MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest pt sie 29, 2025 4:22 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 
Autor Wiadomość
swój chłop
Awatar użytkownika

Szukam progów zewnętrznych do W108 i ....... najtaniej znalazłem za 1000zł sztuka (słaba podróbka) czyli 2 szt. (L+P) =2000zł.A jeszcze podłoga , jakiś błotnik, i za części blacharskie 5000zł , a gdzie robocizna ,lakier itd.
Może ma ktoś progi , albo wie gdzie kupić taniej niż 1kzł.

Honda Odyssey
Audi A8 4.2
Smart ForTwo

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Problem przed którym staje każdy kto robi blacharkę w starym MB :roll: ...
Co to za prodróbki, że są marne i kosztują tak chore pieniądze :-? ? Dowiadywałeś się ile kosztuja oryginalne progi? Kupowałem do W 116, bo zmieniałem lewy i zapłaciłem 850 PLN, a z tego co się dowiadywałem to do W 110 kosztują w granicach 700 PLN za sztukę. Myślę że do W 108 powinny być też coś koło tego (tym bardziej że masz krótką wersję, co widzę w podpisie [zlosnik] ;) , więc cenowo już jesteś do przodu ;) ), ale napewno poniżej 1 000 PLN, a zawsze to będzie oryginał i będzie pasował "jak ulał". Naprawdę nie zaszkodzi sie dowiedzieć.
Gorzej ma się sprawa z podciągami(wewnętrzna część progów), bo są sporo droższe. Do W 110 około 2 000 PLN za sztukę :( . Błotnik to istny koszmar, bo nowy to tak od 3 000 PLN w górę (mało istotne tylny czy przedni). Chyba nawet mam gdzieś namiar na gościa co ma błotniki plastikowe, ale ja bym na to nie poszedł :roll: . Poza tym jeszcze jest pytanie jakie masz lampy :-? ... Podłoga w bardzo dobrej cenie, bo około 650 PLN (do W 110) na stronę - kawałek od ścianki grodziowej, aż do początku kanapy.
Także jak chcesz, żeby auto miało "ręce i nogi" to moim zdaniem warto zainwestować. Możesz znaleźć kogoś z rabatem w MB albo próbować kupić blachy firmy Diestelhorst - bardzo dobre (możesz próbować tu: www.osp.net.pl lub po prostu skontaktuj się z sebim, ale uzbroi się w cierpliwość [zlosnik] ). Niezłe blachy ma też Klokkerholm, ale w ofercie do W 108/109 mają tylko dwa rodzaje misek olejowych i reperaturki tylnych nadkoli. W Warszawie był gość który zagniatał progi do W 110, W 111, W 108/109, itd. ale chyba już zamknął interes. Mimo to można próbować go złapać. Niestety adresu ani telefonu nie pamiętam, ale ma go Kolega, jak wróci to mi poda i zapewne będę próbował się z tym gościem skontaktować. Mam do niego sprawę, więc przy okazji zapytam się o progi do W 108 - jeśli życzysz ;) . Alternatywą (niewiadomą) są jeszcze podróbki z Niemiec. Tam wiele warsztatów rzemieślniczych wyspecjalizowało się w robieniu części blacharskich. Cen nie znam - są zróżnicowane. Poszperaj w "OldtimerMarkt" i "Oldtimer Praxis" w dziale ogłoszeń - napewno znajdziesz, a niektórzy wysyłają nawet cenniki :o . Z jakością też jest różnie, więc to raczej loteria, pisząc krótko "gra niewarta świeczki".

Na koniec moja rada. Jeśli nie spieszy Ci się z remontem i zależy Ci na aucie to zainwestuj w dobre blachy i dobrego blacharza, a przy takich remontach nikomu nie powinno się spieszyć :roll: ...

Próbuj, pytaj, dzwoń, proś, a ja życzę powodzenia i trzymam kciuki [ok] .

P.S. Czemu część aut zniknęła z podpisu?

Tytuł:
Klubowicz

Szukaj na www.ebay.de, mozna nieraz trafic orginalne blachy do w108 za smieszna cene (likwidacja garazy itd)

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Numer GG: 1442573
Hej

Do W108 220 euro
Do W109 360 euro

:-))

http://www.zelazko.com.pl

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

laudan pisze:
Szukaj na www.ebay.de, mozna nieraz trafic orginalne blachy do w108 za smieszna cene (likwidacja garazy itd)

Fakt, czasem coś się trafia, ale trzeba mieć rękę na pulsie non stop - istne polowanie [zlosnik] .

sebi pisze:
Do W108 220 euro

Tzn. do krótkiej wersji ;) ... bo do długiej to rozumiem, że cena taka jak do W 109 [zlosnik] .

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Numer GG: 1442573
Hej

Kurcze a ja myslałem że 108 to krótka wersja a 109 to długa. Cholercia. Człowiek uczy się całe życie!! Dzieki.

http://www.zelazko.com.pl

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 

Strefa czasowa UTC+02:00