MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest pn lip 28, 2025 4:58 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 66 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 4 5 Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Bukol pisze:
A tak przy okazji -
1. Jesteście za czy przeciw rejestracji aut w kierownicą po prawej?
2. Czy jazda takim autem jest w Polsce bezpieczna, zarówno dla kierującego jak i dla innych uczestników?
Chętnie poznam Wasze opinie.

Moje:
1. nie rejestrować, o ile to nie zabytek lub pojazd specjany,
2. jazda takim autem nie jest bezpieczna, n.p. przy wyprzedzaniu,

Moje także,
a jak zaczną rejestrować to firmy ubezpieczeniowe odpowiednie zniżki zastosują(będzie więcej uczestników wypadków ),osobiście widziałem jak kierowca z kierownicą po prawej stronie spowodował by poważną kolizję .

Tytuł:
wiarus senior

Numer GG: 12453483
Jestem za.
Chciałbym tylko poznać statystykę wypadków z UK, w których uczestniczyły samochody z kierownicą po lewej stronie.

Tytuł:
swój chłop

1. Nie, tylko zabytki czy jakies kultowe. Absolutny zakaz nawet tych przerobionych
2. Jazda jest niebezpieczna - ciagle przybieranie przeciwnego pasa, zagrozenie przy wyprzedzaniu, nieprzystosowane swiatla.

Przez swieta mozna ich zniesc, bo musz odwiedzac rodzine, ale rejestracja - ja kogos nie stac na konkretny model auta z kierownica po lewej to moze troszke obnizyc poprzeczke ambicji.

Tytuł:
swój chłop

Numer GG: 5622617
Kategorycznie nie rejestrować aut do codziennej jazdy z kierą po prawej.
Tu nie afryka i bez problemu można kupić normalne bezpieczne ba nawet orginalne auto

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

Numer GG: 578747
Pytanie do madrali-przeciwnikow RHD: ktory z was kiedykolwiek prowadzil taki samochod w ruchu prawostronnym?

Dostatecznym ograniczeniem jest przepis Kodeksu Drogowego, ktory nakazuje kierujacemu upewnic sie czy ma wystarczajaco miejsca do wyprzedzania* - jak nie mam mozliwosci zeby sie upewnic (bo np siedze na miejscu pasazera) to po prostu nie wyprzedzam. Tylko kto w kraju kozakow z ulanska fantazja przejmowalby sie jakims tam durnym Kodeksem Drogowym... :-?

* ograniczona widocznosc to tak naprawde jedyna wada RHD, cala reszta to glupie pitolenie a reflektory i tak trzeba zmienic.

'71 250 CE, angol

Tytuł:
postmistrz
Awatar użytkownika

kielbik pisze:
Dostatecznym ograniczeniem jest przepis Kodeksu Drogowego, ktory nakazuje kierujacemu upewnic sie czy ma wystarczajaco miejsca do wyprzedzania*

Jak to mówi ostatnio Bukol: [hehe]

A od kiedy Kodeks Drogowy może być w Polsce wystarczającym ograniczeniem??
Kodeks Drogowy służy przede wszystkim do ustalania, kto był winny, jak się zrobi kuku i komuś flaki rozpruje.

Kusi obywateli wizja wypasionych okularów po 6 tys zł, ale to nie jest zabawka na polskie drogi i rzeczywistość.

Tytuł:
wiarus senior

kielbik pisze:
Pytanie do madrali-przeciwnikow RHD: ktory z was kiedykolwiek prowadzil taki samochod w ruchu prawostronnym?

Ja madralo. Jako, ze poruszam sie po roznych czesciach swiata, probowalem wszystkich mozliwych opcji. Uzywalem RHD , tam gdzie jedzi po lewej stronie , takiego samego uzywalem tez w Polsce. Uzywalem tez LHD w UK. Jestem przecieny z tych samych powodow co inny przedmowcy. Niech RHD jezdzi tam, do ktorego ruchu zostal przeznaczony. Tak samo jestem przeciwny rejestrowaniu samochodow RHD przerabianych na potrzeby naszego ruchu. Wiekszosc z nich jest przerobina w sposob niebezpieczny dla sprawnego poruszania sie. Wystararczy poczytac forum o anglikach.

