zależy jaki jest most i jaka będzie różnica przełożeń. Generalnie im mniejsze przełożenie mostu tym mniejsze przyspieszenie i zrywność, a większa V maksymalna, jeśli jednak zmniejszy się przełożenie to autko będzie zrywało asfalt, a V maksymalna spadnie. Idąc dalej tym torem należy wziąć także pod uwagę kwestie spalania

Jeśli przełożenie mostu jest większe to prędkości na każdym biegu osiąga się ciężej, ale na niższych obrotach, więc konkretna prędkość można osiągnąć na niższych obrotach, a co za tym idzie mniejsze spalanie

Odwrotnie sytuacja ma się w przypadku gdy przełożenie spadnie. należy bardziej kręcić silnik, aby osiągnąć konkretną prędkość, wiec spalanie wzrasta. należy wspomnieć także, że większe możliwości przyśpieszania często skutkują większą częstotliwością deptania gazu, wyprzedzania i startu ze skrzyżowań, że świateł

aspekt czysto psychologiczny wykorzystania mocy drzemiącej pod maską

No i ostatnia kwestia. jeśli przełożenie zostanie zmienione to nastąpi przekłamania prędkości i wskazywanego przebiegu na liczniku. Należało by wtedy wymienić także zegary na takie z odpowiednim przełożeniem, bądź przekładnie ślimakową na końcu linki prędkościomierza umieszczonej w skrzyni biegów

Nie taka prosta sprawa z tymi przełożeniami. najlepiej zostawiać takie samo. dodam także, że wał w skrzyni 5-cio biegowej faktycznie jest krótszy. Skrzynia piątka jest to po prostu klasyczna skrzynia 4-ro biegowa z dołożoną na końcu przekładnią do 5-go biegu

Słyszałem kiedyś o tym, że w skrzyni 5-cio biegowej 5 bieg jest równy przełożeniem z biegiem 4 typowej skrzynki. Nie wiem ile w tym prawdy i czy to kwestia tylko i wyłącznie korelacji między przełożeniem biegu, a zmienionego mostu, a może mowa tu o 2 różnych skrzyniach

Myślę jednak, że w przypadku zmiany skrzyni na piątkę można oczekiwać takich samych osiągów i przyspieszeń, jednak kiedy w normalnej skrzyni kończą sie biegi, posiadacz piątki wrzuca ostatni bieg i cieszy się większym komfortem i ciszą w środku, niższymi obrotami i spalaniem
P.S.
Jak ktoś wie jakie są przełożenia w skrzyni 4-ro, a jakie w 5-cio biegowej to proszę podać, rozwieje to wszelkie wątpliwości.