Witam, tytuł zawiły ale chodzi mi o takie coś:
Mój Tato kupił kiedyś Ciągnik c 360 (facet był nam winny kasę więc dał ciągnik). Umowa kupna sprzedaży jest ale jako, że ciągnik nie był potrzebny, więc go nie rejestrował, ganiał nim po lesie i po polach. Jako ze mam teraz gospodarstwo rolne postanowiłem go zarejestrować. I tu zonk tato mówi mi że nie opłacił skarbówki

więc 14 latek odsetek, ale jako że pamiętam sytuację jak go "kupował" zacząłem studiować umowę i jest tam zapis "wszelkie koszty opłat skarbowych (czy jakoś tak) obciążają Sprzedającego. Czyli tato wcale nie musiał go opłacać w skarbowym, tak przynajmniej mi się wydaje, ale czy tak mogło być zapisane w 93 roku????
Ktoś się może orientuje w przepisach, dodam tylko że właściciel zmarł jeszcze tego samego roku więc nic już z nim nie pokombinuje.
Mam ewentualnie jeszcze jedną szansę na zarejestrowanie go. Mój wujek prowadzący skup złomu może mi wystawić fakturę na złom użytkowy i wpisać tam np. skrzynia od C-360 silnik od c-360, ale potem pewnie jakiś rzeczoznawca i bieganie po urzędach. Macie może jakieś pomysły ???????