MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest pn cze 30, 2025 1:45 am

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 65 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 4 5 Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Witam serdecznie

Tak w dla scislosci , co miales Sebian na mysli piszac "...zalatwia aparaturke na amen..." bo nie bardzo wiem o czym mowisz. Licze na to ze Ty wiesz i mnie oswiecisz ;-)

PZDR

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Hehehe
W OO jest kupa siary a resztę dopowiedzcie sobie sami....

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

Antoni Janikowski pisze:
Hehehe
W OO jest kupa siary a resztę dopowiedzcie sobie sami....

siarka ma dobre wlasciwosci smarne [zlosnik]

wolny wakat na beczkę :)

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

to tak samo jak bys powiedzial ze silnikowi benzynowemu nie szkodzi benzyna z domieszką gazu... Nie jestem az takim zagorzalym "fanem" dostosowywania silników na inne paliwo ale niestety to co z nami porabiają w CPN-ach to sie w pale nie mieści i nie wyobrażam sobie żeby tym bardziej w mesiu gdzie pojemności silników nie są małe kogoś było stać żeby jeździć tylko na benzynie... jeśli tak to albo nie jeździ prawie wcale i wtedy co taki może wiedzieć o jeździe mesiem albo ma auto służbowe więc też jakie to jego auto wtedy... Przeciez najmniejsze pojemnosći zeby nie liczyć 190-tki z 1,8 to są 2 litrowe a te tez lubią chłapnąć okolo 10l/100km... Już nie mówie o silnikach typu 560 lub 600 bo wtedy takie auto to jest odpalane prawdopodobnie raz w miesiącu na rundkę honorową po osiedlu i z powrotem do garażu... Więc gdzie ma być przyjemność posiadania czegoś takiego???? Ja frajdę z mesia mam wtedy jak codziennie sie delektuję jazdą np do pracy gdzie mam okolo 30km w jedna strone wiec dziennie robie prawie 100km i wtedy moge cos powiedziec na temat jazdy mesiem i jego awaryjności lub nie. Więc ci co mają benzynki z gazem panowie głowa do góry bo to wy mozecie cos powiedziec na temat mesia a nie ci co pseudo mają po 3litrowe silniki i stoją w garażu bo nie stać ich na jazdę nimi a w podpisach od razu wiDAĆ że jak wiekszy silnik to i od razu drugie auto do kompletu "na co dzień" WSTYD dla tych co negują tych co chcą sie cieszyć mesiem a ci co tak negują niech sie przyznają jakie przebiegi dokonują swoimi cackami bo gdybym ja robil 1000km rocznie mesiem to tez bym twierdzil ze najlepiej to on jeździ na benzynie

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

jarecki dobrze prawi...dac mu rybe [zlosnik]
a poza tym rozbieznosci cenowe miedzy LPG, a benz. sa coraz wieksze i straszenie ze LPG zdrozeje nie ma sensu..

wolny wakat na beczkę :)

Tytuł:
Klubowicz

Numer GG: 267496
jarecki pisze:
to tak samo jak bys powiedzial ze silnikowi benzynowemu nie szkodzi benzyna z domieszką gazu... Nie jestem az takim zagorzalym "fanem" dostosowywania silników na inne paliwo ale niestety to co z nami porabiają w CPN-ach to sie w pale nie mieści i nie wyobrażam sobie żeby tym bardziej w mesiu gdzie pojemności silników nie są małe kogoś było stać żeby jeździć tylko na benzynie...

Skoro i tak nie można poradzić nic na to, co się wyprawia na stacjach, a samemu podjeżdżając pod dystrybutor nie można określić, co tak naprawde się wlewa, to rzucanie haseł typu "nie róbcie z siebie kretynów" uważam za wcale nie małą przesadę :evil: [szalone] Miarkuj kolego, bo łatwo kogoś obrazić [szalone]

MB V250d long 4M '21
MB GLC 220 CDI 4M '18

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

ok zwracam honor za tych "kretynów" ale udając kogoś ze sie czegoś nie widzi lub udaje ze nie wie o czyms co jest oczywiste ja nazywam tylko w ten sposób

MB W201 200 85r. czarny metalic automatic + gaz - sprzedany :-)

MB W124 230E czarny mafioso :-P

Tytuł:
Klubowicz

jarecki pisze:
ok zwracam honor za tych "kretynów" ale udając kogoś ze sie czegoś nie widzi lub udaje ze nie wie o czyms co jest oczywiste ja nazywam tylko w ten sposób

Raczej tak: jesteśmy zmuszeni do przejścia nad tym do porządku dziennego. Bo albo ktoś się kombinatorom do dupy dopierze, albo nadal będziemy skazani na kupę, a strzepienie języka nic nie da. Spodziwając się różnego g**** na stacjach zawsze zabieram kwit kasowy, bo jakby mi 2km auto stanęło, to mam podstawy do tego, żeby kolesia udupić na amen. Zatem jak widzisz - widzimy i nie przechodzimy obok tego obojętnie. Boli nas zarówno kombinacja lokalna typu mix ON z OO, jak i narodowa typu mix ON z rzepakiem [szalone]

MB V250d long 4M '21
MB GLC 220 CDI 4M '18

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Sebian a właśnie dostalem kilka maili z potwierdzeniem mojego zdania i zastanawiam sie dlaczego oni nie piszą o tym na forum... moze sie boją wyśmiania albo tego ze niby skoro stac ich na mesia to niech leją to co jemu fabryka przykazala bo z takimi zdaniami tez sie juz spotkalem... Skoro jezdzisz na oleju to sie ciesz tylko pamietaj ze tez nie wiesz jaki olej lejesz bo nie wierze ze na stacji sprawdzasz podręczną kontrolką co ci nalewają. A skoro sam nie wiesz a my wiemy co do silnika lejemy i bylo to juz sprawdzone przez niejedne badania i skoro te badania twierdzą ze gaz jest lepszym paliwem od benzynki to nie wypowiadaj sie bo zawsze bedziesz na przegranej pozycji...

