MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest śr sie 27, 2025 1:23 am

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 
Autor Wiadomość
swój chłop

Witam!
No i tak wyszło... mimo, żę ostatnio jeżdżę baaardzo okazjonalnie, to kilka dni temu cuś zaczęło piszczeć i wyć...nei wieddziałem co to, aż pewien mechanik powiedział, że to pewnei skrzynia się kończy :( Objawy były takie, że przy większej prędkości od strony skrzyni biegów cośzaczęło neisamowicie wyć - zaczynało się już na "2ce" gdzieś od 30 km/h, a niknęło gdy na "4ce" (taką mam skrzynie) rozpędziłem sie gdzieś do 90 km/h. Piski, bo raczej nie wycie nei niknie nawet przy wciśnięciu sprzęgła, a na wolnych obrotach nie występują. A na dodatek biegi na zimnej skrzyni chodzą bardzo ciężko. Moja diagnoza: poprostu brak oleju :lol: Artystaod którego kupiłem beczke wyglądał na kolesi, który widział kierownice...gałkę zmiany biegów...skórzaną tapicerkę...alufelgi...a chyba nie pamiętał, że co 20 000 km trzeba sprawdzić poziom oleju :cry: W mądrej książce "Sam naprawiam MB123" wyczytałęm, żę oleju sięnei zmienia, a co 20 000 km kontroluje jego stan. Skrzynia nie jest mokra, ale koleś przejechał jakieś 100 000 km i olej mógł sie poprostu wyjeździć... tak było z mostem. I teraz przy takich abstrakcyjnych temperaturach wszystko zachowuje się jak zachowuje :(
A możę sięmyle...jaka jest Wasz diagnoza, bo widzę, że na tym Forum znajduje się sporo mecaników zdecydowanie lepszych niż pan Lech ;] A jeśli skrzynia zdechła to co wtedy? Reperować tą, czy kupić używaną? Jakie są ceny takiej skrzyni do 240 D?
Odstawiłem samochód do garażu i czekam na troche czasu wolnego to wejde na kanał i wleje olej. Tylko jest pytanie - w książce wyczytałem, że do "4" jest to 1,3 l ale jakiego oleju? Czy musi być jakiś specjalny mercedesowy (w książce jest jakiś ATP) czy może być Hipol przeznaczony do pracy w ciężkich warunkach - książka byłą pisana w latach 80-tych, a przez 20 latmamy troche nowych technologi i olej też chyba lepszy :)
Serdecznei dziękuję za pomoc,
Pozdrawiam Wszystkich serdecznei :)

Polski Fiat 126p '77
Syrena 105 '74
MZ TS 150 '83
WSK M06Z '60
motorower MR2 "Żak" '60
Ex: m.in.
MB W123 240D '84

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Skoro

Karol pisze:
Objawy były takie, że przy większej prędkości od strony skrzyni biegów cośzaczęło neisamowicie wyć

i

Karol pisze:
Piski, bo raczej nie wycie nei niknie nawet przy wciśnięciu sprzęgła, a na wolnych obrotach nie występują

to może sprawdz linke prędkościomierza- ona może być przyczyną takich nawet dość głośnych hałasów.
Czterobiegowa przekładnia Mercedesa jest urządzeniem bardzo trwałym i dość ciężko jest ją "zajechać" [oczko]

Karol pisze:
A na dodatek biegi na zimnej skrzyni chodzą bardzo ciężko.

Przy takich temperaturach jak teraz, trzeba dać skrzyni chwilke na rozgrzanie i ruszenie oleju. Nic na siłę.

Pozdrawiam.

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

a olej najlepiej lać ATF Dexron , czyli dokładnie ten sam co do automata.

pozdr,
Nimnod

Tytuł:
swój chłop

Tzn. co może być z linką prędkościomierza? Pękło jej się, czy c? Bo wskazania prędkościomierza są poprawne, wiec nie wiem :( Czy to może napęd w obudowie się zkończył?

Polski Fiat 126p '77
Syrena 105 '74
MZ TS 150 '83
WSK M06Z '60
motorower MR2 "Żak" '60
MB W123 240D '84

Tytuł:
swój chłop

Dobra, sprawdziłem olej w skrzyni i jest ok :) Ale nadal bryka piszczy i ja nie wiem co to możę być :( Pamietam, żę kiedyś w maluchu przy większym mrozie linka prędkościomierza hałasowała - wystarczyło odkręcić pancerz od licznik i nalać tam kilka strzykawet oleju silnikowego...czy tu też o cośtakiego chodzi, czy możę zajrzeć do napędu prędkościomierza???
Patrzyłem, czy te piski nie są spowodowane oporami hamulców, ale wszystko gra, klocki nie blokują ni nic.... Piski pojawiają się dopiero podczas jazdy, wiec nie jest to wina silnika. Kurcze, sam nie iwem, co o tym sądzić :( I jeszcze ta %#$%#$%$% zima :(:(:( Nie lubie gdy jest zimno i jest śnieg...

Polski Fiat 126p '77
Syrena 105 '74
MZ TS 150 '83
WSK M06Z '60
motorower MR2 "Żak" '60
MB W123 240D '84

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 

Strefa czasowa UTC+02:00