MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest ndz lip 27, 2025 10:41 am

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ] 
Autor Wiadomość
weteran
Awatar użytkownika

Witam, od dłuższego czasu staram się znaleźć troszkę wolnego czasu i naprawić elektryczną antenę w moim W126. Jakiś czas temu kupiłem nowy bat (stary był ułamany). Na razie sprawdziłem sam silnik anteny (podłączając bezpośrednio pod 12V) i na szczęście działa. Pozostał do sprawdzenia układ sterujący w samej antenie, ale to już raczej pikuś. Na dzień dzisiejszy blokuje mnie radio, a właściwie problem jego demontażu. Okazało się żę do anteny nie dochodzi sygnał sterujący. Myślę że albo nie nadaje go radio, albo po prostu kabel nie został poprawnie podłączony. Nie chcę niczego uszkodzić, więc wolę zapytać zanim zacznę siłą wyciągać tego Blaupunkta: czy potrzebne są do tego specjalne klucze? Czy po prostu wyciągnąć je na chama? Radio proste, bez zdejmowanego panelu, kaseta.

Z góry dzięki za wskazówki, po niedzieli pewnie się za to zabiorę :)

ex: W123 D30 '83, W126 E28 '83, S123 E23 '85, W201 E23 '92

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

Numer GG: 578747
Jezeli radio ma po dwa otwory po bokach to trzeba w nie wsadzic do oporu druty (np. gwozdzie) o srednicy mniej wiecej takiej jak te otwory. Nastepnie wsunac je jeszcze ok. 2 cm glebiej i wyjac radio chwytajac za obudowe (panel). Trzeba przy tym uwazac bo latwo jest wyjac sam panel. Nie jest to rozwiazanie eleganckie ale napewno tak mozna wyjac radio nie uszkadzajac go. Normalnie do wyjmowania tego typu radii sluza narzedzia jak te na zdjeciu:

Obrazek

Wtedy te haki wsuwa sie do oporu i wyciaga radio ciagnac za nie - te haki sa tak wyprofilowane, ze zatrzaskuja sie w uchwytach radia (zdjecie zapozyczone z aukcji Allegro).

'71 250 CE, angol

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

Dzisiaj korzystając z wolnej chwili sprawdziłem jak dokładnie wygląda to moje radio i chyba bez haków się nie obejdzie.

Radio siedzi w kieszeni bardzo solidnie i nie ma sensu ciągnąć na siłę bo to nic nie da. Po bokach są otwory na sprzęt widoczny na powyższym zdjęciu. Są one raczej wąskie, więc o gwoździach chyba mogę zapomnieć :)

W czwartek będę w jednym z warsztatów, może akurat będą w posiadaniu takiego sprzętu i wyjmą to radio...

PS
Jest to Blaupunkt Lubeck, praktycznie taki sam jak na foto poniżej
Obrazek

ex: W123 D30 '83, W126 E28 '83, S123 E23 '85, W201 E23 '92

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ] 

Strefa czasowa UTC+02:00