Wreszcie zabrałem się za to i naprawiłem
Cały problem luzu lewarka bierze się z wyrobienia gumowo metalowych tulejek na sworzniu łączącym gałkę zmiany biegów z drążkiem który pociąga cięgna zmiany biegów. Niestety tych tulejek nie da się dokupić ale wystarczy zanieść na wzór do jakiegoś tokarza starą tulejkę a bez problemu dorobi nową, ja za taką usługę zapłaciłem 30 zł (za dwie sztuki, bo tyle jest na tym sworzniu), a oto fotki...
Na początek zdjęcia po wyjęciu lewarka z widocznymi luzami, tam gdzie jest śrubokręt kiedyś była guma która trzymałą ze sobą metalowe części tulejki:
A to fotki już po zrobieniu nowych tuelejek i założeniu:
więc jeśli macie luzy na lewarku to radzę zajrzeć czy aby przypadkiem nie macie wyrobionych tych tulejek zamiast od razu dzwonić po szrotach za innym lewarkiem, który może okazać się tak samo zużyty jak wasz
Oczywiście teraz biegi działają bez problemu i wchodzą za każdym razem, choć jest jeszcze mały problem przy przełączaniu z biegu II na III, czasem lewarek zakleszcza się na środku, przypuszczam że jest to spowodowane albo przez luzy na tulejkach od drążków które zmieniają biegi albo na sworzniu który porusza przekładnią od tych drążków tak że będę zmuszony jeszcze raz rozpracować ten temat...