Rafako pisze:
Czyli jak jest, mylę pojęcia czy zgadzamy się co do tego, że przegląd zrobić trzeba przed rejestracją?
![[zlosnikz]](./images/smilies/icon_biggrin.gif)
Może zgadzamy się też co do tego, że na auto w takim stanie zrobić go będzie raczej trudno? Czy jednak tu już się nie zgadzamy?

Serdecznie pozdrawiam.
Chodziło mi o to, że:
- badania techniczne aut zabytkowych mogą robić OSKP, czyli okręgowe stacje kontroli pojazdów
- badanie takie polega trochę na czymś innym niż zwykłe badanie techniczne
- wynik badania zależy od interpretacji przepisów diagnosty, bo nigdzie nie jest napisane, że samochód zabytkowy ma być w stanie idealnym
"Badanie co do zgodności z warunkami technicznymi pojazdu zabytkowego,
określonymi w przepisach o warunkach technicznych pojazdów, zwanych dalej
"warunkami technicznymi", polega na sprawdzeniu prawidłowości działania
poszczególnych zespołów i mechanizmów pojazdu, w szczególności pod względem
bezpieczeństwa jazdy oraz wykonaniu porównania stanu faktycznego pojazdu
z warunkami technicznymi zgłoszonymi przez właściciela pojazdu we wniosku
o przeprowadzenie badania co do zgodności z warunkami technicznymi pojazdu zabytkowego,
którego wzór określa załącznik nr 1 do rozporządzenia."http://bip.transport.gov.pl/pl/bip/px_zabytek_30_11_12.pdfWujekT pisze:
Po uzyskaniu żółtych tablic pojazd podlega ochronie prawnej,więc zastanów się co potem z nim zrobisz i czy stać Cię na to.
Racja, a obowiązek utrzymania auta w należytym stanie spoczywa na właścicielu.
mmb pisze:
kolego Mitu, trochę nie tak piszesz, więc sprostuję, żeby nikt nie błądził w przyszłości.
1)Cena przeglądu na zabytek jest ustalona odgórnie, nieważne czy jedziesz na taką czy owaką, bardziej, lub mniej prywatną/firmową OSKP zapłacisz za przegląd osobówki 99zł, a za badanie techniczne zabytku 300zł. Jedyna dodatkowa opłata jaka może się pojawić, a często jest wykorzystywana, to kasują 99zł jeśli masz pojazd sprowadzony i robisz jeszcze bezterminowe badanie, wtedy koszt 300zł plus 99zł za pierwsze badanie w kraju
Jeśli mamy się szczypać co do złotówki, to przegląd osobówki kosztuje
98 zł, a nie 99.
Co do ceny przeglądu auta zabytkowego to pokażi mne pożałsta tę ustawę, bo z tego co wiem to cena ta nie jest zapisana w ustawie i obowiązuje styl wolny. Być może, że się mylę - chętnie uzupełnię braki w wiedzy.
Tu masz Kolego cennik ze wspomnianej wcześniej OSKP na ul. Staniewickiej w Warszawie, w którym stoi 500zł za badanie techniczne osobowego auta zabytkowego:
http://www.konauto.pl/wszystko.php?version=printmmb pisze:
2)Co do zatrzymania dowodu na 2 tygodnie, również odsyłam do stosownej ustawy, takie jest prawo i masz 2 tygodnie na usunięcie usterek i powrót na badanie techniczne.
Tak już jest, przeszedłem to około 3 lata temu, jeśli ktoś chce się do Ciebie przyczepić, to zawsze znajdzie powód,
Oczywiście, w myśl zasady "dajcie człowieka, a znajdzie się paragraf". Nieraz miałem taką sytuację, że auto przeglądu nie przeszło, ale diagnosta jeśli był człowiekiem, a nie służbistą, proponował przegląd na dwa tygodnie, w trakcie których usterki miały być usunięte lub brak przeglądu i zwrot dowodu, a zwłaszcza jeśli poprzedni przegląd był jeszcze ważny.
mmb pisze:
na ogół samochody zabytkowe wszędzie budzą podziw:)
Na ogół tak, u niektórych nawet bardzo, zwłaszcza jak można parę złotych z ich właściciela wydusić, np. u "parkingowego" za "pilnowanie" pod sklepem, albo u celników, którzy po 3 latach stwierdzą, że jednak powinieneś akcyzę zapłacić.
![[chory]](./images/smilies/chory.gif)