MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest pn sie 04, 2025 1:37 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 79 ]  Przejdź na stronę 1 2 3 4 5 6 Następna
Autor Wiadomość
swój chłop
Awatar użytkownika

Witam.Przymierzam się razem ze znajomym do poprawienia audio w jego W124 ( 4-furtki).Nie ma to być jakieś cudo, ale coś normalnego i przyjemnie grającego.W związku z tym mam pytanie jakiej średnicy są orginalne głośniki z przodu w desce i z tyłu? Jak się dostać do przednich głośników? Czy ktoś robił coś podobnego i może mi coś doradzić.Nie bardzo chcemy ciąć blache czy robić wiele przeróbek.Chcemy w orginalne miejsca włożyć nowe, trochę lepsze głośniki.
Dzięki za pomoc.
Pozdrawiam

Klubowicz

Numer GG: 267496
darood pisze:
Witam.Przymierzam się razem ze znajomym do poprawienia audio w jego W124 ( 4-furtki).Nie ma to być jakieś cudo, ale coś normalnego i przyjemnie grającego.W związku z tym mam pytanie jakiej średnicy są orginalne głośniki z przodu w desce i z tyłu? Jak się dostać do przednich głośników? Czy ktoś robił coś podobnego i może mi coś doradzić.Nie bardzo chcemy ciąć blache czy robić wiele przeróbek.Chcemy w orginalne miejsca włożyć nowe, trochę lepsze głośniki.
Dzięki za pomoc.
Pozdrawiam

Witaj,

W124 były oryginalnie wyposażone w najdurniejszy rozmiar głośników, jaki znam, czyli 12cm. Jeszcze jakiś czas temu znane marki car-audio produkowały tego typu modele. Na dzień dzisiejszy pozostały dwie: Sonavox i MacAudio. Jeśli ma być tanio, to Sonavox po ok. 300-400zł za komplet, czyli 2szt. Proponuję wspomóc dolne częstotliwości kompaktowym subwooferem Sonavox'a umieszczonym pod fotelem pasażera lub kierowcy. Zapraszam na Zlot, gdzie takie coś będzie można obejrzeć w mojej MB. Polecam przeszukanie Forum i odnalezienie wątku dotyczącego nagłośnienia beczki (W123) - koncepcja podobna by me [oczko]

MB V250d long 4M '21
MB GLC 220 CDI 4M '18

Tytuł:
swój chłop

poza tymi firmami które wymienił Sebian równierz Monacor ma w swojej ofercie takie głośniki (pozatym że 12 cm to oczywiście montowane na wcisk) . Bez urazy ale według mnie grają w wiele lepiej niż Sonavoxy a kosztują znacznie mniej bo cena to 130 PLN za komplet.

Tytuł:
Klubowicz

Ghoozer pisze:
poza tymi firmami które wymienił Sebian równierz Monacor ma w swojej ofercie takie głośniki (pozatym że 12 cm to oczywiście montowane na wcisk) . Bez urazy ale według mnie grają w wiele lepiej niż Sonavoxy a kosztują znacznie mniej bo cena to 130 PLN za komplet.

Co to jest Monacor? Poproszę o jakies namiary na firmę i typ tych głośników.

MB V250d long 4M '21
MB GLC 220 CDI 4M '18

Tytuł:
swój chłop

Firma mieści się w Bremie (osoby związane z nagłaśnianiem obiektów i sceny napewno ją znają choć nie jest to sprzęt z najwyższej półki )ale podobnie jak i sonavox są to wyroby dalekowschodnie typ to CRB-120PP u mnie w firmie jest to cena detaliczna

Alfa Romeo Alfasud Sprint 84'

Tytuł:
Klubowicz

Ghoozer pisze:
Firma mieści się w Bremie (osoby związane z nagłaśnianiem obiektów i sceny napewno ją znają choć nie jest to sprzęt z najwyższej półki )ale podobnie jak i sonavox są to wyroby dalekowschodnie typ to CRB-120PP u mnie w firmie jest to cena detaliczna

Chyba jednak najlepiej MacAudio. Zajmuję się dużym pro-audio i faktycznie nazwa Monacor obiła mi się... boleśnie [zlosnik] o uszy - nic specjalnego. Przed zakupem postaram się wszystkiego posłuchać.

