i jestem po takim zabiegu:
demontaż szyb tylnych - czyszczenie ze starego uszczelniacza - czyszczenie podszybia z rudego (dwie dziurki już wyżarł paskuda) - zabezpieczenie antykorozyjne (na razie od góry) - montaż szyb na nowym uszczelniaczu (nie oryginalnym). w sumie trzy dni, z przerwami oczywiście.
Wcześniej zdjęcie całego "wyłożenia" od środka i wysuszenie go (głównie na nadkolach wojłokowej wyściółki wygłuszającej (super chłonie i trzyma wodę
![[zlosnik]](./images/smilies/zlosnik.gif)
).
Valentine - dzięki za fragment WIS z wymianą szyby bocznej, choć jakoś wygodniej mi było zacząć wciskać listwę z drugiej strony niż pokazana na rysunku
Mam nadzieję, że będzie skuteczne, robiłem sam, na moje pytanie, w firmie zakładającej szyby, dowiedziałem się, że na uszczelkach szyb nie zakłada się z uszczelniaczem. Gdy podparłem się WIS-em usłyszałem "co innego książka serwisowa a co innego praktyka warsztatowa". Muszę przyznać, że mnie tym tekstem rozbawili. Gdy powiedziałem, że profil uszczelki ma wgłębienia na uszczelniacz i fabrycznie tak to robią usłyszałem, że nie ma co dyskutować i jeśli bardzo chcę to mi to założą na uszczelniaczu.
Cóż po tej rozmowie ja oczywiście bardzo nie chciałem aby cokolwiek robili, a do kolejnej firmy nawet mi się nie chciało dzwonić.
Przy okazji posklejałem - 2 godziny z lutownicą - popękane na drobno wyłożenie nadkola, trzymało się na obiciowym materiale. Sam je tak załatwiłem za pomocą przewożonego stołu (chyba) albo czegoś innego.
Na blacharza się nie zdecydowałem, powinno pomóc to co zrobiłem, mam tylko problem jak, nie rozbierając do gołej blachy całego tyłu i bez wizyty u blacharza, dostać się do tych francowatych profili pod podszybiem aby je przeczyścić z rudego :|
Trudno tam sięgnąć czymkolwiek

na razie najskuteczniejsza była szczotka na elastycznym przewodzie nibydremella ale nie doszła jeszcze wszędzie.
pozdrawiam

<br>to był pierwszy i ulubiony, i nawet miał otwierane drzwi</i>