MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest pt sie 29, 2025 1:34 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 35 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
wiarus junior

Stawros pisze:
Czas spędzony przy klawiaturze radzę spędzić pod autem albo u mechanika - zapewniam że to pomoże.

Tak długo jak nie wezmę do ręki narzedzi tak długo nic się nie sp............ w samochodzie (dotyczy też mechaników) cyt .Sokratesa :)
Stawros pisze:
Osobiście stawiam na sprzęgło a raczej jego hydrauliczne sterowanie, podejrzewam że się zapowietrza.

To jakaś wskazówka.choć ............ zobaczymy.W książkach żaden z tych objawów nie pasuje do opisywanych awarii sprzęgła ale ........... czytam nastepną :)
Stawros pisze:
raczej same sie nie naprawią. Ale jest to gdybanie na odległość.

Istnieje realna szansa że ktoś miał podobne problemy -zatem pytam i to mi wolno nawet jesli to kogoś denerwuje........ :)
Stawros pisze:
Do garażu panie Irku, do garażu... trzymamy kciuki!

.....a tam pójdę jak juz będę wiedział czego szukam i jak to ma wygladąć .
W przeciwnym wypadku bedę was zamęczać pytaniami :) do momentu az się coś sensownego wykluje .To moja sprawdzona metoda -na tym forum :) Ale dzięki za kciuki :)

Zastosowanie do Diesla OR pozwala zmniejszyć o połowę ilość dwutlenku węgla. Przy spalaniu oleju roślinnego siarki nie ma,powstaje o 80 procent mniej cząstek stałych. Na nich osadzająsię węglowodory aromatyczne wywołujące choroby nowotworowe.
W123 200D

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Irek pisze:
Stawros pisze:
Osobiście stawiam na sprzęgło a raczej jego hydrauliczne sterowanie, podejrzewam że się zapowietrza.

To jakaś wskazówka.choć ............ zobaczymy.W książkach żaden z tych objawów nie pasuje do opisywanych awarii sprzęgła ale ........... czytam nastepną :)

Kolega Cem (aktualnie bez dostepnu do netu :cry: ) Mial takie objawy, ze raz nie mogl wrzucic biegu, raz mogl - raz sprzeglo dzialalo, a raz nie. Dolalismy nowego plynu i zaczelo byc ok.... ale tylko na pare chwil. Generalnie rzadzila tym duza przypadkowosc. Pojechal do mechanika i okazalo sie - jesli dobrze pamietam - ze odkrecila mu sie pompka pod pedalem. Zobacz ten temat. Powodzenia!

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Witam

Miałem podobny problem w mojej beczce, raz biegi wchodziły lekko a raz
trzeba było się siłować, wteczny zgrzytał strasznie przy wrzucaniu a czasem nawet nie dało się wrzucić wstecznego, wtedy gasiłem auto wrzucałem wsteczny i odpalałem, mechanik podejrzewał pompe albo siłownik ale okazało się ze po wymianie tarczy sprzęgła, docisku i łożyska (kolor rudy dominował w tych elementach straszliwie) wszystko wróciło do normy i działa jak należy.

Może wymiana tych elementów rozwiąże Twój problem.

Pozdrawiam.

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Irek pisze:
.....a tam pójdę jak juz będę wiedział czego szukam i jak to ma wygladąć .
W przeciwnym wypadku bedę was zamęczać pytaniami :) do momentu az się coś sensownego wykluje .To moja sprawdzona metoda -na tym forum :) Ale dzięki za kciuki :)

To jeszcze musisz zakupic krysztalowa magiczna kule, bo bez tego to NIGDY nie bedziesz mial pewnosci [zlosnik]
A mechanik - jesli nie masz zaufanego - i tak Ci moze wmowic, co mu sie (s)podoba.
Tak wiec moze lepiej skup sie na znalezieniu jakiegos fachowca, ktory nie okaze sie Judaszem? [hehe]

Jarek, w123 230TE '85, w126 500 SEC '88, w126 560SEC '88, w116 450 '73
jareg@mb.org.pl
http://www.mb.org.pl/

Tytuł:
wiarus junior

JareG pisze:
To jeszcze musisz zakupic krysztalowa magiczna kule.

