Do swojego auta staram sie "kłaść" oryginalne części. Często kupuje je w ASO (nie trawię tej nazwy

), czasem gdzie indziej (np. Broler), ale z reguły mają one gwiazdkę, a jeśli jej nie mają to staram się, aby była to część zrobiona przez firmę, która produkuje dany element dla MB w oryginale.
Ostatnio pionowa listewka na mojej atrapie doznała wgniecenia w nieznanych mi okolicznościach, wieć postanowiłem ją wymienić na nową (drugi raz w ciągu roku

). Przy okazji postanowiłem kupić śruby (właściwie to blachowkręty) do podnóżka pod hamulec roboczy, bo nowy podnóżek leży w garażu już rok i ciągle zapominam go zamontować. Na koniec stwierdziłem, że przydałoby sie wymienić gałkę do zwalniania hamulca roboczego. Pojechałem na ul. Mrówczą do Marka Owczarka i zamówiłem listewkę, spinki do niej na zapas (one są raczej jednorazowe)
![[zlosnik]](./images/smilies/zlosnik.gif)
, dwie gałki (jedna dla AMG), a o wkrętach oczywiście zapomniałem, choć to był główny cel podróży (niedalekiej, bo teraz mieszkam w pobliżu Anina)

. Oczywiście takie części nie leżą na półce i trzeba na nie czekać. Po odbiór pojechałem z AMG. Listewka w porządku, spinki też, wkręty były na miejscu (tym razem pamiętałem

), gałki przyszły dwie z numerami od W 115. Niestety nie dość, że jedna była wykonana żenująco - wokół karbowania miała ślady odlewu i to mocno nieregularne to jeszcze obie nie miały w środku chromiku. Całe były czarne, takie trochę badziewne, więc odmówiłem ich przyjęcia. Pan ze sklepu (bardzo miły) powiedział, ż ejest to zamiennik i takiej jak ta mja stara to nowej nie dostanę w MB. Do tego AMG skwitował to w ten sposób, że nie wie od jakiego modelu są te gałki, ale od W 115 to raczej one nie są, a ze W 115 to on miał troche styczności
. Potem jak juz odjeżdżaliśmy powiedział, że genialne są te zamienniki i życzy mi powodzenia przy remoncie W 110. Zamówię sobie oryginalne podłogi i progi (ostatnio liczyłem koszt tej zabawy - około 10 000 PLN

), a zamiast do "skrzydlaka" przyjdą zamienniki od W 201
. To był tekst dnia, śmiałem się do rozpuku. Oczywiście z blachami to jest trochę inaczej jak z gałkami i przychodzą takie jak powinny być.
Mój apel do Moderatorów:
Powinniśmy stworzyć wątek w którym byłyby omawiane części zamówione w MB, które są inne niż te przed laty, czyli tzw. zamienniki. To mogłaby być lista części do poszczególnych modeli. Wtedy każdy kto zamawiałby nową część w MB, sparawdziłby sobie czy figuruje ona na liście zamienników. Co myślicie o moim pomyśle? Pozdrawiam

.