MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest śr sie 06, 2025 8:20 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę 1 2 Następna
Autor Wiadomość
wiarus senior
Awatar użytkownika

Lokalizacja: Królewskie Stołeczne i Rezydencjalne Miasto Wrocław
Musze się pochwalić, bo nie tylko "cysorz" ma klawe życie - fajnie jest rano wstać, piękna pogoda, cruising po jeszcze nie bardzo zatłoczych ulicach miasta... 2 godzinki u mechanika, krótki kurs rozkładania i składania Stromberga, kabaret warsztatowy w wydaniu 2-cylindrowej plastikowej Leguny 97 w której zawory poddały się po 170TKm [zlosnik] , później cruising świeżo wyregulowanym MB, na świeżym oleju, jako cel polowanie po szrotach szybko zwieńczone trafieniem poszukiwanej zwierzyny [również Stromberg], dalej cruising przez całe miasto dwa razy, po drodze widoki cieszące oko i serce w jedno tym uchwycone aparatem - piękna młoda dama w niebanalnym klasycznym aucie :
Obrazek

a po powrocie do szałasu przyjemności różnej innej maści, przeplecione relaksacyjnym karcherowaniem mercedesa :-) I na koniec tego dnia nawet strona klubowa zechciała się włączyć :D

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Cudnie, jak sie Stromberg trzyma? Apetyt na smarowanko spadl?

Pozdro

s123 240TD - 6.X.82; Taigabeige Drobinka

http://www.nanoelektrody.pl

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Kupionego Stromberga zawiozłem do Porcza aby chłopaki zrobili z niego nówkę sztukę, i jak go złożą mają zadzwonić żebym przyjechał na montaż.

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

Ja dzisiaj tez mialem niezgorszy dzien ....

Mialem uszkodzony szyberdach elektryczny , porysowany lakier od zasuwania przy nieopuszczonym szyberdachu do konca, uszkodzone suwnice, uszkodzony mech pondoszenia i opuszczania, brak gumki suwnicy, wybrakowana przekładnia zebata przesuwająca linkę, brak elemenu wysprzeglajacego itd.

DZIŚ odebralem od lakiernika szyber (60 zł) (balem sie troche oboru lakieru ale jest super) i zamontowalem go !!!!!

Wszystko oprócz sprzęgła (slizgowego , rozłączajacego linke i silniczek w momencie zbyt duzego oporu spowodowanego zamknieciem lub orwatciem szyberdachu do końca) DZIAŁA!!!!!

Oczywiście nie obeszło się bez mycia karscherkiem ;) takie ladne słoneczko świeciło ;)

W107 560sl
W108 280se 3.5 Rote Sau

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

erio pisze:

Fajny jest ten "sport" ;-) Mnie takie drobnostki dają niesamowicie dużo satysfakcji... A niebawem maleństwo dostanie symboliczny gadżecik jakiego chyba żadne auto z forum nie ma :-)

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

TrickyKid pisze:
erio pisze:

Fajny jest ten "sport" ;-) Mnie takie drobnostki dają niesamowicie dużo satysfakcji... A niebawem maleństwo dostanie symboliczny gadżecik jakiego chyba żadne auto z forum nie ma :-)

Spojler na tylnej klapie ? [zlosnik]

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

WeebShut pisze:
TrickyKid pisze:
erio pisze:

Nie nie nie :-) coś z epoki, jak najbardziej z epoki i jak najbardziej pasujące do tego auta pod każdym względem :-)

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Czekamy na foto :)

"bułka tarta to nasz narodowy symbol bohaterski... to nasz wkład w światową kuchnię"

Tytuł:
postmistrz
Awatar użytkownika

TrickyKid pisze:

Nie nie nie :-) coś z epoki, jak najbardziej z epoki i jak najbardziej pasujące do tego auta pod każdym względem :-)[/quote]

Bagażnik dachowy? Taki w chromie?

41 Buick Special x2, 49 Chevy "Deratyzator", 50 Olds "Patton", 53 Chevy Bel Air, 55 Chevy 3800 panel, 70 Chevy Impala conv, 77 Chevy Monte Carlo, 87 Chevy G20, 89 Chevy K5, 03 Chevy S10 = 86 garow, 59.7 L, 2480KM

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Bukol pisze:
Bagażnik dachowy? Taki w chromie?

Dalej pudło. I pewnie niewiele pomogę w zgadywance jeśli napiszę, że jest to coś absolutnie bezużytecznego, ale sprawiające przyjemność samym tym, że jest właśnie przy aucie, bo z tym czymś to auto jest bardziej "fabryczne" niż bez tego :-) Rozwiązanie za pare dni, bo zabawka już leci do mnie z drugiego końca Polski :-)

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

qzyn pisze:
Cudnie, jak sie Stromberg trzyma? Apetyt na smarowanko spadl?

Pozdro

No i po 3 dniach testów mogę spokojnie powiedzieć - jest naprawdę dobrze. Chłopaki z dwóch nie do końca sprawnych [różnych typem] Strombergów i zestawu naprawczego złożyli jeden świetnie działający, i nie biorący ATFu więcej niż powinien. Pozostaje teraz regeneracja instalacji LPG, bo na gazie autko jeździ delikatnie mówiąc nie tak jak powinien [a na benzynie jak marzenie...]. Później jeszcze tylko tylne hamulce, tylne sprężyny, uszczelniacze półosi, gumy pod przednim wózkiem, układ kierowniczy, blacharka podłogi, i będzie git :-) Life goes on.. the Benz is rollin'...

