harrier pisze:
Z tego co ja wiem, to reguluje sie kluczem imbusowym pod deklem filtra powietrza i śrubokrętem płaskim między głowicą a obudową filtra (regulacja naciągu linki gazu) - przy numerach silnika. Jak będę przy samochodzie to strzele fote.
Jak się mylę, to napewno ktoś mnie poprawi.
Pozdrawiam,
oj chyba wprowadzasz kolegę w błąd.
Kluczem imbusowym pod filtrem powietrza reguluje się skład mieszanki ... tzn jaka dawka paliwa ma byc podana przy danym wychyleniu klapy przepływomierza ( dobrze żeby ta klapa była niedoświadczona strzałami z gazu - PROSTA NIE POKRZYWIONA, NIE PROSTOWANA, vide post michaua), na podstawie podcisnienia kóre powoduje ewychylenie w/w klapy. FABRYCZNIE SRUBA IMBUSOWA JEST ZALAKOWANA I NIE POWINNO SIĘ JEJ RUSZAĆ BEZ ANALIZATORA SPALIN!!!!! zmienia dawkę paliwa w pełnym zakresie obrotów nie tylko na wolnych , w stosunku do ilości powietrza.
Sruba na sruboktęt długi płaski , biała plastikowa ze sprężynką z przodu w okolicach gumowego kołnierza łączącego ukłąd wtryskowy (tzw. szprycę") z przepustnicą służy co regulacji wolnch obrotów. Wykręcając srubę dajemy więcej powietrza i zwiększają się obrotuy. ( dziala super przy prostej nie prostowanej klapie przepływomierza.)
Regulacja wolnych obrotów polega na zwiększaniu ilości powietrza przepływającą osobnym kanałem obok klapy przepływomierza. za pomocą w/w śrubki.
Jako użytkownik sprawdz klapę czy jest idealna (BAAAARDZO WAŻNE) i nieprostowana po czym reguluj tylko białą srubą na srubokręt płaski