MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest pt sie 29, 2025 11:58 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 
Autor Wiadomość
wiarus junior
Awatar użytkownika

Numer GG: 7505845
Witam !
Jako ze moja ksiezniczka cudownie sprawowala sie przez caly rok odkad ja mam (do silnika nie przylozylem reki poza wymiana filtrow i oleju), zaczynam sie zastanawiac jak sprawdzic jej stan po ponad 8 tys km. Co powiecie na temat rozrzadu podobno sa robione na 80 lub 100 tys. km jak sprawdzic czy juz nadchodzi czas na wymiane, czy mozna to zrobic tylko w warsztacie czy moze sa jakies objawy widoczne dla laika ?. Co do zaworow slyszalem ze powinno sie je regulowac co okolo 10 tys., kiedy nalezy czy moge to sam stwierdzic czy tez tylko wizyta u mechanika ?. I jakie sa przyblizone koszty w tych dwoch przypadkach ?.

EX: W123 200 D 1985r. Manual @ White
EX: W123 300 D 1981r. Automatic @ White

wiarus junior

Cremek pisze:
Witam !
Co powiecie na temat rozrzadu podobno sa robione na 80 lub 100 tys. km jak sprawdzic czy juz nadchodzi czas na wymiane?.

Jest taka fajna książka Sam naprawiam ............ i tam sporo na ten temat znajdziesz .Generalnie rozrzad za wyjątkiem regulacji luzów to lepiej oddać w ręce fachowca.Choć .......... przeczytasz tu sporo różnych opinii .

Cremek pisze:
Witam !
Co do zaworow slyszalem ze powinno sie je regulowac co okolo 10 tys., kiedy nalezy czy moge to sam stwierdzic czy tez tylko wizyta u mechanika ?.

Luz zaworowy to banalna sprawa i sprawdzi go prawie każdy kto troszkę kuma o co chodzi .Sprawdza się go wg.literatury fachowej co ok.20tys km (albo żadziej ale to opinie hmmmm chyba zbyt ostrożne )
Do tego potrzebujesz :
Uszczelkę pod dekiel klawiatury( kilkanaście do kilkudziesięciu złotych)
Klucze 14-tki 2 szt najlepiej specjalnie wyginane ( Jasiu -kowal robi takie w 20 minut i kosztuje to 5 % ceny oryginałów Hazeta)
Fajnie by było mieć specjalny przyrzad do blokowania pewnej cześci zaworu ale bez niego też nic się nie stanie.
Szczelinomierz (najprostszy za 2-8zł)
Klucz o rozwartości 27mm(do obracania wałem) 5zł w byle jakim markecie.
Za dotychczasowe zapłacisz kartą ........... :) następne są bezcenne :)

