MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest czw cze 19, 2025 10:19 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 42 ]  Przejdź na stronę 1 2 3 Następna
Autor Wiadomość
postmajtek

Witam. Mam zaszczyt zaprosić Sznownych Forumowiczów na imprezę noszącą nazwę "EKSPEDYCJA STUTTGART PL-2008". Jest to impreza dedykowana do tykich ludzi jak Wy- pasjonatów i fanów MARKI MERCEDES. Wyprawa ta jest autoryzowana przez DAIMLER A.G. i znajdzie się w oficjalnym kalendarzu imprez markowych na ten rok. Wszelkie szczegółowe informacje znajdują się na oficjalnej stronie Ekspedycji pod adresem www.ekspedycja2008.republika.pl Dodam tylko, że w planie jest między innymi oprócz muzeum, zwiedzanie fabryki w poszerzonym zakresie, oraz rozegranie konkurencji sprawnościowych na torze fabrycznym i wiele innych atrakcji. Nad imprezą pracuje zaangażowana grupa kilku osób z doświadczeniem w tej materii.
Zapraszam. SHADI

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

Witam

Propozycja wydała mi się ciekawa wiec zajrzałem na strone, ale nie chciał bym jechać na taka wycieczke, jeśli wszytkie startujace auta to tuningowne 124 i 202 oraz 208.

Fajny był by taki przejazd dla zabytkowych aut. Chetnie bym pojechał swoja 116 300SD na taką wycieczke.

Może organizatorzy zastanowią się nad pewnymi ograniczeniami wiekowymi .

MIKE SANDERs Korrosionsschutzfett
www.bezkorozji.pl
535-466-616

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Może to ignorancja, ale aż sprawdziłem w googl'ach co to jest w208, jak Ty mnie Adam zaimponowałeś w tej chwili wiedzą o nowych wyrobach [oczko]

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

AMG pisze:
Witam
ale nie chciał bym jechać na taka wycieczke, jeśli wszytkie startujace auta to tuningowne 124 i 202 oraz 208.

Ale przecież nie jadą same "tuningowane 124"

AMG pisze:
Fajny był by taki przejazd dla zabytkowych aut. Chetnie bym pojechał swoja 116 300SD na taką wycieczke.

Kolego AMG twoja 116 300 sd jest jak najbardziej mile widziana :)

AMG pisze:
Może organizatorzy zastanowią się nad pewnymi ograniczeniami wiekowymi .

To przedsięwzięcie kolegi SHADIEGO ma być z zasady dla wszystkich którzy kochają swoje mercedes nie ma tu mowy o ograniczeniach wieku pojazdów startujących .Cała ta impreza ma połączyć ludzi pasjonatów,miłośników marki , a nie dzielic ich na kategorie lepszych gorszych bo mają nowe auta choć z pod tego samego znaku co ty twoją piekną mercedes . Mozesz mi wierzyć na słowo że koledzy którzy zgłosili się do udziału w ekspedycji to ludzie kochający marke ,i to jest własnie ten czynnik ktory ich łaczy bez względu na posiadane auto .

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

matrix pisze:
co to jest w208

Motorolla [zlosnik]

ex W110'64 200D "Kaczuszka"
ex W123'81 240D "Niszczyciel" -obecnie tatowóz
ex 353W'87

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

skmh pisze:
To przedsięwzięcie kolegi SHADIEGO ma być z zasady dla wszystkich którzy kochają swoje mercedes nie ma tu mowy o ograniczeniach wieku pojazdów startujących .Cała ta impreza ma połączyć ludzi pasjonatów,miłośników marki , a nie dzielic ich na kategorie lepszych gorszych bo mają nowe auta choć z pod tego samego znaku co ty twoją piekną mercedes . Mozesz mi wierzyć na słowo że koledzy którzy zgłosili się do udziału w ekspedycji to ludzie kochający marke ,i to jest własnie ten czynnik ktory ich łaczy bez względu na posiadane auto .

Ja dostrzegam tylko jeden problem, jeśli mieli byśmy jechać wszyscy razem to ja nie cciał bym próbować gonić stawki szybszych aut. Sta moja obawa, nie raz jechałem juz w kawalkadzie aut. Czy koledzy z nowszych aut są przygotowani na jazde 90-100 km/h ??

Jak oranizator to przewiduje i jak się kształtuja koszta imprezy ??

