MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest śr cze 25, 2025 10:28 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 48 ]  Przejdź na stronę 1 2 3 4 Następna
Autor Wiadomość
Klubowicz

Numer GG: 267496
Witam,

Powiedzmy sobie szczerze - w zasadzie spotów w W-wie prawie nie ma. Problemy są dwa: miejscówka i ten ważniejszy - brak ustalonego stałego terminu (chociażby na wzór kolegów z Trójmiasta). Wynikiem tego jest słaba integracja środowiska MB w stolicy na poziomie globalnym, bo wiadomym jest, że mniejsze grupki zawsze się tworzą. Niewątpliwie najbardziej tracą na tym "nowi", szczególnie jeśli nie liznęli jeszcze zlotów itp. imprez. Dochodzi do tego, że "nowi" oraz "niezrzeszeni" sami zaczynają pisać wątki zwołujące na spot - niestety bezskutecznie. Dlaczego? Bo klubowiczom chyba się "dziwnie" robi, że taka propozycja nie wychodzi od nich samych. Fakt, może się to nie podobać - sam nawet o tym wspomniałem na privie do jednego z kolegów - no może w chwili drobnego uniesienia nie do końca we właściwej formie. Trzeba coś z tym zrobić tym bardziej, że grupa warszawska stanowi niejako jedną z liczniejszych sekcji w klubie. O ile z wyznaczeniem stałego terminu nie powinno być problemu (np. ostatnia czy inna niedziela miesiąca), to z miejscem mamy poważny kłopot. Krótko pisząc GM jest do banii, a barka nawet w okresach letnich nie tętni życiem tzw. gapiów, a właśnie chodzi o to, żeby było nas widać. Jest oczywiście klika przytulnych knajpek, gdzie spotykają się ekipy garbusiarzy itp., ale to też są z reguły peryferia miasta i o publiczność ciężko. Wszystko wskazuje na to, że jedynym słusznym miejscem spotowym w W-wie jest Rynek Nowgo Miasta i chyba nie powinno byc problemu z wjazdem na niego. Zawsze to bliskość Starówki i ciekawych knajpek, a co za tym idzie różni ludzie mogą tam trafiać. Kwestia ew. pozwolenia na wjazd nie powinna stanowić problemu - trzeba się bedzie rozejrzeć.

Sprawa jest ważna i pozostawiam ją Wam do poważnego przemyślenia.

Pozdrawiam

MB V250d long 4M '21
MB GLC 220 CDI 4M '18

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Tak. Napisaliśmy post o tym samym w tej samej chwili, chyba wszyscy się domyślą :roll: . Pomysł z tą starówką świetny, bo ludzi od groma, to prawie środek miasta, więc każdy ma tak samo daleko i do tego można natrzaskać całe mnóstwo zdjęć, nie takiej lipy jak ja robiłem na barce i w gm. Tylko jak załatwić wjazd? Stolico myśl! Warszawiacy ruszmy nasze nie zorganizowane mózgi! Żeby nie można było znaleźć jednego dnia w miesiącu na spot MB!!! U nas spoty są raz na kwartał! To skandal! Trzeba to zmienic i to najlepiej już od czerwca, czyli od bieżącego miesiąca ;) .

Tytuł:
Klubowicz

Trzeba podjechać i sprawdzić znaki drogowe. Może jednak da się wjechac bez większych ceregieli? Jeśli nie, to trzeba będzie uderzyć do jakiegoś władcy - powinno się udać [oczko] Spróbuję się zorientować - ostatanio wszystko mi się udaje [oczko]

MB V250d long 4M '21
MB GLC 220 CDI 4M '18

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Wjechać się da, bo 116 Ojciec wjeżdżał bez pozwoleń. Jednak kloumna 10(na taką minimalną frekwencję liczę :roll: ) lub więcej MB może wzbudzic zainteresowanie władz, więc lepiej sie dokładnie dowiedzieć. Z drugiej strony ciężko będzie załatwić pozwolenia imienne na kilkadziesiąt osób...

Tytuł:
Klubowicz

Mitu pisze:
Wjechać się da, bo 116 Ojciec wjeżdżał bez pozwoleń. Jednak kloumna 10(na taką minimalną frekwencję liczę :roll: ) lub więcej MB może wzbudzic zainteresowanie władz, więc lepiej sie dokładnie dowiedzieć. Z drugiej strony ciężko będzie załatwić pozwolenia imienne na kilkadziesiąt osób...

