MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest wt sie 26, 2025 11:05 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 
Autor Wiadomość
weteran
Awatar użytkownika

Dziś planuję przejechać moją QP do specjalisty od Skrzyń automatycznych w Kielcach ... nie znam gościa ale juz 2ga osoba go poleca, podobno zna sie na ASB mercedesa.

Zanim do niego pojadę , może ktoś tutaj będiz emogł mi naświtlić parę tematów.

Moje auto - QP 123 280CE, stało od 1994 rou ... juz jeżdzi , olej w SB uzupełniłem, było 1 L za mało, poprawy nie zanotowałem

Objawy ... strasznie póżno zmienia biegi .. żeby przełączył z 1 na 2 (czy z 2 na 3) po ruszeniu musze rozbujać go do ok. 30 km/h, po czym puszczam gaz a on po 2 sek. hamowania silnikiem przełączan na wyższy bieg. To samo jak chcę jeszcze wyzszy bieg ... rozpędzam do 80 km/h i puszczam gaz i wtedy po 2 s hamowania silnikiem wskakuje wyższy bieg.

Przy elemencie ssania do którego dochodzi rurka gumowa, wtyczka i 2 przewody paliwowe, musialem wymienic gumową rurkę bo była popękana ... może przy ASB tez mam gdzie rurkę gumową popękaną lub zdjętą ... ma ktoś jakies fotki, schematy co posprawdzac , jakie przewody podcisnieniowe ? Może to jakaś pierdoła, rurka spadła albo cuś.

Olej jest już na połowie miarki ( mierzony na pracującym rozgrzanym aucie)
Centralne zamki działają i trzymają cisnienie)

Jak ktoś ma jakies pomysły na testy itd. to mówcie ... glupioby bylo gdybym przy okazji pierdółki dal sie naciagnac na rozkłądanie ASB

W107 560sl
W108 280se 3.5 Rote Sau

swój chłop
Awatar użytkownika

erio pisze:
Objawy ... strasznie póżno zmienia biegi .. żeby przełączył z 1 na 2 (czy z 2 na 3) po ruszeniu musze rozbujać go do ok. 30 km/h, po czym puszczam gaz a on po 2 sek. hamowania silnikiem przełączan na wyższy bieg. To samo jak chcę jeszcze wyzszy bieg ... rozpędzam do 80 km/h i puszczam gaz i wtedy po 2 s hamowania silnikiem wskakuje wyższy bieg.

Miałem coś podobnego gdy przestawilem sobie cięgło od przyspieszacza na skrzyni (tz. naciągnąłem je) efekt był taki że zmieniał biegi dopiero przy 4,5 krpm ale zmieniał bez puszcania gazu chociaż z opóźnieniem.

erio pisze:
Przy elemencie ssania do którego dochodzi rurka gumowa, wtyczka i 2 przewody paliwowe, musialem wymienic gumową rurkę bo była popękana ...

Ta rurka nie powinna mieć wpływu na ASB bo ona jest od tego aby przy przyspieszaniu (spadek podciśnienia) wzbogacić mieszankę.

erio pisze:
może przy ASB tez mam gdzie rurkę gumową popękaną lub zdjętą ...

Do ASB masz podpięte bodaj 2 rurki igielitowe przez gumowe łączniki te podciśnienia są dość ważne w prawidłowej pracy ASB więc warto sprawdzić czy nie są poodpinane lub nie pospadały

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

erio pisze:
rzy okazji pierdółki dal sie naciagnac na rozkłądanie ASB

Na poczatek może regulacja cięgna i modulatora.

"bułka tarta to nasz narodowy symbol bohaterski... to nasz wkład w światową kuchnię"

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

Wookee pisze:
erio pisze:
rzy okazji pierdółki dal sie naciagnac na rozkłądanie ASB

Na poczatek może regulacja cięgna i modulatora.

napisz więcej proszę ... ze zdjęciami i schematami ... co to jest modulator gdzie jest, jakie cięgno ..

W107 560sl
W108 280se 3.5 Rote Sau

Tytuł:
swój chłop

Hej to cięgno idzie nad silnikiem pomiędzy 5 i 6 cylindrem zdajsię (albo pom 4 i 5) na pewno znajdziesz bo po otworzeniu maski jest tylko jeden element który jest nad silnikem. Przereguluj i sprawdz u mnie kiedyś było odwrotnie biegi zmieniał za szybko ale wtedy pokręciłem i jest Ok.Pozdrawiam.

C126 E56

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

a modulator ??

PS. jeszcze tego nie pisalem, ale wydaje mi sie ze na obrotach biegu jalowego 900rpm za mocno ciagnie do przodu i do tyłu ... jak sie przełączy bieg ( to czuc szarpnięcie) chce jechac z taką siłą jakby auto mialo odrobine gaz wcisniety

W107 560sl
W108 280se 3.5 Rote Sau

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Skoro rozmawiamy o ASB to panowie olej Mobil ATF 220 jest odpowiednim do skrzyni w W123 300D?

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

Dzięki za rady wszyscy ... rzeczywiście cięgno nad deklem bylo naciągnięte na maxsa ... poluzowalem i juz da się jeżdzic ... tzn ... auto zmienia biegi kolo 2k rpm ;)

jest super ... szkoda ze ta regulacja mi się skonczyła .. chciałbym żeby jeszcze wczesniej zmieniał tak jak w 300D w124 mam ... czyli juz przy 1000 jak jade na delikatnym gazie to włącza następny bieg ...
W w124 300TD jak puszcze nogę z gazu lub się zatrzymuję to nie wyczuwam "redukcji skrzyni, nie ma wcale hamowania silnikiem ... auto łagodnie się toczy ... w 123 280CE wyczuwam jak przy 20 km/h redukuje do 2 biegu, a przy ok 5 km/h tuż przed zatrzymaniem czuję ze wskoczyła jedynka ... dziwne ... nie wiem czy tak powinno być ...

Ale biegi zmienia przy odpowiednich obrotach także mogę już normalnie jeździc 60km/h mam już 4ke, i 2000rpm. a nie musze na 2 biegu do 80 go ciągnąć zeby 3 wskoczyłą.

I jeszcze jedno ... jak silnik jest zimny to mogę już wrzucic jakis bieg i mi nie gaśnie ... wcześniej musialem auto rozgrzac, lub wciskając hamulec dać mu troszeczke gazu ... bo gasł ... to cięgno rzeczywiście bylo za bardzo naprężone.

Dziękuję wszystkim, a szczególnie Jakonowi, który swoim telefonem i dokładnym opisem zmobilizował mnie do zejścia i grzebania przy aucie przy - 10 ;)

PS. Nie wyczuwam pod pedałem guziczka kickdown ... mozliwe zebym go nie miał ?? jeszcze zajrzę, ale na ta chwilę jestem pewien że nie wyczuwam jego wcisnięcia. Może się zacioł w pozycji wciśnięty i dlatego czuję redukcje skrzyni przy niskich prędkościach.

W107 560sl
W108 280se 3.5 Rote Sau

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 

Strefa czasowa UTC+02:00