MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest sob sie 30, 2025 11:52 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 19 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2
Autor Wiadomość
wiarus senior

Mitu pisze:
mindo pisze:
mam mały dylemat nie wiem jak zarejestrowac swoją 114 ,mam wstepna opinie rzeczoznawcy i nie wiem czy rejestrowac teraz na normalne tablice czy dopiero po remoncie na żółte. nie wiem czy jest sens sie bawic w te żółte tablice?

Jest rozwiązanie pośrednie, takie stadium przejściowe do żółtych tablic.
Jeśli Twoje auto jest do remontu - jak piszesz - to na Twoim miejscu sprowadziłbym rzeczoznawcę, aby obejrzał auto i wydał opinię, że jest to samochód który ma ponad 25 lat i minęło 15 lat od końca produkcji tego modelu ma wartość dokumentującą rozwój historii itd. Nie chodzi tu o to, aby uzyskać "białą kartę" (bo o to możesz zawalczyć później gdy już wyremontujesz wóz), ale o to że taka opinia zwalnia Cię z obowiązku posiadania OC jeśli tylko Twój samochód nie porusza się po drogach publicznych. Kiedy zechcesz wyjechać na drogę wtedy opłacasz ubezpieczenia, ale nie masz obowiązku robić tego w sposób ciągły (jest jednak minimum - jeden mieciąc).

Pozdrawiam i powodzenia [ok] .

To jest ciekawe rozwiązanie ale jeszcze lepiej byłoby po remącie albo jeszcze przed ugadać się ;) co do wystawinia jakieś opinii odnośnie wartości auta , ja np. nie mam zamiaru nigdy się nawet starać o żółte ale jaężeli tylko w końcu zrobie pożądny remont to ide odrazu do rzeczoznawcy i jak ktoś odważy się skrzywdzić twoje maleństwo (puk...puk...w niemalowane :P) to masz juz jakiś argument w walce z ubezpieczycielem

wiarus senior
Awatar użytkownika

krzstian pisze:
To jest ciekawe rozwiązanie ale jeszcze lepiej byłoby po remącie albo jeszcze przed ugadać się ;) co do wystawinia jakieś opinii odnośnie wartości auta , ja np. nie mam zamiaru nigdy się nawet starać o żółte ale jaężeli tylko w końcu zrobie pożądny remont to ide odrazu do rzeczoznawcy i jak ktoś odważy się skrzywdzić twoje maleństwo (puk...puk...w niemalowane :P) to masz juz jakiś argument w walce z ubezpieczycielem

Masz na myśli wycenę, jak rozumiem.

Tytuł:
wiarus senior

no właściwie tak [zlosnik] [oczko]

Tytuł:
swój chłop

msl pisze:
moje autko jest z '79. za wiek + moje znizki dostałem 70% upustu, ale ze względu na pojemność zapłaciłem i tak 290 zł. polecam I inspektorat w Krakowie.

W jakiej "strefie podatkowej" jest Kraków? Bo już po raz kolejny widzę jak ktoś (Krakus) płaci jakieś symboliczne OC... Nie to żebym zazdrościł [zlosnik] , ale boleję nad tym (pewnie nie tylko ja). Ja za dwulitrowy motor ze zniżką za wiek pojazdu 50% i 50% za bezszkodowość zapłaciłem 600PLN za rok, toż to dwa razy tyle przecież, a stawka za pojemność u mnie znacząco mniejsza niż za Twoje 3,5literka :-? Pani w inspekotracie PZU pokazała mi jakieś zarządzenia, że na dodatkowe 30 lub 40% zniżki mogą liczyć członkowie PZM i CAAR :o
pozdrawiam

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 19 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2

Strefa czasowa UTC+02:00