Raczej do załatwienia jest jedno ogólne pozwolenie dla klubu (działamy przecież formalnie) niż imienne dla poszczególnych uczestników spotkań. Poza tym ilość osób zmienną jest i rośnie [cool]

MB V250d long 4M '21
MB GLC 220 CDI 4M '18

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

Na rynek starego miasta nie mozna wjechac (wedlug znakow jakie tam ustawiono ) i nie wiem czy warto zalatwia pozwolenie i inne ceregiele skoro kolo nowego miasta jest ladny parking na ktorym zmiesci sie 20-25 aut i pozwolen na to nie trzeba .

Zreszta pozwolenie zalatwiac trzeba by kazdorazowo bo karnetu wjazdow nam nikt nie da [zlosnik] [zlosnik]

MIKE SANDERs Korrosionsschutzfett
www.bezkorozji.pl
535-466-616

Tytuł:
Klubowicz
Awatar użytkownika

Ja ostatnio bylem na slubie Kasztanka i wjechalem ale nie na rynek nowego miasta tylko skrecilem wczesniej chyba w ulice Dluga (taka brukowana dosyc szeroka ktora dochodzi do Freta) . Jest tam duzo miejsca do zaparkowania i jakies knajpki. Nie mialem zadnego problemu zeby podjechac pod kosciól czy nawet dalej w dol nad Wisłe. Jest tam zakaz ale nie dotyczy mieszkancow. Mozna zreszta tez podjchac od dolu przy skarpie przy murach obronnych. Stalem tam podczas mszy i duzo gapiow ogladalo autko.
Pozdrawiam
Futrzak

Tytuł:
Klubowicz

Futrzak pisze:
Ja ostatnio bylem na slubie Kasztanka i wjechalem ale nie na rynek nowego miasta tylko skrecilem wczesniej chyba w ulice Dluga (taka brukowana dosyc szeroka ktora dochodzi do Freta) . Jest tam duzo miejsca do zaparkowania i jakies knajpki. Nie mialem zadnego problemu zeby podjechac pod kosciól czy nawet dalej w dol nad Wisłe. Jest tam zakaz ale nie dotyczy mieszkancow. Mozna zreszta tez podjchac od dolu przy skarpie przy murach obronnych. Stalem tam podczas mszy i duzo gapiow ogladalo autko.
Pozdrawiam
Futrzak

No to mamy punkt zaczepienia [cool]

MB V250d long 4M '21
MB GLC 220 CDI 4M '18

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

A czy kojazycie ten plac o ktorym ja pisze na tylach mennicy taki wybrukowany spory placyk

Mysle ze tam bylo by naprawde OK ???

MIKE SANDERs Korrosionsschutzfett
www.bezkorozji.pl
535-466-616

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Jeśli o mnie chodzi to opowiadam się za Rynkiem Nowego Miasta, jest świetny na takie spociki. Ale być może na regularne comiesięczne spotkania trudny do aneksji.
Sugeruję za to parking przed Pałacem Kultury i Nauki.
Świetny byłby także parking pod Sejmem - naprzeciwko dokładnie vis a vis pomnika AK - lokalizacja urokliwa, syf na zdjęciach nie wyjdzie i trochę ludzi się kręci. Jeżeli tam nie pasuje, to jest parking nieco mniej fajny, ale też miejsce uczęszczane za Sheratonem przy Alei na Skarpie w pobliżu Muzeum Ziemi. Jest tam cicho, a w weekend zwykle pusto i można mercedesów koło siebie w tej alejce ustawić ze trzydzieści nawet.
Jeszcze się zastanawiam nad jakimiś miejscami i przychodzi mi w weekend na myśl Plac Teatralny, jest tam niby parking, ale można tam jakoś się zainstalować, jeśli spotkanie w ciągu dnia to wręcz wzdłuż dojazdu do teatru można stanąć bez problemu - chyba że byłby problem, ale myślę z teatrem też by się dało dogadać, natomiast parking obok to jest miejski i można na nim stanąć jak kto chce. Blisko starówki !
Jeszcze jedno wyjście to jest aneksja odpowiednio wczesna parkingu na Placu Zamkowym - tego w przedłużeniu Krakowskiego Przedmieścia, z wylotem na kolumnę zygmunta. Tam można stanąć pośrodku parkingu w poprzek - tak żeby auta stały atrapami skośnie w stronę kościoła św. Anny jedno przy drugim w rzędzie - i macie jak na fabrycznym zdjęciu folderpowym, z Zygmusiem w tle i murami starego miasta.
Więcej pomysłów na razie nie mam.