MIKE SANDERs Korrosionsschutzfett
www.bezkorozji.pl
535-466-616

Tytuł:
postmajtek

Witam. Całkiem trafnie zadane pytanie. Dziękuję za porusznie tego tematu. Moja odpowiedź - nie ukrywam - nie jest w 100% jednoznaczna bo nie mam wypracowanego planu postępowania w takiej sytuacji. Ja też naprawdę sporo jeździłem w kolumnie. Wiem jak jest. pierwszy 100, dziesiąty już 130 a trzydziesty już 160 i mało... Trochę lepiej jest na autostradzie choć problem całkiem nie zanika. Na pocieszenie mogę powiedzieć że od Wrocka tylko autostradą jedziemy. Ale .... No właśnie. Jkoś nauczony jestem że "razem start i razem meta" jednak mogą się pojawić przeciwnicy tego pomysłu, aby jechać tak wolno... Mogą nawet być w większości... Kolumnę będzie prowadził samochód jednego z organizatorów. Tempo jazdy szacowaliśmy na około 120km/h. Dokładnie sprawdzimy to w czerwcu kiedy zrobimy próbny przejazd jak to wypada w czasie itp. Natomiast prawdopodobnie jeżeli pojawi się grupa "nieco wolniejszych aut" ze względu np. na szacowny wiek, zrobimy dwie grupy tak samo prowadzone i asekurowane przez organizatorów. Jeżeli masz Kolego jakieś sugestie w tym temacie to uprzejmie proszę o podpowiedź, bo nie twierdzę że zjadłem wszystkie rozumy. Podsumowując powiem tak: uważam że z każdej sytuacji jest wyjście. My jako organizatorzy zapewniamy że los uczestników nie będzie nam obojętny. A może problem wcale nie powstanie?? Myślmy pozytywnie. Pozdrawiam. SHADI

Tytuł:
postmistrz
Awatar użytkownika

Panowie, przejazd kilkudziesięciu aut w nieuprzywilejowanej kolumnie po autostardzie jest niewykonalny.

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Numer GG: 1444590
(me: how) pisze:
Panowie, przejazd kilkudziesięciu aut w nieuprzywilejowanej kolumnie po autostardzie jest niewykonalny.

No raczej... A może by tak dwie kolumny to nie jest zły pomysł. Jedna szybsza druga wolniejsza. Nie ukrywam jak bym jechał 115 jechałbym wolniej na bank natomiast jak coupeeeeeeeee to by było znacznie szybciej. <br>Dodano po 6 minutach.:<br>
Cytuj:
Ja dostrzegam tylko jeden problem, jeśli mieli byśmy jechać wszyscy razem to ja nie cciał bym próbować gonić stawki szybszych aut. Sta moja obawa, nie raz jechałem juz w kawalkadzie aut. Czy koledzy z nowszych aut są przygotowani na jazde 90-100 km/h ??

Masz 116 i chcesz jechać 100???? To moja 115 z '68 pójdzie 150.

Samochód to jest Mercedes a inne marki to już tylko wynalazki

Tytuł:
Klubowicz
Awatar użytkownika

Kaeste pisze:
Masz 116 i chcesz jechać 100???? To moja 115 z '68 pójdzie 150.

Pójść, może i pójdzie, ale spróbuj się przejechać z taką prędkością całą trasę do Stuttgartu. :o

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Cem pisze:
Pójść, może i pójdzie, ale spróbuj się przejechać z taką prędkością całą trasę do Stuttgartu.

No wiem ocb szkoda zabytków dlatego dwa konwoje wg mojego skromnego zdania muszą być jeden może ruszać np.godzinkę wcześniej a drugi po nich. :)

Tytuł:
postmistrz
Awatar użytkownika

Jest to problem organizatorów, ale mam wrażenie, że nie bardzo wiecie o co chodzi. Poprowadzić sprawnie 5 aut to będzie duży problem, a co dopiero zgrać parkowanie i tankowanie.

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Myślę że CB radio bardzo ułatwiło by sprawną komunikację i co za tym idzie koordynację wszelkich ruchów podczas jazdy. <br>Dodano po 1 minutach.:<br> A jeszcze jedno, czy mógłbyś shadi orientacyjnie podać kwotę wpisowego, jakiego rzędu może to być suma? Nie doszukałem się nigdzie takiej informacji a nigdy nie uczestniczyłem w tego rodzaju imprezie więc kompletnie nie wiem czego się spodziewać. Pozdrawiam Mechu

Ex: W201 2.6E ASD, manual 87'
Ex: W123 240D 81' "PETROL 877"
Ex: Audi B4 2.3 Coupe
Ex: Lanos 1.6 SX
Ex: Fiesta MK2
Ex: PF 126p

