Ojcu ostatniej wiosny do Vectry GTS 2,2DTI znalazlem opony firmy TOYO Proxes T1R...Na poczatku podchodzilem sceptycznie do tej firmy, bo procz tego co bylo napisane w necie nic nie znalazlem (a tam stalo ze to opona dla tjuninkowcow niemalze i ze jej poprzedniczka grala w badziewiu
Szybcy i wsciekli)...no ale nie przejmujac sie tym szukalem dalej, az okazalo sie ze w testach AMiS jest chyba na trzecim miejscu czy czwartym po Pirelli Pzero, a przed Michelinami...A dodatkowo cena byla kuszaca, bo wszystkie "znane" marki kosztowaly 800-1100 zl za sztuke, a Toyo byly nieznacznie drozsze od Fuldy (a to przeciez tanszy Goodyear) i kosztowaly 680zl za sztuke (u importera InterStomil w Lodzi), co po zapoznaniu sie z rynkiem (w sezonie) na 17 calowa opone bylo cana naprawde niewygurowana...I co sie okazalo, ze opona sprawuje sie wysmienicie, trzyma super i na sliskim i na mokrym (nie to co fabryczne Goodyeary NTC5, notabene w sklepie drozsze od tych Toyo).
Na zime slyszalem ze Nokiany sa dobre, kuzyn ma takie w Kia Carnival (az zal wymieniac te marke na tym forum) i na jednym komplecie przejechal z 80000 km a one wygladaja na niezuzyte (kupil je nowe a nie z lanym bieznikiem

)
Pozatym czesto troszke wiecej zaplacic za opone, bo to jednak jedyne co nas trzyma w aucie z podlozem...a te Barumy to ja o nich jakos glosno nie slyszalem (co nie znaczy ze sa zle, w Matizie np swietnie mi sie jezdzilo na Slowackich Matadorach).
No i z twoimi rozmiarami (znaczy jak wiekszosc Mercow 15cali, naszczescie opony nie sa drogie, az tak).
Wejdz na
http://www.opony.pl czy inne strony oponiarskie i popatrz...Ja wiem ze nastepne letnie kapcie kupie jesienia, a zimowki wiosna (opony przeleza w garazu) bo ceny leca na leb na szyje po sezonie (wspomniana Pirelli Pzero Assimetrico z ponad 1100 przed sezonem spadla do 700 ze sporym hakiem).[/url]