Tytuł:
Klubowicz

Przeciez sporo aut z UK jezdzi po naszych drogach/ulicach. Tylko na razie maja zolte blachy. Wyprzedzaja itd. i chyba nie ma plagii wypadkow z tego powodu. BTW. tez nie chcialbym, aby takie auta byly u nas rejestrowane, bo zaraz pojawiloby sie kilka mln. "anglikow".

Kielbik, a w DE mozna auto UK rejestrowac bez problemow? Nie wydaje mi sie, bo po 1 nie widzialem takiego auta z niemiecka tablica, po 2 jezdzilem autem seryjnym, z siedzeniem prototypowym - do dokumentow byl dolaczony pokaznej zawartosci teczka z dokumentami stwierdzajacymi dopuszczenie auta (dopuszczenie mial na max 50km/h). A wiec to znaczy, ze Niemcy mocno pilnuja swoich przepisow. Jak wiesz to nie uznaja przegladow technicznych z innych krajow (u nas niby uznaja, ale defakto bez wizyty w stacji diagnostycznej nie zarejestrujesz sprawadzonego auta).

Tytuł:
postmistrz
Awatar użytkownika

kielbik pisze:
* ograniczona widocznosc to tak naprawde jedyna wada RHD, cala reszta to glupie pitolenie a reflektory i tak trzeba zmienic.

Oczywiście, tu się zgadzam. Ale jest to ograniczenie, które w moim odczuciu powinno dyskwalifikować auto. Tak jak każde inne z ograniczoną widocznością.

Ej - chyba za długo już za Odrą siedzisz :) <br>Dodano po 26 sekundach.:<br>
(me: how) pisze:
Jak to mówi ostatnio Bukol: [hehe]

[hehe]

41 Buick Special x2, 49 Chevy "Deratyzator", 50 Olds "Patton", 53 Chevy Bel Air, 55 Chevy 3800 panel, 70 Chevy Impala conv, 77 Chevy Monte Carlo, 87 Chevy G20, 89 Chevy K5, 03 Chevy S10 = 86 garow, 59.7 L, 2480KM

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Co do wyprzedzania autem RHD nie trzeba trzymać się pół metra za tirem i wyskakiwać by sprawdzić czy coś jedzie z naprzeciwka utrzymując kilku metrową przestrzeń przed poprzedzającym nas pojazdem daje nam to dużo większą widoczność i ewentualny czas do powrócenia na nasz tor jazdy gdy okaże się, że jednak coś jedzie z naprzeciwka. Co do rejestracji pojazdów RHD mam mieszane uczucia owszem fajnie byłoby pojeździć takim autem które mam za mniej niż pół ceny, ale wiem, że byłoby jednak niebezpieczniej na drogach m.in. z powodu młodych kierowców, którzy będą woleli zamiast malucha wsiąść do vw polo za te same pieniądze. I nie, że ich winie za to (w końcu każdy by tak wybrał) ale tajemnicą nie jest młody kierowca powoduje większą ilość wypadków to co by było gdyby jeszcze miał auto RHD?

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Ilu piszących tyle opinii, ale ja też jestem za, czemu nie mielibyśmy polatać sobie trochę 'Angolami' po naszych dziurach. Na dobrą sprawę siedząc po prawej stronie duże kłopoty będziemy mieć tylko przy próbach wyprzedzania ciężarówek i dużych 'dostawczaków.'

Tak się składa, że trzy razy byłem na kolizyjnym z wyprzedzającym z naprzeciwka 'na pałę' autem i dzięki "brzytwa hamulcom" Beczkolotu skończyło się na strachu i przekleństwach, choć raz było tak blisko, że miałem już całe życie przed oczami i musiałem potem się zatrzymać żeby odreagować i się uspokoić. Jednak w żadnym z tych przypadków auta z naprzeciwka nie były RHD, (w tym 'najbliższym' było to terenowe, nowe Volvo).
Tak wiec nie ważne czym jedziesz, ważne aby myśleć, bo bez tego żadne systemy, ani nawet kółko po właściwej stronie nie pomogą...

