marpie pisze:
Skądinąd wiem że te panele były trefne, tzn łatwo się psują i są nietrwałe.
Panel to akurat najmniejszy problem, jeśli chodzi o elektrykę. Najistotniejszymi podzespołami tego klimatronika jest serwo (ustrojstwo pod maską z kupą rurek podciśnieniowych i przewodów), czujniki temperatury wewnętrznej i zewnętrznej (termistory) oraz ...
marpie pisze:
Jedynie elektryk stwierdził, że padnięty jest jakiś przekaźnik/rozdzielacz, który jest pod tapicerką w nogach pasażera ale nie gwarantuje że po wymianie będzie działać (czytaj: wymienić i ewentualnie szukać dalej). Koszt przekaźnika w ASO 800 PLN,
Nie przekaźnik, a układ kompratora - czyli sterownik klimy, który faktycznie tyle kosztuje. Na pocieszenie dodam, że serwo, o którym wspomniałem wcześniej, kosztuje 1100$.
aegm pisze:
to tez zes sobie adres wybral do naprawy.Malo ktos sie na tym zna a ASO to juz w ogole.
Można spróbować samemu, wbrew pozorom nie jest to skomplikowany układ. Jego naprawa we własnym zakresie wymaga przede wszystkim cierpliwości. Tutaj:
viewtopic.php?f=50&t=33322&start=30 przetarty szlak.
dredzioch1 pisze:
Sprężarka działa, napełnione czynnikiem podobno itd.
Sprawdzenie ciśnień po niskiej i wysokiej stronie powie więcej o stopniu napełnienia układu - od tego bym zaczął sprawdzanie układu.
dredzioch1 pisze:
Chodzi mi o wentylator chłodnicy klimatyzacji. Na krótko spięty działa. Podłączony do czujnika nie działa.
Czujnik, widoczy na zdjęciu, ma załączyć wentylator, gdy temeratura na skraplaczu przekroczy 80st. C. Aby sprawdzić czujnik, możesz go wykręcić (nie ma on kontaktu z czynnikiem, więc nic nie ucieknie), zagotować trochę wody i zanurzyć w niej czujnik. Po odczekaniu kilku sekund, powinien wyraźnie kliknąć. Należy wówczas sprawdzić omomierzem, czy zamknął obwód.
dredzioch1 pisze:
Czy ta klima wygląda na oryginalną?
TAK
dredzioch1 pisze:
Co to jest ten zbiorniczek w który wkręcony jest czujnik? Jaka jest jego funkcja itd.?? (jakiś skraplacz??) Co to za czujnik i dlaczego nie załącza wiatraka? Jakie mogą być tego przyczyny?
Zbiorniczek to osuszacz, który "wyłapuje" ew. wilgoć z układu. Czujnik i jego funkcje j/w. Gdzieś w okolicy powinien być jeszcze presostat, który wyłącza sprzęgło elektomagnetyczne sprężarki, w przypadku zbyt małej ilości czynnika.
dredzioch1 pisze:
Czy w Poznaniu lub okolicach jest jakiś kozak to taką klimę rozpracuje/uruchomi/naprawi itd.
Tego nie wiem, ale oprócz obsługi automatu do nabijania klimy, który robi wszystko za "fachowca", ów magik powinien dysponować czynnikiem R12, umieć posługiwać się manometrami i na podstawie ich wskazań, zlokalizować usterkę, dysponować przyłączami serwisowymi do R12, ew. umieć sprawdzić szczelność układu, powinien potrafić wymienić osuszacz i pewnie pare innych rzeczy...