MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest ndz cze 29, 2025 11:34 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 
Autor Wiadomość
postmajtek

Witam, mam miśa 124 230 TE 86 rok i jest problem bo nie świecą w nim kontrolki pod zegarami po przekręceniu stacyjki a z tego co wiem powinny zaświecić się wszystkie i nie chodzi zegarek :-?
Sprawdzałem bezpieczniki są OK, żarówki powymieniałen i tak wogóle to działają bo gdy włącze ręczny czy "długie " to świecą no i jeszcze jedno , świeci cały czas żółta kontrolka która sygnalizuje przepalenie żarówki po włączeniu świateł ale i też przy włączeniu wstecznego biegu :-?
Jaka możę być przyczyna takich objawów

POZDRAWIAM :)

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

hmmm przepalona żarówka wstecznego i przepalona zarówka... jeżeli to jest kobmi to prawie pewne że w podświetleniu tablicy którego pewnei nei sprawdziles jak 90 % osob u których wystepuje ten problem :)

-307D 2,4D '87
-Vito 2,2 CDI '03
-210 2,2 CDI '00
-190 200D '88
-190 200D '86
-126 300 SDL '84 USA
-124 E300TD '94
-124 250TD '86
-190 2,0E '86
-123 300D '81

weteran

merakrus pisze:
Witam, mam miśa 124 230 TE 86 rok i jest problem bo nie świecą w nim kontrolki pod zegarami po przekręceniu stacyjki, gdy włącze ręczny czy "długie " to świecą

Akurat ręczny i długie to nie świecą po włączeniu zapłonu...
Zajrzyj do regulatora napięcia: jeżeli będzie krótka któraś ze szczotek, to będzie taki objaw. Odnośnie zegarka: jest zasilany osobnym drutem z płaskim konektorkiem nasadzanym z tyłu licznika, za zegarem. Trzeba zajrzeć, czy kabel jest na swoim miejscu, i czy jest na nim napięcie.

Tytuł:
postmajtek

Witam zmieniłem licznik no i zegarek chodzi ale kontrolki dalej nie świecą :( mam pytanie gdzie mam szukać regulatora napięcia gdzie on jest zamontowany i jak on wygłąda bo jeszcze jestem troche zielony w tych sprawach :oops: albo jakie mogąbyć jeszcze przyczyny że te kontrolki (ładowanie,locki olej no i reszta ) nie świecą :-? dzięki zgóry za odpowiedz POZDRAWIAM :)

Tytuł:
wiarus junior

A ten bezpiecznik na tylnej ściance zespołu zegarow w takiej oprawce jak do lampek podswietlenia tylko o innym kolorze nie będzie od tego.

Tytuł:
postmajtek

merakrus pisze:
Witam zmieniłem licznik no i zegarek chodzi ale kontrolki dalej nie świecą :( mam pytanie gdzie mam szukać regulatora napięcia gdzie on jest zamontowany i jak on wygłąda bo jeszcze jestem troche zielony w tych sprawach :oops: albo jakie mogąbyć jeszcze przyczyny że te kontrolki (ładowanie,locki olej no i reszta ) nie świecą :-? dzięki zgóry za odpowiedz POZDRAWIAM :)

Regulator napiecia jest na alternatorze ,wyglada tak jak na zdjeciu [oczko]

http://img66.imageshack.us/my.php?image=224mmm8dc.jpg

Tytuł:
postmajtek

Witam dzięki za podpowiedzi :) wyciągnołem ten regulator napięcia i tak jakby jedna szczotka była ciut krótsza :-? jakie są jeszcze inne objawy '' krótkich szczotek" regulatora napięcia w aucie ??? ja odpowiem czy to regulator napięcia był winny temu że kontrolki nie świecą dopiero jak kupie nowy i zainstaluje . co do (czerwonego) bezpiecznika na tylnej ściance zegarów to nie jest on temu winien bo ja go wogule nie mam w jednym liczniku a w drugim jest ok. a co do żarówek to wszystkie są ok a ta żółta kontrolka dalej świeci :-? czy macie jeszcze jakieś ewentualne podejżenia dlaczego te kontrolki nie świecą ?? PS. nawet chyba wogóle bo rozgrzebałem teraz całe tylne zawieszenie i zauwarzyłem że niema prawie wogóle klocka z jednej strony tarczy(wewnętrznej) z drugiej jest jeszcze połowa okładziny czy to normalne ??? :-? fakt że koło kreci się bardzo cięrzko jaki może być tego powód ? POZDRAWIAM I Z GÓRY DZIĘKI ZA ODPOWIEDZ :)

Tytuł:
weteran

(Stawros)

(Nie wybieraj, tylko kasuj wszystko.
wojz)

Tytuł:
weteran

Jeżeli szczotka przestaje kontaktować, to jej powierzchnia cierna robi się matowa, czarna, (można porównać z drugą - jest gładka i błyszcząca) Co oczywiście nie przesądza, że paść mógł regulator.

Tytuł:
postmajtek

Witam , no w końcu dogrzebałem się do tego dlaczego nie świecą mi te kontrolki [zlosnik] była przerwa na kablu od alternatora ( ten 3-ci najcieńszy) do konrtolki ładowania . A ja już w miendzyczasie wymieniłem alternator no i teraz zostałem z drugim -niepotrzebnym (trudno) ale usterka usunięta teraz kontrolki świecą jak aleja w LAS VEGAS (NARESZCIE !!! [zlosnik] ) POZDRAWIAM :)

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 

Strefa czasowa UTC+02:00