MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest ndz lip 27, 2025 7:02 am

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 37 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

Mirmur pisze:
....Półoś potrafi hałasować podczas jazdy. Często odzywa się podczas pokonywania zakrętów lub przy obciążonym aucie. W skrajnych przypadkach potrafi głośno strzelać podczas ruszania.

Dokładnie ... podczas ruszania prawie zawsze i sa to czasem głośne strzały.. szczególnie kiedy ktoś siedzi z tyłu lub nawrzucam sprzętu do bagażnika.
Do tego przy skręcaniu w lewo ( w prawo zdecydowanie słabiej) ... po podniesieniu samochodu i załączeniu biegu cisza to samo przy kręceniu kołem lub jeździe bez dodawania gazu... :)

ex 126 280se Kijek
ex 115 220d

Tytuł:
wiarus senior

witam
kruszyn pisze:
podczas ruszania prawie zawsze i sa to czasem głośne strzały.. szczególnie kiedy ktoś siedzi z tyłu lub nawrzucam sprzętu do bagażnika.

kruszyn pisze:
Mirmur

jestem "za" [zlosnik]
najlepiej rozebrać i przesmarować przeguby, o tyle dobrze, że w 124 nie trzeba rozbierać mostu [zlosnik]
pozdro

Tytuł:
postmajtek
Awatar użytkownika

sluchaj z tego co opisujesz mam podobne objawy w 190, odkrylem z kumplem, ze to gumy, poduszki tylnej belki, juz ich praktycznie niema. Zobacz u siebie i powiedz co i jak, jestem bardzo ciekawy.
ahoj!

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

syndrom pisze:
sluchaj z tego co opisujesz mam podobne objawy w 190, odkrylem z kumplem, ze to gumy, poduszki tylnej belki, juz ich praktycznie niema. Zobacz u siebie i powiedz co i jak, jestem bardzo ciekawy.
ahoj!

wydaje mi się że poduszki raczej odpadają bo prędkość strzelania wzrasta wraz z przyspieszaniem auta a w przypadku poduszek było by to słyszalne przy ruszaniu lub hamowaniu ewentualnie wybojach .... ale jak tylko doczekam się w kolejce do mechanika napisze co i jak. :)
Nie wiecie ile kosztuje ten przegub gdybym chciał wymienić na nowy ??

ex 126 280se Kijek
ex 115 220d

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Przeguby są nienaprawialne i niewymienialne. Wymienia się całą półoś napędową. Cena? Trudno coś tu napisać. Zależy jak Ci się uda kupić. Nowe myślę, że tylko w ASO i cena może Cie przewrócić. Trzeba szukać dobrej używki. Pamiętaj, że tanio nie znaczy dobrze. Żeby kupić dobrą półoś trzeba też się na nich trochę znać. Piszemy o prawdopodobnej usterce Twojego MB. Niech mechanik najpierw dobrze sprawdzi luzy.
Pozdrawiam.

Tytuł:
postmajtek
Awatar użytkownika

kurde, ja jutro pojade zbadac to do mechanika... u mnie objawy sa takie, ze wlasnie stuka tylko i wylacznie w momencie kiedy naciskam gaz. Bywaja momenty, ze nic nie stuka. Nie zaobserwowalem stukotu na luzie ani na wybojach ;/ Lozyska dobre, loozow zadnych. Tyko te poduszki... mam nadzieje ze to one sa powodem..

teraz MB 190 :)

Tytuł:
wiarus senior

Witam
Mirmur pisze:
Przeguby są nienaprawialne i niewymienialne

Bzdura [zlosnik] [zlosnik] [zlosnik]
przegub możesz rozebrać na każdy element składowy [zlosnik]
strzałką pokazany jest zeger blokujący przegub na wielowypuście(muszę poszukać więcej fotek [jak będę miał chwilkę])
http://www.w114-115.org.pl/forum/img01/ ... 918_u1.jpg
robiłem z dwóch jedną, bo po 22 latach sięukręciła i nie chcieli mi w serwisie uznać reklamacji [szalone] , a z drugiej strony jakaśtrwfna była [zlosnik]
Mirmur pisze:
Wymienia się całą półoś napędową. Cena?

Zależy od producenta [zlosnik]
pozdro

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Praktycznie wszystko jest rozbieralne, ale nie zawsze składalne [zlosnikz]. Pisząc to nie miałem na myśli rzeźby. Wiem, co niektórzy potrafią żeby tylko zaoszczędzić parę złotych. Znam przypadki zamiany półosi stronami oraz dopasowywania większych kulek, więc niczym szczególnym mnie nie zaskoczyłeś.
Pozdrawiam.