Tytuł:
Klubowicz

Założenie jest takie: nie może być pusto w sensie ludzi [szalone] Musi byc nas widać. Trzeba pogodzić wygodę parkowania z atrakcyjnym i uczęszczanym przez ludzi miejscem [usmiech] I to miejsce musi stac się stałym punktem spotkań - niezaleznie od pory roku. Rynek Nowego Miasta jest ok - czasem może tylko wypaść jakaś impreza typu "Piknik naukowy Radio BIS", ale takie imprezy raczej rzadko tam się odbywają [cool] W każdym razie drążymy temat - spróbuję jutro objechac okolicę i się temu bliżej przyjrzeć [cool]

MB V250d long 4M '21
MB GLC 220 CDI 4M '18

Tytuł:
Administrator
Administrator
Awatar użytkownika

Chyba z Rynkiem Nowego Miasta będzie najlepiej :-? ...

1. Parking pod PKiN - płatny, mało ludzi (przechodniów), jedynie inni parkujący - w weekend jest ich mało (oprócz kupujących w KDT)
2. Parking pod Sejmem: miejsce rzeczywiście urokliwe, ale... kręci się jednak mało ludzików, jest to parking zamknięty (tylko dla pojazdów z przepustkami - nie ma szlabanu, ale jest odpowiedni znak i strażnicy sejmowi [oczko] )
3. k/Sheratona - jak dla mnie zbyt na uboczu, mało ludzi
4. Plac Teatralny też już był kiedyś rozpatrywany... Być może...
5. Pl. Zamkowy - nie ma szans, niestety... Miejsce rewelacyjne, ale w weekend nie mamy co marzyć o miejscu na kilka aut obok siebie, a nikt nie da nam zgody, abyśmy mogli stanąć chociaż na samym placu koło kolumny (jak motocykliści)...

W sumie musimy znaleźć miejsce gdzie:
będzie miejsce, by zaparkować;
będzie można pokazać się ludziom, co oznacza, że takowa przypadkowa widownia musi być
spora grupa chciałby, aby znalazło się też miejsce aby gdzieś przysiąść przy bezalkoholowym [oczko]
no i coby było miło, ładnie i przyjemnie [zlosnik]

"Chcę umrzeć spokojnie, we śnie - tak jak mój znajomy, a nie wrzeszcząc z
przerażenia - tak jak jego pasażerowie."

Tytuł:
Klubowicz

Idzik pisze:
Chyba z Rynkiem Nowego Miasta będzie najlepiej :-? ... Plac Teatralny też już był kiedyś rozpatrywany... Być może...

To póki co najlepsze propozycje. Widziałbym jeszcze plac przed kościołem obok pomnika Wyszyńskiego (a może Jana Pawła II? :oops: ) przy Pałacu Prezydenckim - kwestia dogadania się z proboszczem [oczko]

Idzik pisze:
W sumie musimy znaleźć miejsce gdzie:
będzie miejsce, by zaparkować;
będzie można pokazać się ludziom, co oznacza, że takowa przypadkowa widownia musi być
spora grupa chciałby, aby znalazło się też miejsce aby gdzieś przysiąść przy bezalkoholowym [oczko]
no i coby było miło, ładnie i przyjemnie [zlosnik]

Albo sposobem zlotowym wycieczki od bagażnika do bagażnika [zlosnik]

MB V250d long 4M '21
MB GLC 220 CDI 4M '18

Tytuł:
swój chłop

<<plac przed kościołem obok pomnika Wyszyńskiego (a może Jana Pawła II? ) przy Pałacu Prezydenckim ->>
mnie pasuje, mialbym blisko do pracy ;) , chociaz tam czesto sie odbywaja demostracje PT. UENIE, chodza panowie z glosnikami i ogole robia zamet :)
ale miejsce fajne. Mi sie tez podoba rynek Nowego Miasta, pod kinem Wars.

Tytuł:
swój chłop

Witam!

Więc kiedy można się spodziewać jakiegoś spota w wawie? :roll:

BMW 535iA '90

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 48 ]  Przejdź na stronę 1 2 3 4 Następna

Strefa czasowa UTC+02:00