W124 250D 1987
Wymieniałem uszczelkę pod głowicą + planowanie głowicy + wszystkie nowe wtryski. Wszystkie nowe gumy w okolicach odmy. Zalany orlenowskim 15W40. Nowe świece żarowe mają pół roku. Nowe filtry paliwa. Pewny olej napędowy.
Po wymianie silnik chodzi jakby minimalnie ciszej i równiej, ale jak jest zimny, to chodzi tragicznie. Bardzo nierównomiernie pracuje. Kopci niesamowicie dużo na niebiesko szaro. Po odpalaniu nic nie widać za autem, nawet jak się nagrzeje, to jest tragedia... Czasem zakopci na czarno, że na trawie widać smołę.
Odpala gorzej niż tragicznie... Rozgrzanego muszę kręcić 4 sekundy, o zimnym nie wspomnę - jak nie mam aku naładowane na max, to nie ma opcji odpalenia.
Są duże przedmuchy, o wiele większe niż przed remontem.
Dodatkowo podczas jazdy na biegu słychać irytujący metaliczny dźwięk (słychać jakby coś wygrywało melodię ). Zawór?
Kilka dni po odebraniu auta silnik chodził jakby dynamiczniej. Teraz jest źle. Na zimnym motorownia ledwo jedzie, na rozgrzanym jest trochę lepiej.
Mechanior ustawiał mi dwa razy kąt wyprzedzenia wtrysku. Śmigało się trochę lepiej. Przez dzień. Po dobie auto znów gorzej odpalało, więcej kopciło itd...
Może mało wydajna pompa nie dorównuje nowym wtryskom?
Dałem kilka dni temu wtryski do sprawdzenia. Za pierwszym razem były ustawione w miarę dobrze - ciśnienie na poziomie 110-120. Jednak jeden tylko robił mgiełkę, reszta podobno lała jak konewka...
Gość powiedział, że mam straszny syf w baku, a może nawet jakąś chemię. Nie ma pewności, ale chyba tylko jedną końcówkę da się wyregulować, reszta się już do niczego nie nadaje.
Podobnie sprawa ma się mieć z pompą - regulacja/czyszczenie albo zakup używanej.
Ostatnio po krótkim postoju (10-20min) auto odpalało bardzo słabo/nie odpalało. Jednak po 2h odpalało prawie normalnie. Może wszystkie syfy jak ustały, to nie kolidowały z układem?
Co o tym myślicie?

Najdziwniejsze jest to, że dopiero po tym remoncie zaczęły się cyrki, a mechanik raczej sprawny...