Tytuł:
postmajtek

JUŻ ODPOWIADAM. Co do prędkości to faktycznie rozważamy przejazd dwoma kolumnami, lub inne warianty np. aby wolniejsze auta startowały pierwsze. Jeszcze przemyślimy. Co do CB to oczywiście tak. Nawet jest to napisane na stronce ekspedycji www.ekspedycja-mb2008.pl . Parkowanie i tankowanie: Jako organizatorzy jedziemy najdalej za 2 tygodnie na "przejazd próbny" gdzie będzie "wynajęta" jakaś duża tanksztela mniej więcej po 500km od Wrocka. Tam będzie przerwa około 1-2h na zebranie grupy, wydanie posiłku w formie cateringu, czas na toaletę, tankowanie itp. To już jest pewne zatem ten problem jakoby znika. Koszty: szacunkowo podane są na stronie ale powiem, że do dziś nie znamy precyzyjnej kwoty. Oczekujemy na odpowiedź z MB odnośnie ceny hotelu wyżywienia, poczęstunku w czasie biesiad itp. Dodatkowo Ilość i "jakość" sponsorów może spowodować obniżenie kosztów. Na chwilę obecną szacujemy koszt na poziomie 1000pln za załogę 2-osobową. W cenia 3 noclegi, wsztstkie posiłki, wstępy, wszelkie materiały niezbędne do uczestnictwa oraz gadżety pamątkowe. Paliwo we własnym zakresie. W związku z tym, że nie znamy jeszcze oststecznej ceny, procedura ustalania listy startowej jest podzielona na 3 etapy. Obecny 1 etap nie wymaga od uczestnika żadnego ryzyka finansowego itp. Jak tylko będziemy znali wszystkie warunki, natychmiast pojawią się one na stronie. Zapraszam. SHADI <br>Dodano po 11 minutach.:<br> Chciałbym dodać jeszcze jedno. Ekspedycja ma mieć formę podobną do "rajdu turystycznego" Zatem nie ma obowiązku jazdy w kolumnie. Każdyuczestnik na starcie otrzyma szagłowe materiały które pozwolą mu sprawnie dotrzeć do "mety" w Stuttgarcie. Dodatkowo jako "koło ratunkowe" jako ostatni samochód pojedzie holownik jako zabezpieczenie techniczne. Jeżeli ktoś będzie czuł się niepewnie to może jechać za nim. Prędkość około 100-110 km/h powinna odpowiadać już wszystkim... Przerwa około 1-2 h w nieco więcej niż połowie odległości powinna pozwolić na "sklejenie grupy". A na koniec dodam: nie znam odpowiedzi i recepty na WSZYSTKIE pytania i problemy... Nie będę udawał że mam opracowane wszystko w najmniejszym szczególe. Skłamałby ten kto stwierdziłby że można wszystko przewidzieć. Liczę jednak na to, iż uczestnicy będą "pomagać" a nie "przeszkadzać"... Czy to źle że tak myślę?? <br>Dodano po 41 sekundach.:<br> Chciałbym dodać jeszcze jedno. Ekspedycja ma mieć formę podobną do "rajdu turystycznego" Zatem nie ma obowiązku jazdy w kolumnie. Każdyuczestnik na starcie otrzyma szagłowe materiały które pozwolą mu sprawnie dotrzeć do "mety" w Stuttgarcie. Dodatkowo jako "koło ratunkowe" jako ostatni samochód pojedzie holownik jako zabezpieczenie techniczne. Jeżeli ktoś będzie czuł się niepewnie to może jechać za nim. Prędkość około 100-110 km/h powinna odpowiadać już wszystkim... Przerwa około 1-2 h w nieco więcej niż połowie odległości powinna pozwolić na "sklejenie grupy". A na koniec dodam: nie znam odpowiedzi i recepty na WSZYSTKIE pytania i problemy... Nie będę udawał że mam opracowane wszystko w najmniejszym szczególe. Skłamałby ten kto stwierdziłby że można wszystko przewidzieć. Liczę jednak na to, iż uczestnicy będą "pomagać" a nie "przeszkadzać"... Czy to źle że tak myślę??

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

SHADI pisze:
Czy to źle że tak myślę??

No miejmy takową nadzieję że uczestnicy będą się wspierać i sobie pomagać oby tak było... ale wiesz nie każdy jest taki.
Acha jeszcze jedno może to trochę na wyrost pomysł ale przed metą przed pokazem może jakąś myjnie czy coś by się przydało załatwić albo karcher w bagażniku i kran do którego się można podpiąć. :)
Tak wiesz lubię czysty samochodzik :) Ale to tylko taka moja pedantyczność trochę Pozdro
Coupeeeeeeeeee ;)

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 42 ]  Przejdź na stronę 1 2 3 Następna

Strefa czasowa UTC+02:00