Obrazek

Obrazek

Bartek ze swoim profesjonalnym dziobakiem do simmeringow w akcji:
Obrazek

Obrazek

Ogledziny czopu walu wspolpracujacego z uszczelniaczem:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Montaz nowego simmeringu:
Obrazek

Obrazek

Simmer stary i nowy (czegotoniemajacy nadwymiarowy naprawczy, oryginal kupiony w ASO, Götze z gwiazda Mercedesa, made in China... :o)
Obrazek

Myjemy skrzynie, w tle kominolot:
Obrazek

Okazalo sie, ze przegub elastyczny wypadaloby wymienic, zaczalem pertraktacje u IC i Fota:
Obrazek

Skladanie, przyzad do blokowanie w akcji:
Obrazek

Nowe sruby, dokrecane momentem 30 Nm + 90°:
Obrazek

W miedzyczasie zrobil sie piknik, na kontrole przybyl Alex z Mama...
Obrazek

...oraz Kozacy ze Szczecina (i okolic) :)
Obrazek

Obrazek

Poniewaz na dostawe sprzegla elastycznego bylo juz za pozno, czesc odebral me:how. Przy okazji postanowilem wyjasnic "oryginalnosc" sprzegiel Lemfördera-sprzeglo, ktore wykrecilismy z samochodu i to kupione w Focie bylo IDENTYCZNE, zeszlifowane zostaly z niego jedynie insygnia i numer katalogowy Mercedesa (numer katalogowy jest zreszta jeszcze czesciowo czytelny). Roznica w cenie miedzy ASO a Lemförderem: 160 EUR/210 PLN. W komplecie sruby, ktore nalezy wymieniac kazdorazowo. Po wymianie odczuwalna jest naprawde spora roznica.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Impreza powoli sie rozkreca:
Obrazek

Kontrola koncowa:
Obrazek

Jeszcze krotka analiza bledow i pozegnanie. To by bylo na tyle. Narazie....
Obrazek

Juz przed wyjazdem ze Szczecina okazalo sie, ze wymiana uszczelniacze nie dala pozadanego efektu - wrecz przeciwnie, wyciek sie powiekszyl. Po krotkich ogledzinach w sobote ustalilismy z majstrem, ze zawioze rodzine nad morze a w poniedzialek rano wyciagamy skrzynie jeszcze raz. Ruszylismy ze Szczecina do Swinoujscia, wlasnie zajezdzamy na miejsce:
Obrazek

Obrazek

W poniedzialek znow w warsztacie RR. W zwiazku z tym, ze nie mialem specjalnej ochoty na wylewanie do kanalizacji swiezego ATFu, ktory wraz z filtrem wymienilem podczas poprzedniego wyciagania skrzyni i ktory przejechal raptem 200 km (nie mielismy mozliwosci spuscic i napelnic go w sterylnych warunakch) postanowilismy zaryzykowac i nie spuszczac go calego a tylko odkrecic dwa przewody biegnace do i z chlodnicy oraz rurke bagnetu. I tu niespodzianka: wycieklo ok. 200 ml... Wynika z tego, ze spuszczanie ATFu podzcas wyjmowanie skrzyni wcale nie jest konieczne. Po wyjeciu skrzyni uruchomilismy silnik i okazalo sie, ze czegotoniemajacy chinski simmerring ciekl jeszcze gorzej niz oryginalny (nie wiadomo w sumie czy oryginalny w ogole byl uszkodzony) ale takze, ze oprocz simmeringu uszkodzona jest najprawdopodobniej uszczelka pod miska olejowa. Bartek az sie wzdrygal na sama mysl o zdejmowaniu michy i chcial kleic sili-sili :P. W koncu jednak udalo mi sie przekonac go do wyjazdu po uszczelke. Kupilismy Elringa w Car-Rex w cenie nizszej niz mialbym ja w Focie czy innym InterCars (po uwzglednieniu rabatow). A na koniec doliczono nam jeszcze 10% znizki z tytulu czlonkostwa w klubie. Najgorsze, ze kiedy kupowalismy uszczelke w Szczecinie to taka sama oryginalna, jeszcze zafoliowana w opakowanie z gwiazdka (ale tez Elring) lezala (i nadal lezy) na moim biurku w Katowicach :(. W kazdym razie po sciagnieciu miski tak wygladala uszczelka zalozona w Niemczech przez... (?)
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Po poludniu pojawil sie tak nam w piatek brakujacy dyrektor MacKuz, i, w zwiazku z tym, ze tym razem byl poza zasiegiem zony, zdecydowal sie od razu na aktywna pomoc:
Obrazek