Ja tam wole nalac gazu i sie cieszyc ze tanio i zdrowo niz jezdzic na oleju... zapewne kujawskim...

Tytuł:
Klubowicz

jarecki pisze:
Sebian a właśnie dostalem kilka maili z potwierdzeniem mojego zdania i zastanawiam sie dlaczego oni nie piszą o tym na forum... moze sie boją wyśmiania albo tego ze niby skoro stac ich na mesia to niech leją to co jemu fabryka przykazala bo z takimi zdaniami tez sie juz spotkalem... Skoro jezdzisz na oleju to sie ciesz tylko pamietaj ze tez nie wiesz jaki olej lejesz bo nie wierze ze na stacji sprawdzasz podręczną kontrolką co ci nalewają. A skoro sam nie wiesz a my wiemy co do silnika lejemy i bylo to juz sprawdzone przez niejedne badania i skoro te badania twierdzą ze gaz jest lepszym paliwem od benzynki to nie wypowiadaj sie bo zawsze bedziesz na przegranej pozycji...

Ja tam wole nalac gazu i sie cieszyc ze tanio i zdrowo niz jezdzic na oleju... zapewne kujawskim...

Mogliby pisać. Już napisałem, że nie jestem w stanie sprawdzić, co wlewam. Staram się jedynie korzystać z "dobrych" stacji. Faktycznie LPG jest paliwem raczej czystym, ale tylko dlatego, że skąłda się z mniejszej ilości krakcji ropy naftowej niż benzyna czy ON - dlatego trudniej jest je "podrobić" czy zanieczyścić (zmieszać). Jednak nadal nadaje się do kuchenek gazowych, a nie do silników benzynowych :P [zlosnik] [cool] Dlaczego po drogach Europy nie jeżdżą auta wyposażone w silniki pracujące wyłącznie na LPG, a jedynie półśrodki w postaci przerobionych benzyniaków? [szalone] Tak czy inaczej mój diesel z dziwną mieszanką w baku przejedzie kolejne pół miliona prawdopodobnie bez remontu silnika i coś mi się wydaje, że benzyniakowi zasilanemu LPG to się nie uda - no chyba, że na lawecie by go przewieźć [zlosnik]

Dobra, spadam nach Westen [cool]

MB V250d long 4M '21
MB GLC 220 CDI 4M '18

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

juz ci tlumacze dlaczego nie jezdza auta tylko na LPG!!!!
Bo jakbys nie wiedzial jest tak silne lobby na swiecie ze nie dopuszczają do produkcji silnikow na takie paliwo tak samo jak nie dopuszczają na paliwo elektryczne... Czy wiesz ile lat temu juz byly dostepne silniki na prąd i tylko prąd np ???? W tej chwili cos drgneło ale tylko jako hybrydy i oczywiscie z zasilaniem tradycyjnym rowniez bo bez tego te auta by nie mogly zobaczyc swiatla dziennego. Zrodel zasilania aut jest i bylo wiele tylko nie seryjne bo lobby naftowe i koncerny na to nie pozwolą a kuchenki??? Jak to ty okreslasz gdyby nie byly robione w warunkach warsztatowych to aut na drogach by bylo duuuuuuuzo mniej...

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

ahaaa!!!!! dieselki zawsze dluzej pojezdzą!!!! bo są to silniki wolonoobrotowe gdybys nie wiedzial... gdyby dieselki w swoim zywocie robily tyle obrotów co benzynki to okazaloby sie ze dieselki nie dorownują benzynkom zywotnoscią... a w mesiu???? juz widzialem benzynki ktore mialy 500tys i jeszcze sie kulaly wiec wszytsko zalezy tez o dbania o swoj motorek...

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Cytuj:
Dlaczego po drogach Europy nie jeżdżą auta wyposażone w silniki pracujące wyłącznie na LPG, a jedynie półśrodki w postaci przerobionych benzyniaków?

Dlatego, ze LPG ma pewne okreslone wlasnosci i np. zle zachowuje sie przy niskich temperaturach i zimnym silniku.
A co do samochodow fabrycznie przystosowanych do spalania LPG to polecam przyjrzec sie gamie samochodow:
- Renault
- Volvo
- i... Mercedesowi W124 :)

Tytuł:
Klubowicz

jarecki pisze:
juz ci tlumacze dlaczego nie jezdza auta tylko na LPG!!!!
Bo jakbys nie wiedzial jest tak silne lobby na swiecie ze nie dopuszczają do produkcji silnikow na takie paliwo tak samo jak nie dopuszczają na paliwo elektryczne...

Eee... Lobby lobbym. Próbują zatrzymać rozwój pojazdów zasilanych alternatywnymi źródłami energii do czasu wyczerpania zasobów naturalnych lub ich osiągnięcia ich krytycznego poziomu (podobno ropy starczy jeszcze na 50 lat). Póki co auta zasilane hydrogenem stają się powoli popularne - oczywiście zaczyna się od transportu zbiorowego, ale z czasem typ zasilania musi się przyjąć globalnie. A skoro machina ruszyła, to raczej już się nie zatrzyma. LPG nie stanowi raczej altenatywy.

MB V250d long 4M '21
MB GLC 220 CDI 4M '18

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

alternatywy moze nie ale jej zrodla sa chyba jeszcze bardziej ograniczone niż ropy....

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 65 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 4 5 Następna

Strefa czasowa UTC+02:00