MB V250d long 4M '21
MB GLC 220 CDI 4M '18

Tytuł:
swój chłop

Niewiem czemu boleśnie bo według mnie niczego sobie (w swojej klasie oczywiście) a co do głośników to naprawde niażle grają jak na 12 cm.

Alfa Romeo Alfasud Sprint 84'

Tytuł:
Klubowicz

Ghoozer pisze:
Niewiem czemu boleśnie bo według mnie niczego sobie (w swojej klasie oczywiście) a co do głośników to naprawde niażle grają jak na 12 cm.

Powiedzmy sobie szczerze - jesteśmy na ten rozmiar i układ skazani, bo nie bedziemy ciąc blach [szalone]. Beczka pod tym względem lepiej nadawała sie do nagłośnienia [szalone]

MB V250d long 4M '21
MB GLC 220 CDI 4M '18

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Dzięki sa info.Tylko napiszcie jak się do nich dobrać?

Tytuł:
Klubowicz

darood pisze:
Dzięki sa info.Tylko napiszcie jak się do nich dobrać?

Z przodu na desce tuż przy grillu ochronnym głośnika widoczny jest taki pasek - należy go delikatnie podważyć i wyjąć (mocowanie na zaczepy). Pod paskiem są śrubki mocujące grill - odkręcić i zdjąć grill wypinająć z zaczepów. Reszta klasyczna - wyjąć i wymienić głośnik, po czym wykonać ww. czynności w porządku odwrotnym.

W tyłu trzeba troche pokombinować - boczne grille przy tylnych słupkach mocowane są na zaczepy - trzeba delikatnie podważyc i wyczuć jak one są skierowane. Do grilla od spodu przymocowany jest na wcisk głośnik osadzony w takim plastykowym pierścieniu. Nowe głośniki 12cm sprzedawane są często razem z tymi pierścieniami. Wymienić i zamontować grille - mi nan razie po podglądaniu sposobu mocowania nie udało się ich z powrotem wcisnąć, więc czekają na wymianę.

Pamiętaj tylko o właściwym podłaczeniu końcy +/-.

Polecam subwooferek pod fotel. Zademonstuję go na Zlocie.

MB V250d long 4M '21
MB GLC 220 CDI 4M '18

Tytuł:
Klubowicz

Oto oferta Sonavox do W124:

Obrazek

S626 to model S641 z dołączonymi pierścieniami. Można na tył dać S641 pod warunkiem posiadania starych pierścieni.

Dane techniczne S641:

Obrazek

A to proponowany i używany przeze mnie subwoofer w formie poduchy pod fotel pasażera:

Obrazek

Podobną poduchę oferuje Blaupunkt, ale podobno wszystko pochodzi i tak z tej samej fabryki. Niezależnie od tegom jak daleko leży Azja, to fachowcy twierdzą, że Sonavox jest lepszy. Podobne opinie krążą o 12cm głosnikach MacAudio, zatem nie ma co przepłacać (x2) [szalone] [cool]

MB V250d long 4M '21
MB GLC 220 CDI 4M '18

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Cytuj:

Nie jest to regułą. Głośniki czasami się przefazowuje, szczególnie tweeter'y kiedy wysokie tony są zbyt natarczywe. Zabieg jest stosowany również w przypadku subwooferów, ale żadziej.

Panowie z PROA Systems we Włocławku wsadzili 13stki na przód do W124 i nic nie odstawało [zlosnik] . Trzeba tylko pokombinować. Można też prościej założyć 10tki dorabiając pierścienie redukcyjne z jakiegoś metalu co dodatkowo usztywni deskę.
Zapraszam do Kutna - możecie sobie podejżeć to i owo i posłuchać.

