MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest czw sie 28, 2025 12:39 am

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 43 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3
Autor Wiadomość
 Tytuł:
wiarus senior

Ja powiem tak . Kupiłem w grudniu autko żonie ( W 140 ) . Stan bardzo dobry , autko bezwypadkowe .
Od tego czasu włożyłem w nie jakieś 30 tys.zł .
Oczywiście w serwisie MB .
Dużo ? Mało ? To rzecz względna .
W każdym razie wszystkie części są oryginalne i wiem ,że jest dobrze zrobione . Wszystko jest sprawne.
Mam też nadzieje, że 2-3 lata przejeździ bez większych awarii .

A w serwisie ( Gorzów Wlkp. ) za kawe musiałem zapłacić 1,50 zł .

'07 E60 530D Sedan
'03 Aprilia SR50

Tytuł:
postmajtek

Fantom pisze:
Tak, o samochod, a w szczegolnosci o Mercdes'a nalezy dbac i dogladac go - nie warto oszczedzac (przynajmniej na czesciach).

Wielu ludzi nic nie obchodzi, ze to Mercedes, ma palic gume jak BMW benzyne jak Fiat 126p i dotelepac sie po roku KATOWANIA na szrot lub do nastepnego wlasciciela.

Po przeczytaniu tego posta dlugo myslalem i doszedlem do wniosku, ze kolega Fantom trafil w "10".
Ja jestem obecnie w takiej sytuacji, ze swoja mesia wyjezdzam z garazu moze z dwa razy na tydzien i przejezdzam ~6-10km. A spowodowane jest to chwilowym brakiem funduszy na dalsze remonty, ktore musze wykonac bo inaczej mesia rozleci sie w drobny mak.
Mesie kupilem tez w stanie niezaciekawym lub nawet tragicznym. Powoli jednak, jezeli pozwala na to czas i znajda sie pieniadze robie co moge.
Jestem przekonany i swiadomy, ze usuniecie wszystkich usterek moze potrwac kilka miesiecy a nawet lat.

Koledze rozpoczynajacemu ten temat zycze jednego - wiecej cierpliwosci [zlosnik]

Domyslam sie takze, iz zakup mesi z silnikiem o takiej pojemnosci nie byl uzasadniony raczej wzgledami ekonomicznymi z przeznaczeniem do jazdy do kosciola w niedziele albo po bulki do sklepu. [zlosnik]
Ja tez nosilem sie z zamiarem zakupu przynajmniej 500Sxx W126 i na pewno nie po to aby Vmax wynosila 70 km/h ale przynajmniej 2,5x tyle :) (podczas spokojnej jazdy dodam:) )
Po to sa montowane takie silniczki aby czuly od czasu do czasu ostre deptanie po pedale "gazu" i od czasu do czasu cos sie sypie (a raczej musi sie sypac).
Ja z zakupem narazie sie wstrzymuje dopoki obecna mesia nie bedzie w stanie takim jak wyjechala z fabryki (no moze na 95%) :)

Pozdrawiam ... :)

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Wika pisze:
. Kupiłem w grudniu autko żonie ( W 140 ) .

A możesz napisać co robiłeś ,bo jakoś ciężko mi sobie wyobraźić na co można wydać 30kzł. :o

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

VALENTINE123 pisze:
Wika pisze:
. Kupiłem w grudniu autko żonie ( W 140 ) .

A możesz napisać co robiłeś ,bo jakoś ciężko mi sobie wyobraźić na co można wydać 30kzł. :o

A dosłownie 4 minuty temu naszło mnie to samo pytanie, ale ja chciałem tylko napisać, że W140 to chyba najlepszy pochłaniacz kasy w takim razie ;) A ja się martwię, że włożyłem "dopiero" 3000 :D

Tytuł:
wiarus senior

1. opona michelin 4 x 1000 to było na sam początek 4000 zł
2. pierwszy przegląd w serwisie mb , na którym wymienili mi wszystkie płyny , oleje , nowe klocki hamulcowe , tarcze wyniósł 7000 zł
Były tam jeszcze wymianiane jakieś gumki , amortyzator poziomy od kierownicy , amortyzatorek silnika , pasek od klimy itd.
3. regulator dmuchawy 1500 zł
4. wtryski x 6 szt. z wymianą
5. w kwietniu musiałem naprawić klimatyzacje 6000 zł
6. nowy tłumik środkowy i tylni
7. wiązka kabli 200 EUR + wymiana w PL 100 zł
8. regulacja pompy wtryskowe w serwisie boscha w Gryfinie 1100 zł
9. plastykowa zaślepka na hak 600 zł
10 komplet nowych szpilek , bo stare nie pasowały do nowych felg
11. przednie wahacze , tylnie całe zawieszenie też pare tysięcy ale nie pamiętam dokładnie .
Kupiłem także beckera indianapolis
Było jeszcze kilka mniejszych napraw ale wszystkiego nie potrafię sobie przypomnieć.
Dodam na koniec jeszcze , że części kupuje z reguły w serwisie MB w Schwedt a naprawiam w Gorzowie Wlkp. w serwisie MB .
Jest to nowy obiekt przy wylocie na Strzelce Kraj.