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

dobra koniec gdybania może we wtorek uda mi sie wbić do mechanika i niech rozbiera... najgorsze że nie bardzo mogę zostać bez samochodu a po rozebraniu trzeba by ewentualnie szukać części a to czas :( no ale coś za coś :) dzieki a porady :) napisze jak było :P

Macie może jakiegoś linka do rysunku calej półosi lub rozebranej na częsci od mostu do koła ???

ex 126 280se Kijek
ex 115 220d

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

kruszyn pisze:
Macie może jakiegoś linka do rysunku calej półosi lub rozebranej na częsci od mostu do koła ???

Wszyscy mamy, bo jest w EPC np. http://www.detali.ru/cat/oem_mb2.asp?TP ... 030&SGN=02
Może warto profilaktycznie zdobyć namiar na kogoś, kto ma do sprzedania taką półoś jeszcze przed wizytą u mechanika. Zresztą na razie jesteśmy w sferze domysłów czy przyczyną jest półoś.
Pozdrawiam.

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

Mirmur pisze:
Może warto profilaktycznie zdobyć namiar na kogoś, kto ma do sprzedania taką półoś jeszcze przed wizytą u mechanika.
Pozdrawiam.

no dokładnie tak mam zamiar zrobić :) jeszcze raz dzięki

ex 126 280se Kijek
ex 115 220d

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Darius pisze:
Cytuj:
Odkręcając już ze 3-4 razy koło zauważyłem i wymieniłem 3 razy szpilkę która miała zerwany wint przy końcówce ( około 1-1,5cm) Jest możliwe że efekt taki będzie dawał zrywany gwint szpilki ??
No to ja bym obstawiał że ci felga się felga luzuje ...

Przychylam sie do Dariusa. Bardzo mozliwe ze luzuje Ci sie kolo. Zmienialem kola tydzien temu a wczoraj uslyszalem pukanie w tylnym kole. Poczatkowo myslalem ze to cos z przyczepa, ktora holowalem. Odpialem przyczepe, pukanie nadal bylo. Przy przyspieszaniu cisza, na jalowym lub hamowaniu silnikiem - PUKA. DOkrecilem tylne kolo i OK. Nie wiem czemu sie poluzowalo, skoro sam dokrecalem kluczem dynanometrycznym.

http://www.supermoto.pl" onclick="window.open(this.href);return false;

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

nie nie to nie luz na kole :) zmieniłem koła na zimowe i dalej to samo :) prawdopodobnie będzie jednak przegub półosi :) co dziwne .. robiłem ostatnio kilka km za miastem i w sumie miałem jedno wyprzedzanie gdzie musiałem bujnąć samochód 130-140 km/h i po tym przegonieniu cisza .. gdzieś przy ruszaniu strzeli ale ogólnie cisza... żadnego cykania czy stukania żadnych wibracji ... :) tak czy tak wymienię półoś i zobaczymy :)

ex 126 280se Kijek
ex 115 220d

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

I będziesz tak latał nasłuchując aż się półoś nie ukręci.
Historia z Kijkiem niczego cię nie nauczyła?
Ej ~kruszyn.

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

:P
Pacjent w warsztacie :)
Po wytarganiu półosi (z ogromnymi problemami za sprawą śrub wkręcanych na niebieski klej :evil: ) z przegubu przy moście posypały sie kulki ... :P
Przy okazji operacji wymieniony został uszczelniacz mostu :) Niestety jak to bywa w postkomunistycznym warsztacie o 14 panowie pozbierali narzędzia i dokończenie roboty (wsadzenie nowej półosi i skręcenie wału) przełożyli na poniedziałek.... czyli weekend bez MB ...ojjj dawno tego nie było :P

W poniedziałek też spróbują odkręcić kierownicę BBS-a chociaż też będzie wesoło bo trochę zjechane jest gniazdo imbusa :/ ... :)
Gdyby nie to że pewnie nic mnie ta robota nie będzie kosztowała to trochę bym sie wkurzył tym weekendem sponsorowanym przez renault 19 :P

Tak czy tak kolejne doświadczenie za nami :P może komuś się przyda na przyszłość :)

ex 126 280se Kijek
ex 115 220d

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 37 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 Następna

Strefa czasowa UTC+02:00