Tytuł:
postmistrz
Awatar użytkownika

TrickyKid pisze:
No i po 3 dniach testów mogę spokojnie powiedzieć - jest naprawdę dobrze.

No to super!

Cytuj:
i nie biorący ATFu więcej niż powinien.

To skoro ten stary brał ATF to już naprawdę był ostatni dzwonek na wymianę [zlosnik] [zlosnik] [zlosnik] [hehe]

Cytuj:
Pozostaje teraz regeneracja instalacji LPG, bo na gazie autko jeździ delikatnie mówiąc nie tak jak powinien

I nic tego nie zmieni ... [hehe]

Cytuj:
a na benzynie jak marzenie...

Jaki wniosek? [zlosnik]

Ach, te drobne złośliwostki przy sobocie...
Bez urazy oczywiście.

41 Buick Special x2, 49 Chevy "Deratyzator", 50 Olds "Patton", 53 Chevy Bel Air, 55 Chevy 3800 panel, 70 Chevy Impala conv, 77 Chevy Monte Carlo, 87 Chevy G20, 89 Chevy K5, 03 Chevy S10 = 86 garow, 59.7 L, 2480KM

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Bukol pisze:
TrickyKid pisze:

To skoro ten stary brał ATF to już naprawdę był ostatni dzwonek na wymianę [zlosnik] [zlosnik] [zlosnik] [hehe]

Tak naprawdę, to sam gaźnik jest ok, a zużyło się to co można znaleźć w zestawie naprawczym, jednak mój dotychchczasowy Stromberg miał iglicę zupełnie inną niż ta wchodząca w skład kupionej przeze mnie reparaturki, i byłem zmuszony kupić innego Stromberga na złomie, do którego chłopcy wstawili kit naprawczy, + pare elementów z poprzedniego gaźnika. Auto jeździ gładziutko, a mnie został jeszcze korpus od starego Stromberga, który można kiedyś jeszcze wykorzystać.

Bukol pisze:
TrickyKid pisze:
Pozostaje teraz regeneracja instalacji LPG, bo na gazie autko jeździ delikatnie mówiąc nie tak jak powinien

I nic tego nie zmieni ... [hehe]

Zmieni się :-) - membrana z instalacji jest do wymiany. Nie będzie jeździć oczywiście tak fajnie jak na mokrym paliwie, ale jestem pewien że będzie ok.

Bukol pisze:
TrickyKid pisze:
a na benzynie jak marzenie...

Jaki wniosek? [zlosnik]

Wniosek taki, że użytkownicy aut innych marek nie mieszczą w swoich głowach myśli, że silnik benzynowy który ma przelatane diabeł wie ile kilometrów [prawdopodobnie pół miliona] może odpalać od dotknięcia i nie dymić, a ja jeżdżę takim na codzień, i śmieję się z plasticzków które wizytują zakłady motoryzacyjne po których obwożę maleństwo.

Bukol pisze:
Ach, te drobne złośliwostki przy sobocie...
Bez urazy oczywiście.

Przecież wiem ;-) Wiesz - wcale mi nie jest do śmiechu że muszę jeździć na lotnym paliwie. Docelowo chcę kupić do codziennej eksploatacji wysokoprężną beczunię, a ze srebrnej zrobić auto typowo weekendowe - wtedy gazownia zostanie wymontowana. Realnie na to patrząc myślę, że za rok już właśnie tak będzie, chyba że los mnie czymś zaskoczy.

Tytuł:
postmistrz
Awatar użytkownika

TrickyKid pisze:
Bukol pisze:
TrickyKid pisze:

Tak naprawdę, to sam gaźnik jest ok, a zużyło się to co można znaleźć w zestawie naprawczym, jednak mój dotychchczasowy Stromberg miał iglicę zupełnie inną niż ta wchodząca w skład kupionej przeze mnie reparaturki, i byłem zmuszony kupić innego Stromberga na złomie, do którego chłopcy wstawili kit naprawczy, + pare elementów z poprzedniego gaźnika. Auto jeździ gładziutko, a mnie został jeszcze korpus od starego Stromberga, który można kiedyś jeszcze wykorzystać.

Ja się bardziej zastanawiam, skąd Twój Stromberg brał ATF?

PS - niepotrzebnie znowu rozgrzebałem wątek gazowy. Już siedzę cichutko

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Bukol pisze:
Ja się bardziej zastanawiam, skąd Twój Stromberg brał ATF?

Ze zbiorniczka nad iglicą... :D
I problem nie w tym, że go brał, bo po coś ten ATF tam jest w końcu... Tylko że powinno się uzupełniać stan mniej więcej z tą samą częstotliwością co wymienia się olej w silniku... a mnie się zdarzało musieć uzupełniać zbiorniczek nawet 3x w ciągu dnia...

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę 1 2 Następna

Strefa czasowa UTC+02:00