P.S. Lewe lusterko ( jak kupiłem to sie nie składało i musiałem dokupić nowe )
Prawy silniczek wycieraczki

Teraz czeka mnie jeszcze kupno kierownicy ( skóra+drewno ) , bo taka była oryginalnie i wekslarki , bo ta od classica nie pasuje do indiany .
Ogólnie autko fajne ale musiałem sporo w nie włożyć .
Mam nadzieje , że sie odwdzięczy .
Ale i tak jeżdże nim tylko kiedy mam zatankować albo na myjnie , bo na codzień to auto żony .
Pozdrawiam takich frajerów jak ja :)

'07 E60 530D Sedan
'03 Aprilia SR50

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Wika pisze:
Pozdrawiam takich frajerów jak ja

:D Wymiękłem przy tym ...

Wika jak masz za duzo kasy, to może mojego doprowadzisz do porządku, tak w ramach znajomości z forum [oczko]

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

moim zdaniem ceny z kosmosu....Ja wolał bym kupic czesci oczywiscie oryginalne ale poza ASO-Nie rozumiem np naprawy klimy za 6000-kurcze co tam mozna wumieniac za tyle kasy.A podstawowy przeghlad za płynjy i pae pierdoł za 7000...Przesada...ASO ma chore ceny.

Ludziom brak kultury zupełnie,wczoraj jak wychodziłem z knajpy ktos mi nadepnął na rekę!!!

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Magellan pisze:
Ja tez nosilem sie z zamiarem zakupu przynajmniej 500Sxx W126 i na pewno nie po to aby Vmax wynosila 70 km/h ale przynajmniej 2,5x tyle :) (podczas spokojnej jazdy dodam:) )
Po to sa montowane takie silniczki aby czuly od czasu do czasu ostre deptanie po pedale "gazu" i od czasu do czasu cos sie sypie (a raczej musi sie sypac).

No tu akurat się nie zgodzę ;)
Wielu ludzi mając 500 SE/SEL/SEC jeździło by jeszcze spokojniej niż swoimi codziennymi autami. Moim zdaniem to czymś pięknym jest jazda 40-50km/h po mieście w rytm bulgotu V8. Zresztą - jak to w jednym z ostatnich wątków zauważył Trickykid - jazda Mercedesem jest czynnością tak przyjemną, że nie ma sensu dobrowolnie jej skracać [oczko]

Tytuł:
postmajtek

Bader pisze:
Magellan pisze:

No tu akurat się nie zgodzę ;)
Wielu ludzi mając 500 SE/SEL/SEC jeździło by jeszcze spokojniej niż swoimi codziennymi autami. Moim zdaniem to czymś pięknym jest jazda 40-50km/h po mieście w rytm bulgotu V8. Zresztą - jak to w jednym z ostatnich wątków zauważył Trickykid - jazda Mercedesem jest czynnością tak przyjemną, że nie ma sensu dobrowolnie jej skracać [oczko]

Juz sie poprawiam.
Zapomnialem tam napisac, ze nie po miescie ale poza miastem.
Po miescie to i ja sie zgadzam z 40/50km./h. z muza na zero (szczegolnie lubu dubu) - Tez lubie dzwiek pracujacej V8 5L wzywz [zlosnik]
Za to poza miastem na dwupasmowej+ gdzie do celu brakuje z 500km. to raczej 40/50 bylo by chyba meczarnia ;)

Tytuł:
wiarus senior

P.S. Amortyzatory x 4

'07 E60 530D Sedan
'03 Aprilia SR50

Tytuł:
postmistrz
Awatar użytkownika

MERCEDES 4 EVER pisze:
moim zdaniem ceny z kosmosu....Ja wolał bym kupic czesci oczywiscie oryginalne ale poza ASO-Nie rozumiem np naprawy klimy za 6000-kurcze co tam mozna wumieniac za tyle kasy.A podstawowy przeghlad za płynjy i pae pierdoł za 7000...Przesada...ASO ma chore ceny.

Ale za to jaka przyjemność :lol: .

Chociaż nam się to słabo w głowie mieści, to wszystko jest na swoim miejscu: Wika robi kasę, części kupuje w DE, a pracę przy aucie zleca ludziom, którzy się na tym znają. [ok]

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

:o
30.000(zl)x0.80(lt)=24.000 lt

1 http://www.autoplius.lt/lt.php/887;urlid;596499#1
2 http://www.autoplius.lt/lt.php/887;urlid;586552#1
3 http://www.autoplius.lt/lt.php/887;urlid;447844#1
4 http://www.autoplius.lt/lt.php/887;urlid;599578#1

Tytuł:
wiarus senior

Dokładnie tak a wszystko dlatego , że mam bardzo mało czasu ,gdyż firma pochłania mnie bez reszty.
Zresztą przekonałem się na przykładzie ciężarówek , że serwis jest tańszy niż zatrudnianie własnych mechaników .

Poza tym obrałem właśnie taką strategie , że kupie żonie starsze auto , w które włoże troche kasy aby pojeździło bezawaryjnie kilka lat ( taką mam nadzieję ) .

Co do obsługi w serwisie MB w Gorzowie .
Mają piękny , nowy obiekt ale wciąż nie mają autoryzacji .
Niby wszystko jest ale czegoś musi im brakować .
Zastanawiam się też czy nie wrócić znowu do serwisu w Szczecinie , bo w Gorzowie różnie z tą obsługą bywa .

'07 E60 530D Sedan
'03 Aprilia SR50

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 43 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3

Strefa czasowa UTC+02:00