Kiler pisze:
Prosze o rade, co moze byc przyczyna swiecacej sie kontrolki oleju?
Olej w silniku jest, na zimnym prawie maksimum, na rozgrzanym po dlugiej jezdzie ponad minimum. z tego co mi wiadomo nie powinno sie wlewac oleju wiecej niz bagnetowe maksimum - a to pomaga na jakies 200km, po takim dolaniu ma goraco, na zimnym jest ponad max...
Co wlasciwie wskazuje zapalona kontrolka oleju? Dotyczy tylko oleju w silniku?
Podczas jazdy, gdy sie zapali pomaga przejechanie kilkuset metrow na "luzie" lub zatrzymanie sie (gdy ciśnienie oleju spadnie ponizej 2 - kontrolka gasnie, ale to wystarcza na kilka minut jazdy)
jestem ponad 1700 km od domu (w Chorwacji)i nie mam dostepu do normalnego warsztatu, poradzcie cos...
olej sprawdzamy na zimnym bez uruchamiania motoru i to jedyny słuszny pomiar. Jak silnik się uruchomi rozchlapuje olej i dlatego wydaje się że jest go mniej... Czujniki poziomu oleju (te od lampki) sa dość awaryjne, więc jeśli jesteś pewien że silnik nie bierze oleju i na zimnym stan jest ok, to nie ma się czym przejmować tylko w drogę...
A jeśli czujesz się nie pewnie obserwuj ciśnienie oleju, do puki jest olej jest ciśnienie podczas jazdy, inna sprawa że jak ciśnienia zabraknie to często jest już po kawałku silnika...
U mnie też ta lampka zapala się często, ale to tylko czujnik...
Powodzenia
![[zlosnik]](./images/smilies/zlosnik.gif)