Ja sprawdzałem wg takiej listy jak poniżej. Tzn najpier wysłałem ją Sebiemu i on sprawdzał a ja potem jeszcze raz. Facet sprzedający musiał byc cierpliwy
Zdaje sobie sprawe że lista jest chaotyczna i nie po kolei dla jednych za krótka a dla innych jak test auta z salonu ale takie mam wymagania
Lista rzeczy do sprawdzenia w beczce lub innym aucie
1. Dokumenty tzn ubezpieczenie, dowód rejestracyjny czy zgadzają się numery silnika i nadwozia. Często w urzędach pomijają WDB w numerze nadwozia i jest problem. Czy ma dokumenty zakupu, celne itp. Czy są jakieś inne wcześniejsze dokumenty auta, książka serwisowa?
2. Stan nadwozia. Czy są jakiekolwiek ślady rdzy czy auto nie jest zrobione na sztukę i doczyszczone jakimś środkiem. Czy nie ma purchli.
3. Czy lakier jest oryginalny czy przemalowywany. Jeśli przemalowywany to jak dobrze tzn czy ramy drzwi są dobrze pomalowane i komora silnika. Czy kolor się zgadza.
4. Jaki jest stan chromów, ryski, rdza, matowe? Czy kratka wlotu powietrza jest chromowana?
5. Jaki jest stan uszczelek drzwi, okien, bagażnika. Czy pod nimi nie ma rdzy.
6. Jaki jest stan progów drzwi od spodu.
7. Jaka jest podłoga. Zajrzeć zarówno od wewnątrz pod dywaniki jak i z zewnątrz sprawdzić jakimś śrubokrętem czy nie przejdzie na wylot

Czy są jakieś ślady spawania? Czy nie ma wilgoci.
8. Czy auto jest kompletne i oryginalne tzn drewienka na konsoli czy nie różnią się kolorem i nie pochodzą z jakichś mebli

, przełączniki czy nie ma jakichś samoróbek. W bagażniku czy jest wykładzina i deska nad kołem zapasowym? Czy koło jest przykręcone kluczem?
9. Nawiew jak działa i czy klima działa. Czy wszystkie wywietrzniki można zamknąć i otworzyć oraz sterować ich kierunkiem?
10. Czy szyba tylna grzeje na wszystkich nitkach?
11. Jaki jest stan ogumienia?
12. Jaki jest stan odbłyśników świateł.
13. Jak działa stacyjka czy po przekręceniu w stan rozruchowy kluczyk powraca do trybu normalnej pracy.
14. Jak działają zamki drzwi. Czy nie ma śladów uszkodzeń. Czy kluczyk pasuje do wszystkich drzwi i nie ma problemy z otwieraniem. Co jest z centralnym zamkiem?
15. Jak chodzi silnik. Czy nie ma wycieków i czy nie jest wyczyszczony przed oglądaniem.
16. Czy działa elektryczne sterowanie lusterkiem.
17. Sprawdzić ABS, powinien zadziałać na szutrze albo wodzie lub lodzie.
18. Czy nie ma innych śladów świadczących o kolizji? Np. nierówne przerwy miedzy pokrywami silnika, bagażnika. Inne reflektory bądź niedokładnie spasowane.
19. Czy nie brakuje żadnych listewek nadwozia zarówno u góry auta jak i na dole.
20. Czy działają wycieraczki, spryskiwacz, światła krótkie, długie, kierunkowskazy, oświetlenie kabiny, klakson itp.
21. Czy działa brzęczyk nie wyłączonych świateł przy wysiadaniu.
22. Jaki jest stan filtrów i kiedy były wymieniane? Spojrzeć na filtr paliwa.
23. Kiedy był zmieniany olej w silniku? Jaki jest jego poziom?
24. Czy w komorze silnika nie ma jakichś przeróbek i patentów.
25. Czy wiatrak ma wisko?
26. Czy tapicerka nie ma przetarć, plam itp. Generalnie kompletność wnętrza np. czy są wszystkie klameczki, pasy bezpieczeństwa z tyłu?
27. Jaki jest zakres przesuwania fotela kierowcy i pasażera. Czy regulacja pochylenie działa? Czy fotele mają blokadę pneumatyczna czy mechaniczną.
28. Jak chodzi skrzynia biegów? Czy wał nie stuka bądź wyje przy jakiejś prędkości?
29. Czy działa radio i głośniki.
30. Jakie jest zabezpieczenie antykorozyjne czy nie kryje napraw blachy.
31. Jak działa szyberdach czy nie ma tu rdzy i przecieków. Czy woda nie podeszła pod lakier?
32. Czy pasy bezpieczeństwa dobrze się same zwijają i czy zaczepy wiszą na odpowiedniej wysokości.
33. Czy wszystkie plastiki konsoli i pod konsola są ok?
34. Jaki jest stan tłumików poczynając od kolektora wydechowego?
35. Czy działa regulacja wysokości świateł?
36. Czy wszystkie szyby się odsuwają do końca?
37. Jak trzyma ręczny tzn czy można ruszyć autem czy zgaśnie?
38. Czy zegary na konsoli są od tej wersji auta i czy działają np. zegarek czy się spieszy czy nie.
39. Czy podłokietnik kierowcy się składa. Czy podłokietnik pasażera tylnej kanapy się rozkłada i nie rozlatuje
40. Jaki jest stan chłodnicy? Czy ogrzewanie dobrze działa i silnik nie przegrzewa się?
41. Czy gniazdo w popielniczce działa?
42. Czy auto się nie łamie i nie jest przekoszone? Czy nie wisi na tyle, jaki jest stan amortyzatorów?
43. Ogólne wrażenie?????
44. Zapasowe kluczyki + kluczyk serwisowy
45. Stan akumulatora i tego regulatora napięcia.
46. Czy ma aktualne badania techniczne?
47. Oświetlenie kabiny czy gaśnie czy zapala się.
48. Przyjrzeć się tapicerce i desce czy nie ma innych uszkodzeń.
49. Blokady siedzeń czy blokuje sie podczas jazdy i nie mozna złożyć.
50. Zdjęcia, zdjęcia, zdjęcia.
Pozdrawiam
Futrzak