MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest wt sie 19, 2025 8:57 am

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 66 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 4 5
Autor Wiadomość
 Tytuł:
Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Sebian pisze:

Wiesz, to jest troche inne towarzystwo, niż Ci się wydaje [oczko] Pijemy kulturalnie, a kuflami tylko sie stukamy [cool]

I dlatego, można mnie tutaj tak często spotkać. Amen.

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

od samego rana czytam i dochodze do wniosku, ze kontynuacja tego tematu mija sie z sensem..
niemniej jednak sie wypowiem... [zlosnik]
zalozylem gaz ze wzgledow oszczednosciowych (Sebian masz racje-wiekszosc z nas tak robi),trzeba jednak dodac dlaczego kupilem auto benzynowe zamiast diesla.
chcialem miec W123 !! (W115 jeszcze mi sie tak wtedy nie podobaly [zlosnik] :oops: ), ale majac wczesniej W123 200D i jezdzac czesto w trase doszedlem do wniosku, ze 60KM to zdecydowanie za malo.
myslalem o 300DT(szukalem3 m-ce), ale wiecie, ze to nieosiagalne, wiec wybor padl na 230E (znalezienie dobrego tez graniczy z cudem)-szukalem 3m-ce.
wiedzialem, ze 230E zagazuje. LPG sie zwrocilo po pol roku, a z MB nie bylo problemow.czemu?? bo pomyslalem o tym zanim zalozylem LPG:
-wymienilem gniazda zaworowe w glowicy na wzmocnione(na zamowienie)
-zadbalem o uklad zaplonowy
-wybralem dobrego gazownika
moj silnik spokojnie wytrzyma jazde na LPG na dluzsza mete, bo o niego dbam... i tyle.
co do ingerencji w oryginalnosc, to jestem tego swiadom, ale W123 to auto do jazdy 30k km/rok.jak kupie W108 lub W111, to mozecie byc pewni, ze nawet W123 z LPG bedzie stala z daleka, zeby nie zarazic [zlosnik]
Sebian-LPG to oszczednosc na dluzsza mete (100km=18,5zl). koszt zwiekszonych wydatkow z tytulu LPG to 100zl/rok(przeglad + czestsze ustawianie luzu na zaworach)-to jest BARDZO ISTOTNY ARGUMENT!!
wiem, ze frajda z jazdy na benzynie jest wieksza niz na LPG, ale jazda na LPG jest wieksza frajda niz jazda 300D (wiem,bo jezdzilem)-kolejny argument
okreslenie"bomba" jest nieodpowiednie ;)
przeprowadzano testy na poligonie strzelajac do butli z LPG i benzyna.
ani 1, ani 2 nie bylo niebezpieczne dopoki nie uzyto pociskow smugowych [zlosnik] - benz. wybuchla, a LPG sie zapalil jak zapalniczka-plomien z otworu, ale bez wybuchu.
koncze wypowiedz, bo nikomu sie nie chce tyle czytac [zlosnik]

PS.
wniosek do admina:
BANOWAC wszystkie tematy o LPG [zlosnik]

wolny wakat na beczkę :)

Tytuł:
Klubowicz

Numer GG: 267496
lysy2 pisze:
Sebian-LPG to oszczednosc na dluzsza mete (100km=18,5zl). koszt zwiekszonych wydatkow z tytulu LPG to 100zl/rok(przeglad + czestsze ustawianie luzu na zaworach)-to jest BARDZO ISTOTNY ARGUMENT!!

No to 100km w trasie moim dieslem kosztuje tyle samo, ale nie musze regulować tak częto mojej rafinerii [zlosnik] Oczywiście osiągi auta z silnikiem zasilanym etyliną są argumentem wobec diesla. Jednak dla wyrównania szans na drugiej szali postawię niezawodność i długowieczność silnika diesla [cool] Gdyby do tego dorzucić turbinke, to diesel okazuje sie bardzo zrywnym, wytrzymałym i ekonomicznym przy swych osiągach autem [cool] Powiem Ci, że pytania zadane na tym forum typu "Ile pali?" miały mi posłużyć do prześledzenia tematu LPG pod kątem "czy warto dla samej oczędności?", przy czym chciałem wykazać tą wg mnie "wątpliwą" oczędność przy jednoczesnej ingerencji w zabytkowe auto [szalone] [oczko] Ale Twoja wypowiedź w zupełności mi wystarcza - mam pełną jasność i mam nadzieję, że inni też na ten temat spojrzą w "inny" sposób [cool]

lysy2 pisze:
PS. wniosek do admina: BANOWAC wszystkie tematy o LPG [zlosnik]

Jeśli wszystkie, to jestem ZA!!! [cool]

[zlosniki] [zlosniki] [zlosniki]

MB V250d long 4M '21
MB GLC 220 CDI 4M '18

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

akurat 18,5zl odnosilo sie do jazdy mieszanej (w trasie mniej)
to co chcialem podkreslic, to osiagi i mimo wszystko wiekszy komfort za podobna cene.
napisales o turbince,pamietaj ze ja tez o tym myslalem, ale jest to nieosiagalny luxus (poza tym turbinka jest drozsza w utrzymaniu-wiecej spala ;) )
co do diesla, to Ty masz troche nowsza generacje silnika-ja sie ciagle odnosze do W123.
przy -25'C musisz miec naprawde bdb. silnik, zeby odpalic-na benzynie to nie problem
eksploatacja diesla to tez koszty-czestsze wymienianie filtra paliwa oraz oleju w silniku [zlosnik]
ja poprostu wybralem najblizszy zamiennik 300DT w benzynie
zakonczmy ten temat...

wolny wakat na beczkę :)

Tytuł:
Klubowicz

Numer GG: 267496
lysy2 pisze:
akurat 18,5zl odnosilo sie do jazdy mieszanej (w trasie mniej)
to co chcialem podkreslic, to osiagi i mimo wszystko wiekszy komfort za podobna cene.
napisales o turbince,pamietaj ze ja tez o tym myslalem, ale jest to nieosiagalny luxus (poza tym turbinka jest drozsza w utrzymaniu-wiecej spala ;) )
co do diesla, to Ty masz troche nowsza generacje silnika-ja sie ciagle odnosze do W123.
przy -25'C musisz miec naprawde bdb. silnik, zeby odpalic-na benzynie to nie problem
eksploatacja diesla to tez koszty-czestsze wymienianie filtra paliwa oraz oleju w silniku [zlosnik]
ja poprostu wybralem najblizszy zamiennik 300DT w benzynie
zakonczmy ten temat...

Myślałem, że już zakończylismy [oczko] Ukłony [cool]

MB V250d long 4M '21
MB GLC 220 CDI 4M '18

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

.......................I żyli długo i szczęśliwie [usmiech] [cool]

ex. W201 2.0D 1987
ex. MB S124 250D 1990
ex. W124 220E 1993
ex. W202 C180 1994
ex. W210 E290 TD 1996

W124 250D 1988
W123 240D 1981
BMW E39 520i 1997
BMW E34 520i 1991
BMW E38 728iA 1998

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 66 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 4 5

Strefa czasowa UTC+02:00