MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest pn sie 18, 2025 6:45 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 23 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2
Autor Wiadomość
 Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

u mnie od czasu do czasu pojawia się zapach "rosołku" ale wystarczy włączyć ciepłe powietrze i nawiew na szybę i parowanie znika, a szyby myje normalnym płynem do szyb w miarę potrzeby, mam zwykle dywaniki, więc obstawiałbym nieszczelności nadwozia typu
Elwood BLUES MOBIL pisze:
dziury w podłodze i nieszczelny szyber

w126 260 SE 86' była
w123 230 E 81' była

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

to i ja wtrace swoje trzy grosze,w espasie mam podobna sytuacje,uszkodzony jest sterownik/rezystor nagrzewnicy-dziala tylko na najwyzszym biegu,załacza sie kiedy chce. Mimo zakladanej szczelnosci ukladu chlodzenia na 1200 km ubylo jakies 1,5l wody,ale ogrzewanie dziala prawidlowo i nie grzeje na `tlusto`.zobaczymy jaki efekt przyniesie wymiana rezystora...narazie nie mam czasu

"litr benzyny wlej do żył żebys zły i twardy był"

Tytuł:
swój chłop

Jesli nie ubywa plynu, nie ma efektu rosolowego itd. to poprostu w sloneczny dzien wyjmi dywaniki,otworz wszystkie drzwi i niech sobie stoi ile bedzie mogl. Gdy bylem szczesliwym posiadaczem Fiata 126p z roku 85 bez dmuchawy to w zime i jesienia stosowalem takie zabiegi co pare dni. To bylo jedyne wyjscie w taka pogode.

123 240D Automat '77

Tytuł:
swój chłop

Witam
W moim 123 pomimo remontu nagrzewnicy, po deszczu pojawiał się ten sam problem, w sucha pogodę nie parowało. Woda przez kanał powietrza dolotowego dostaje się na nagrzewnice i odparowuje, aby zlikwidować tę przypadłość , należy udrożnić kanały odpływowe wody z dolotu powietrza ażeby woda nimi wylatywała. Ja zmieniłem samochód na 116 i tego problemu na razie niema.
Pozdrawiam.

Tytuł: para
swój chłop

nic szczegolengo nie poczulem jezeli chodzi o zapach...zadnego rosolu....ale fakt,po wlonczeniu cieplego paruja ale zaczynaja odparowywac,boczne przod w miare i wygladaja na przytluszczone,boczny tyl lepiej po uchyleniu przednich bocznych szyb,tyl dobrze po wlonczeniu ogrzewania....no i jeden jak dla mnie waznych problemow wykrytych podczas tych dlugich opadow,to pojawienie sie wody pod fotelem kierowcy,podejrzewam ze przez uszczelki bo sa popekane,szyber ma niewielki ubytek takiej mechatej uszczelki,ale to chyba nie jego wina

Tytuł:
swój chłop

ja mam podobny problem ale mysle ze to wina niedroznosci kanałow odprowadzajacych wode z wlotu powietrza bo jak po dosc dlugich i owocnych opadach wlacze dmuchawe na 3 i otworze dwa centralne wyloty powietrza to potrafi siknac woda prosto na mnie :), moze ktos z waz poradzi jak udrorznic te kanały? co trzeba rozebrać? czy trzeba zdejmowac cala deske rozdzielczą? a moze da sie tam dostac od strony wycieraczek i silniczka?

dzieki za porady pozdrawiam

EX:KTM 520EXC, KTM LC4 620 SC, JUNAK M10 63',YAMAHA XT 600 Z TENERE 86', YAMAHA XTZ 750 SUPER TENERE

Tytuł:
postmistrz
Awatar użytkownika

Numer GG: 60349017
MarcinJUNAK pisze:
ja mam podobny problem ale mysle ze to wina niedroznosci kanałow odprowadzajacych wode z wlotu powietrza bo jak po dosc dlugich i owocnych opadach wlacze dmuchawe na 3 i otworze dwa centralne wyloty powietrza to potrafi siknac woda prosto na mnie :), moze ktos z waz poradzi jak udrorznic te kanały? co trzeba rozebrać? czy trzeba zdejmowac cala deske rozdzielczą? a moze da sie tam dostac od strony wycieraczek i silniczka?

dzieki za porady pozdrawiam

Zazwyczaj wystarczy zdjąć gumy widoczne po numerami nadwozia i je wyczyścić.
Jeśli po ich wyciągnięciu brud zalega w otworach, trzeba zdjąć kratki, i ewentualnie blachę podszybia.Wybrać cały syf i poskładac do w całość.
Uważaj na kołki kratek i na kołki podszybia.

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

W ubiegły weekend zabrałem się za swoją nagrzewnicę bo też mi parowało strasznie. Nagrzewnica okazała sie nieprzeciekająca ale była cała brudna. Z biegiem lat nazbierało się tam trochę paprochów, były na dodatek wilgotne. Teraz po przeczyszczeniu parowanie z tego zauważyłem ustało ale najlepiej sprawdzić w deszcz no ale niestety nie pada na razie to nie mogę sprawdzić na 100% czy pomogło, a szczerze nie chciało by mi się drugi raz rozkładać tego wszystkiego.

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 23 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2

Strefa czasowa UTC+02:00