Dzięki za radę hmmmm ......ale to forum Mercedes a nie Hyde Park
JareG pisze:
Tak wiec moze lepiej skup sie na znalezieniu jakiegos fachowca, ktory nie okaze sie Judaszem? [hehe]

A na tym forum to mam pewnie tylko pisać jakie to cudowne auto ten Mercedes ????????????

Jak zapewne zauważyłeś odezwało się kilku co podobne problemy już mieli co pozwala mi jednak wyciągac pewne wnioski.Jeśli coś robisz pierwszy raz to chcesz sporo wiedzieć zatem ............ skup się kolego na meritum a fachowcom zostawmy wyciąganie nam pieniędzy z portfela .

Zastosowanie do Diesla OR pozwala zmniejszyć o połowę ilość dwutlenku węgla. Przy spalaniu oleju roślinnego siarki nie ma,powstaje o 80 procent mniej cząstek stałych. Na nich osadzająsię węglowodory aromatyczne wywołujące choroby nowotworowe.

W123 200D

Tytuł:
wiarus junior

very3 pisze:
Witam
okazało się ze po wymianie tarczy sprzęgła, docisku i łożyska (kolor rudy dominował w tych elementach straszliwie) wszystko wróciło do normy i działa jak należy.
Może wymiana tych elementów rozwiąże Twój problem.

Pozdrawiam.

Właśnie negocjuję cene nowego kompletu Sachsa(w przypadku kiedy taka będzie potrzeba) i pytam się 85Euro to dobra cena czy szukać dalej?
dopiszę jeszcze że chodzi o taki komplet:
· 3082 092 231( Druckplatte, Kupplung / 1 Stück )
· 1861 628 137 ( Kupplungsscheibe / 1 Stück )
· 3151 069 031( Ausrücklager / 1 Stück )
· 4200 080 060 ( Fett (Hochleistungsgleitfett) / 1 Stück )

W123 200D

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Przeciez juz mniej wiecej wiesz gdzie szukac - sprzeglo i okolice. Jesli nie wiesz co dalej, to po prostu podjedz do mechanika, ktory jednoznacznie Ci odpowie, co jest przyczyna. Skoro przed Toba wyjazd w trase, to chyba warto, nie uwazasz? Jesli zas liczysz, ze ktos na forum postawi Ci dokladna diagnoze, to rzeczywiscie jedynym wyjscie jest 'krysztalowa kula'.

Tytuł:
wiarus junior

michau pisze:
Jesli zas liczysz, ze ktos na forum postawi Ci dokladna diagnoze, to rzeczywiscie jedynym wyjscie jest 'krysztalowa kula'.

Kulę już kupiłem to była dobra rada .................. istotnie .
Czy kolega pamięta kiedy pierwszy raz zmieniał sprzęgło ?
Ot tak sobie wjechałeś na kanał i sru ......... wszystko w dół potem zamiana i do góry? Potem piwko i dobry humorek ?
To jesteś genialny !!!!!
Jednak napisałem na wstępie że chcę to zrobić sam i BEDZIE TO PIERWSZY RAZ .

W123 200D

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Stawros pisze:
Irek pisze:

Dzięki za otuchę :) ale teraz potrzebuję diagnozy :)
Panowie ruszcie komórki czeka mnie trasa do Niemiec i tym razem zaczynam się jej obawiać [szalone]

Przepraszam Cię bardzo, ale jak źle się czujesz to idziesz do lekarza czy dzwonisz po diagnozę?
Czas spędzony przy klawiaturze radzę spędzić pod autem albo u mechanika - zapewniam że to pomoże.
Osobiście stawiam na sprzęgło a raczej jego hydrauliczne sterowanie, podejrzewam że się zapowietrza. Jakieś mechaniczne uszkodzenia skrzyni raczej same sie nie naprawią. Ale jest to gdybanie na odległość.
Do garażu panie Irku, do garażu... trzymamy kciuki!

Popieram Cie Stawros.... o tym samym trąbiłem juz na początku... ale chyba bym dostal szalu na samym poacztku a nie siedzial i pisal o diagnozowaniu przez kable....