Potem troszkę kombinowania jak zdjąć cięgna(te od gazu z dekla klawiatury) Jak je zdejmiaesz To odkręcasz śruby dekla (poezja ....mniam mniam jak się robi pierwszy raz)
Widzisz jak wygląda klawiatura (co za widok super normalnie ekscytuje ....)
Tutaj chwilka dla łańcucha rozrządu bo potem nie ma takiej okazji możesz go sobie oblukać (nawet w całości ale to trochę kręcenia ...... ja nie mogłem sobie odmówić :) Powiadają ze jak chwycisz paluchami za rzeczony i sprubujesz go unieść na kole zembatym to może się unieśc do ok.1/3 wysokości zęba jak wyżej to klapa ( nie wiem bo u mnie prawie nie chciał się unieśc więc nie będę się rozwodził ale sprawdzić warto)
Oblukasz wszystko ( ok 5 min ) kazdą krzywkę i dźwigienkę ,sprężynkę itp jak już się napasiesz to patrzysz na stan nakretek regulacyjnych jak są troszkę rozklepane to masz smutne oczka bo trzeba się rozejrzeć za innymi ............ ale niekoniecznie)
Jak są ok to teraz Klucz 27 i pokręcić wałem (zawsze w kierunku zgodnym z obrotem wału ............acha i nie kręcić za nakrętkę na kole wałka rozrządu .
jak pokręcisz to widzisz jak pracuje rozrzad ....jesteś trochę zmęczony kręceniem to musisz odpocząc w tym czasie odpisz sobie numer wałka rozrządu ... po co ? ano do pewnego roku mercedes produkował dziadowski i lepiej go nie mieć poznasz to po numerkach .
Potem jak już pokręciłeś trochę wałem to widziałeś kiedy były jakie położenia dżwigienek względem kaptórków (a zarazem nakrętek ) na które naciskały dźwigienki . Zaczynasz od pierwszego cylindra .I kręcąc wałem oblukujesz kiedy zaworki mają najwyższy wznios (można też inaczej) Mierzysz szczeliny i gdy silnik jest zimny to ssący ma mieć 0,1 mm-wydechowy 0,3 mm.
jak masz inne wartości to kręcisz kluczami (łatwo odgadnąć jak to działa) aż ustawisz poprawne wartości .W tym momencie zaczyna być ważne czy masz dobrą powierzchnię nakrętek szczeg kontrujących.Kontrujesz i.......
Reszta tak samo dla każdego cylindra .Jak już to zrobisz jesteś spocony jak po niezłej nocy.............. jeśli to był pierwszy raz i martwisz się czy zrobiłeś to OK .Jesli luzy były dużo większe niż wartości nominalne to usłyszysz różnicę a nawet poczujesz .Powodzenia!!!!!
PS.Nie dawaj tego nikomu do roboty to zobaczysz jaka to frajda choć fajnie jest to robić pod okiem fachowca .
Przy okazji zdjęcia dekla fachowiec może Ci sporo powiedzieć o samym rozrządzie ,smarowaniu ,nawet chłodzeniu w silniku takich fachowców jednak ................ jest niewielu.
Jest tam jescze sporo śrubek ale lepiej ich nie dotykać za pierwszym razem przy następnych bo co to jest 20 tys :) będziesz już po lektórze specjalistycznej i .............. kto to wie :) zresztą nie wytrzymasz do 20-tu tys będziesz po tysiącu może trzech zastanawiał się czy to się kupy trzyma i sprawdzisz :) ja tak zrobiłem :)

Zastosowanie do Diesla OR pozwala zmniejszyć o połowę ilość dwutlenku węgla. Przy spalaniu oleju roślinnego siarki nie ma,powstaje o 80 procent mniej cząstek stałych. Na nich osadzająsię węglowodory aromatyczne wywołujące choroby nowotworowe.
W123 200D

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Dzieki za wyczerpujace info :) - co do rozrzadu to gdzies czytalem ze w beczce nie ma rozrzadu jako takiego sa tylko paski i napinacze i one moga byc przyczyna awarii - zrodlo ktorys zostatnich numerow Motor-u. Co Wy na to ?

Tytuł:
wiarus junior

Cremek pisze:
Dzieki za wyczerpujace info :) - co do rozrzadu to gdzies czytalem ze w beczce nie ma rozrzadu jako takiego sa tylko paski i napinacze i one moga byc przyczyna awarii - zrodlo ktorys zostatnich numerow Motor-u. Co Wy na to ?

pewnie gdyby były to tak [zlosnik]
W moim Dieslu jest łańcuch.Wielu kolegów tutaj ma różne teorie nt. okresu jego wymiany i sposobów diagnozowania jego zuzycia wiele z nich pewnie jest mniej lub bardziej prawdziwych.Jedno co jest względnie pewne to to ze łańcuchy sa trwalsze niż paski(słyszałem o przypadku że podczas naprawy głównej nie zmieniono łańcucha rozrządu ....... bo był dobry hmmmmm. W literaturze są pewnie różne opisy mnie najbardziej przypadło do gustu stwierdzenie mechanika w niemczech który powiedział cyt. 130 tys und alles mus raus.Aber nur original kette ist sicher. Tego się tez trzymam bo gość pracował w serwisie MB kilka lat i tam terminował .
A jak wiadomo Mercedes w niemczech to jak Duzy fiat w Polsce .Zatem chyba goście wiedzą lepiej............... zrobisz jak uważasz .
mam kolegów co nawet zaworów nie regulowali i też się cieszą jazdą ,są tacy co 300 i 500 tys jeżdżą na łańcuchu i też nie mają problemów to sprawa farta i................. jakości wykonania .