P.S. Do wtajemniczonych: przeczytajcie uważnie ofertę Sonavox'a którą umieścił Sebian, zwróćcie uwagę na fotkę z subwoofer'em i ciekawe kto pierwszy zauważy totalny kretynizm który tam widnieje. Powodzenia [zlosnikz]

Tytuł:
Klubowicz

Antoni Janikowski pisze:
Cytuj:

Nie jest to regułą. Głośniki czasami się przefazowuje, szczególnie tweeter'y kiedy wysokie tony są zbyt natarczywe. Zabieg jest stosowany również w przypadku subwooferów, ale żadziej.

Przesadyzm stosowany [zlosnik]

Antoni Janikowski pisze:
Panowie z PROA Systems we Włocławku wsadzili 13stki na przód do W124 i nic nie odstawało [zlosnik] . Trzeba tylko pokombinować. Można też prościej założyć 10tki dorabiając pierścienie redukcyjne z jakiegoś metalu co dodatkowo usztywni deskę.

Skoro są dostępne 12-tki, to po jaką cholerę komplikować sobie życie? [szalone]

Antoni Janikowski pisze:
Zapraszam do Kutna - możecie sobie podejżeć to i owo i posłuchać.

Normalnie chyba sie skuszę [zlosnik] [oczko]

Antoni Janikowski pisze:
P.S. Do wtajemniczonych: przeczytajcie uważnie ofertę Sonavox'a którą umieścił Sebian, zwróćcie uwagę na fotkę z subwoofer'em i ciekawe kto pierwszy zauważy totalny kretynizm który tam widnieje. Powodzenia [zlosnikz]

Chodzi Ci o samą fotkę? Zastanawiam się, co wynalazłeś? Podejrzewam, że nam powiesz, a jeśli okaże się, że to jest to, o czym ja teraz myślę, to nie zostawię na Tobie suchej nitki [zlosnik] Raczej w samym opisie są kretynizmy, bo co za idiota podaje impedancję głośników w aktywnym zestawie? :o [zlosnik] Niezależnie od wypisanych głupot sprzęt się sprawdził [cool]

MB V250d long 4M '21
MB GLC 220 CDI 4M '18

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Jest napisane "Wejście po niskiej i wysokiej częstotliwości" i to jest maksymalna głupota, a powinno być 'Wejście niskiego i wysokiego poziomu".Samego suba nie skrytykuję....

W tym przefazowaniu nie ma żadnej przesady Sebian. Na serio często to praktykuję i nie tylko ja. Jak nie wierzysz to spytaj się profesjonalisty, a mamy jednego na forum [zlosnik] - Pana Czarka.

Z 10tkami warto pokombinować żeby poprostu lepiej grało. Ja mam np. ochotę na Vifę, która na pewno lepiej zagra od 12stki Sonavox (uzupełniona tweeter'em oczywiście).

12stki Macaudio nazywają się Macmobil 12.2 i jest to jedyna 12stka tego producenta, który robił ciekawsze rzeczy(np. Macreference, Macdiamond).A przypomniało mi się, że u mnie fabryczne głośniki były właśnie macaudio.Ich membrany rozeszły się w palcach.

Okablowanie w W124 nie jest najgorsze.

Pozdrawiam

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

"Ja mam np. ochotę na Vifę, która na pewno lepiej zagra od 12stki Sonavox"

O! Widzę, tu zalążek audiofilizmu...
Do tego proponuje Phatos'a na kablach np: Van Den Hul'e i ładnie będzie :) Oczywiście jakiś AudioLab jako CD Player [zlosnik]

Ja tam jutro jadę po Creative'y INSPIRE 4.1 i za 250 złoty mam bardzo zadowalającą jakość. 4 satelity + subwoofer + AMP i to wszystko na 12V
Dla mnie styka :) Mówię poważnie.

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 79 ]  Przejdź na stronę 1 2 3 4 5 6 Następna

Strefa czasowa UTC+02:00