W164 ML 320CDI - 2007 "CZARNY" - nieretrofitowany

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Irek pisze:
michau pisze:
Jesli zas liczysz, ze ktos na forum postawi Ci dokladna diagnoze, to rzeczywiscie jedynym wyjscie jest 'krysztalowa kula'.

Kulę już kupiłem to była dobra rada .................. istotnie .
Ot tak sobie wjechałeś na kanał i sru ......... wszystko w dół potem zamiana i do góry? Potem piwko i dobry humorek ?
To jesteś genialny !!!!!

Mam jedyna sluszna skrzynie i nie ma w niej sprzegla [zlosnik] Jesli zas mialbym nawet taka potrzebe, to chyba sam bym sie w to nie pchal z obawy, ze moja diagnoza bedzie bledna. Zycze Ci, zeby po wymianie sprzegla nie okazalo sie, ze problem istnieje nadal i spowodowany jest jakas pierdola - tak jak u Cema dla przykladu.

Tytuł:
Klubowicz

Irek pisze:
Właśnie negocjuję cene nowego kompletu Sachsa(w przypadku kiedy taka będzie potrzeba) i pytam się 85Euro to dobra cena czy szukać dalej?

Cena bardzo dobra, tak 50% w sklepach u nas:) Skad ja wytrzasnales:)?

Ja bym odpuscic ponowna wymiane sprzegla (chyba, ze wlozyles jakies badziewie), bo cuda raczej sie dzieja w ukladzie sterowania. Zlap za pedal spzegla, sprawdz luz i szukaj dalej, w gore (dziwny luz na polaczeniu pompy z pedalem, wycieki, moga byc tez pomylone popychacza, staty/nowy typ pompy mial inne, niezamienne, choc magicy potrafili zamienic i skok sprzegla robil sie min lub olbrzymi). Zajrzyj tez do zbiornika plynu hamulcowego. Silownik znajdziesz przy skrzyni, a wiec skok pod samochod.

Tytuł:
Klubowicz

michau pisze:
Mam jedyna sluszna skrzynie i nie ma w niej sprzegla [zlosnik]

To cos masz nie tak, bo tak tez jest sprzeglo, tyle ze troche inne [zlosnik]

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

laudan pisze:
michau pisze:
Mam jedyna sluszna skrzynie i nie ma w niej sprzegla [zlosnik]

To cos masz nie tak, bo tak tez jest sprzeglo, tyle ze troche inne [zlosnik]

ah, taki skrot myslowy [zlosnik]

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Irek pisze:
liczyłem na jakąs analogię czyjejś sytuacji.

Oto jest i analogia: wspiera trop, jakim poszła większość odpowiadających. U mnie rozszczelnił się kiedyś siłownik sprzęgła i wyglądało to podobnie, tyle że ze stałym trendem ku pogorszeniu :P a bez chwilowej nawet poprawy czy cudownego uzdrowienia. Poprzedniego dnia było całkiem OK, rano skok pedału sprzęgła był zauważalnie zwiększony, a jak mimo to wyjechałem, to coraz ciężej wchodziły biegi, na którymś z kolei skrzyżowaniu udało mi się z dużym trudem wbić tylko trójkę, no i na tej trójce wróciłem do domu (z 15 km!, na skrzyżowaniach hamulec, bo auto pełzło na wciśniętym sprzęgle) i zaraz potem do najbliższego złotorękiego. Kochana maszyna, na sznurek nie trzeba jej było brać.
Dodam, że złotoręki nie wymienił siłownika, tylko "zregenerował" (dosł. cytat), no i jeździ do tej pory. Chociaż wiadomo, nie znasz dnia...

Tytuł:
Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Irek pisze:
To jesteś genialny !!!!!

Mimo że nasze forum jest the best :lol: to radziłbym zakup dobrej literatury, polecam dwutomowy "Mercedes Benz typ 123" Bogumiła Kalinowskiego. Tu masz wszystko na temat demontażu skrzyni biegów:
http://www.w114-115.org.pl/forum/cms_view_article.php?aid=8

Sama wymiana sprzęgła to kwestia odkręcenia 6 śrub, musisz tylko zaopatrzeć się w stary wałek sprzęgłowy albo dotoczyć coś o jego wymiarach, aby wycentrować potem tarczę (przy montażu).

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 35 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 Następna

Strefa czasowa UTC+02:00