bary123ce pisze:
a mi nie jesteś wdzięczny ??

a tak się starałem pomóc

nie

, ponieważ c140 waży 2250 kg, wiec nie wiele mi daje cisnienie z w123 <br>
Dodano po 3 minutach.:<br>
broneq pisze:
Powiedzcie mi, jeśli jestem w błędzie. Przecież ciśnienie nie zależy od rozmiaru opon. Wiadomo, że w 18" mieści się więcej powietrza niż w 16" i żeby doprowadzić ciśnienie w 18" do 2,2 trzeba pompować więcej niż w 16". Zatem jeśli producent zaleca określone ciśnienie, to chyba bez względu na rozmiar kół.
Czy na tabliczce pod klapką wlewu jest jasno napisane, że to dotyczy opon 18"?? Bo ja mam beczkę 230CE na fabrycznie szerokich (195) 14" a naklejkę pod klapką mam taką samą jak w na przykład 200D (175 / 14").
![[zlosnikz]](./images/smilies/icon_biggrin.gif)
moze tak jest, chociaz poprzednim moim autem bylo BMW 750i e38, które miało 235/50R18 z przodu i 255/45R18 z tyłu. na słupku byla naklejka ze wsyztskimi rozmiarami stosowanymi w e38 m.in. z takim jaki miałem i dla każdego rozmiaru było podane inne ciśnienie. W MB nie mam napisane jakiego rozmiaru dotyczy naklejka ale po doświadczeniach z BMW sądze że w MB zaleznie od rozmiaru naklejają odpowiednia naklejke dotycząca takiego rozmiaru opon na jakich "wyjechał" dany samochod. Zreszta w CL600 od 94 roku byly tylko koła 255/45R18, do 94 byly 16-tki, takie jak założyłem na zime.