Zrobilo sie pozno, RR, juz bez dodatkowej oplaty, :) zaproponowal kolacje i nocleg. I dostalem jeszcze kanapki na droge :) Rano mielismy tylko uzupelnic ATF ale okazalo sie, ze regulacji wymaga linka sterujaca zmiana biegow w skrzyni. Kolejne dwie godziny... :) Wreszcie auto gotowe, dzieki nowemu sprzeglu, Bartek wyraznie odprezony... :)
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Nastepnego dnia w Katowicach wypruwalem juz nagrzewnice :(
Obrazek

Obrazek

Obrazek

'71 250 CE, angol

Tytuł:
postmistrz
Awatar użytkownika

kielbik pisze:
W zwiazku z tym, ze nie mialem specjalnej ochoty na wylewanie do kanalizacji swiezego ATFu (...)

Gdybym nie wiedział, w jakim kraju mieszkasz, pomyślałbym, że nie jest to przenośnia. A tak, jestem spokojny.

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

(me: how), prosze cie... az mi ciarki po plecach przeszly. Nawet jakbym mieszkal 1000 km za Uralem, na Biegunie Poludniowym albo w Puszczy Amazonskiej to nie przyszloby mi do glowy zeby wylewac oleje prosto w ziemie. Bartka tez chyba o takie rzeczy nie podejrzewasz? :)

'71 250 CE, angol

Tytuł:
postmistrz
Awatar użytkownika

Jest gites! [ok]

A wracając do spotu, zajedź kiedyś do nas czymś zacniejszym w celach bardziej towarzysko - krajoznawczych. :lol:

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

Z przyjemnoscia, tylko czemu jestescie tak ku.... - tj., chcialem powiedziec - strasznie daleko, zarowno od Stuttgartu jak i od Katowic?! A tak na serio: moja zona lubi jezdzic nad polskie morze wiec pewnie bedzie jeszcze okazja. A tymczasem... pogadamy w Lublinie, oder? :)

P.S.

Czyms zacniejszym? to rozumiem, ze moje 124 z ActivBass nie jest zacne? <br>Dodano po 15 minutach.:<br> Cos mi sie przypomnialo: poprzednim razem bylem bardzo zacnym samochodem (moze nie?) i jak najbardziej w celach "towarzysko - krajoznawczych" a i tak nie obylo sie bez wizyty w warsztacie RR :P

'71 250 CE, angol

Tytuł:
postmistrz
Awatar użytkownika

kielbik pisze:
Z przyjemnoscia, tylko czemu jestescie tak ku.... - tj., chcialem powiedziec - strasznie daleko, zarowno od Stuttgartu jak i od Katowic?

Bo Stalin po Teheranie powiedział, że granica będzie szła po Odrze, kaszlnął i dodał: z niewielkimi odchyleniami.

kielbik pisze:
Czyms zacniejszym? to rozumiem, ze moje 124 z ActivBass nie jest zacne?

Powiedzmy, że najmniej. Żebyś jeszcze chociaż zapłon miał samoczynny, a to nie dość, że plastyk, to jeszcze wiertarka. Gott(lieb) sei Dank, pakowna.

Tytuł:
kombatant

Komin pracował w kombinezonie, no pierwszy raz widze!

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

(me: how) pisze:
Gott(lieb)
bez tych nawiasow podobalo mi sie bradziej (i tez sie polapalem) :)

'71 250 CE, angol

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 40 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3

Strefa czasowa UTC+02:00