Ale w temacie przerabiania Beczki tez uważam, ze to nie ma sensu. Ja bym rejestrował jako zabytek, albo czekał na zmianę przepisów którą być może już niedługo wymusi KE.

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Numer GG: 4141125
kielbik pisze:
Dostatecznym ograniczeniem jest przepis Kodeksu Drogowego, ktory nakazuje kierujacemu upewnic sie czy ma wystarczajaco miejsca do wyprzedzania* - jak nie mam mozliwosci zeby sie upewnic (bo np siedze na miejscu pasazera) to po prostu nie wyprzedzam. Tylko kto w kraju kozakow z ulanska fantazja przejmowalby sie jakims tam durnym Kodeksem Drogowym...

No więc właśnie! Już widzię jak chłopaki pilnie przestrzegają zasad przez Ciebie opisanych. Zwykle jest tak: "Co, ja nie umiem prowadzić!? Nie zdążę wyprzedzić przed końcem wzniesienia!? No proszę Cię!"

DJ MAKU pisze:
Na dobrą sprawę siedząc po prawej stronie duże kłopoty będziemy mieć tylko przy próbach wyprzedzania ciężarówek i dużych 'dostawczaków.'

Racja, a tych wyprzedza się raczej sporo bo wloką się przecież zawalidrogi jak ślimaki!!!! Ileż można za takim "smrodem" jechać pod górkę?

DJ MAKU pisze:
ak się składa, że trzy razy byłem na kolizyjnym z wyprzedzającym z naprzeciwka 'na pałę' autem i dzięki "brzytwa hamulcom" Beczkolotu skończyło się na strachu i przekleństwach, choć raz było tak blisko, że miałem już całe życie przed oczami i musiałem potem się zatrzymać żeby odreagować i się uspokoić.

To ja dziękuję pięknie za takie emocje podczas jazdy. Tym bardziej w przypadku podróży na urlop z rodzinką. A im więcej wozów z RHD tym większa szansa na takie przygody.

Tytuł:
swój chłop

Co do komentarzy niektórych chciałbym tylko nadmienić że nie mam zamiaru nikogo zabijać [zlosnikz] . Tak na poważnie, nie wiam jak to będzie z rejestracją na klasyka bo ktoś wsadził niebieską skórę gdzieś po drodze z fabryki do mnie (więc nie jest oryginał) ma także lpg ale to nie problem bo wyleci on jak tylko wrócę do polski, i nie jest to także model w stylu "kupiłem tanio, sprzedam drogo w polsce, zarobie se..." , kupilem ją długo zanim pomyślałem że będę wracał. Pozostaje tylko czekać aż "zalegalizują" auta z RHD w polsce ( mam nadzieje że szybko [zlosnik] )
Parę zdjątek mojej niuni
Obrazek
Obrazek
Obrazek
ale dupkę to ma ładną co nie?

http://w114-115.org.pl/forum/viewtopic.php?t=44202
kto ma racje więc?

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

No ładnie wygląda. Bardzo ładnie, a już były głosy, że zaprezentujesz jakiegoś trupa:).

W polsce na żółtych blachach jeździ sporo "zabytków" z LPG, ze zmienionymi silnikami itp, więc myśle, że zmienione wnętrze nie będzie stanowiło problemu dla "rzeczoznawcy".

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

W moim przypadku rzezczoznawca wpisał wyposażenie z "natury",
więc kolor tapicerki oraz LPG napewno nie będą przeszkodą w wprowadzeniu do rejestru zabytków.
Ładne auto , kolorek super, a kolor skóry można zmienić .

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 66 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 4 5 Następna

Strefa czasowa UTC+02:00