Zastosowanie do Diesla OR pozwala zmniejszyć o połowę ilość dwutlenku węgla. Przy spalaniu oleju roślinnego siarki nie ma,powstaje o 80 procent mniej cząstek stałych. Na nich osadzająsię węglowodory aromatyczne wywołujące choroby nowotworowe.

W123 200D

Ostatnio zmieniony śr mar 16, 2005 12:48 pm przez Irek, łącznie zmieniany 1 raz.

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Ok czyli zaczynam sie rozgladac za lancuchem - jakies orientacyjne koszta ?? - duze sa roznice w cenach miedzy oryginalem a zamiennikiem ??

Tytuł:
wiarus junior

Cremek pisze:
Ok czyli zaczynam sie rozgladac za lancuchem - jakies orientacyjne koszta ?? - duze sa roznice w cenach miedzy oryginalem a zamiennikiem ??

Przeglądnij forum jakiś czas temu sam kupowałem i szukałem cen w kraju .Nie pamiętam ile zapłaciłem (kurcze słaba pamięć ) ale mam oryginalny (lubię te hologramy na pudełkach [zlosnik] [zlosnik] )
Zresztą jest tu niezawodny adi który poda ci bezbłędnie ceny w kraju wraz z numerami katalogowymi .
Najpierw się upewnij że jest taka potrzeba .Ustal jaki masz przebieg [hihi] To nie jest mały wydatek(napinacz a czasem i tzw.łyżwa).Choć sama wymiana banalna jak regulacja zaworów .I też lepiej zrobić samemu.

W123 200D

Tytuł:
Klubowicz

Ech, znow nastepny zabiera sie za wymiene choc nie sprawdzil co ma:) Lancuch sie wymienia jak jest mocno wyciagniety i to tez raczej nie sa, a z kolami zebatymi. Sprawdza sie wyciagniecie lancucha, a nie przebieg i nie sluchaj Irka [zlosnik] Wymiana nie jest banalna:), bo trzeba urzyc gumowki i przeciagnac lancuch. Banalne moze byc jak sie spotkaja zawory z tlokiem.

Luz zaworowy ustawia sie co 10-20 tys i od tego bym zaczal. Jak nikt dlugo u Ciebie nie ustawial, to popraw po 1-2 tys km. To jedna z najczesciej zapominanych czynnosci obslugowych, a i z wazniejszych.

Rozrzad w w123 jest jak najbardziej normalny, albo nie uwaznie czytales, albo dorwales sie do jakiegos dziwnego zrodla [zlosnik]

Tytuł:
wiarus junior

laudan pisze:
Wymiana nie jest banalna:), bo trzeba urzyc gumowki i przeciagnac lancuch. Banalne moze byc jak sie spotkaja zawory z tlokiem.
[zlosnik]

Marcin co to jest gumówka ?????
Z tego co robiliśmy z kolegą to sprawa jest banalna rozpinasz stary łańcuch ,wpinasz w koniec nowy (po odpowiedniej stronie ) jeden gość trzyma dwa końce drugi przekręca wałem (znów ważny jest kierunek obracania )po jakimś czasie pojawia się koniec i je łączysz wypinając stary .Zadnych zonków po drodze nie było i wszystko ślicznie zapasiło .ale może to incydent [zlosnik] [zlosnik] (można jeszcze związać drutem końcówkę coby nie wpadła do bloku.Jak kręcisz i wszystkie zęby leżą na kole to nic się nie przestawi ale ................. pewnie się mylę :)
Pewnie znowu miałem farta .

W123 200D

Tytuł:
Klubowicz

gumowka= szlifierka kontowa, do rozpiecia lancucha [zlosnik]

Widzisz Irek, wczesniej napisales tak, ze mozna bylo pomyslec, ze wymienic mozna 1 reka:), a do przeciagniecia potrzeba co najmniej 2 osob. Ktos musi trzymac nowy lancuch, a ktos krecic. Przeskok o zabek moze byc kosztowna sprawa. Zaklepac tez trzeba dobrze. W sumie proste, jak wiesz o co chodzi, a robiles cos wiecej przy samochodzie niz odkrecanie kola:) i masz troche narzedzi, bo cena nowych przekroczy usluge w warsztacie [zlosnik]

Tytuł:
wiarus junior

ta gumówka ..............pycha od dziś będę tak ją nazywał fajne słówko :lol:

W123 200D

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 

Strefa czasowa UTC+02:00