MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest pn lip 21, 2025 8:47 am

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 36 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3
Autor Wiadomość
Klubowicz

Chcę jeszcze wrócić do korozji w zbiorniku. Metoda opisywana wcześniej jest fajna, ale dotyczy zbiorników które nie maja plastików w środku a nasze maja tzw smok których nie da się wyjąć przed procesem. Czyszczenie chemią jest bardzo dobre ale popsuje tzw smok a jeśli nie to lakier wlany bezpośrednio po czyszczeniu zaklei przepływy. Zaczynam się zastanawiać czy nie zlecić zrobienie zbiornika z nierdzewki i po kłopocie. Oczywiście możemy zamówić nowy zbiornik w Niemczech ale to 400 + wysyłka więc nie tanio. Pozdrawiam (piszę o zbiorniku benzynowym )

postmistrz
Awatar użytkownika

czego się nie da wyjąć?

Klubowicz

Popatrz w środek zbiornika filtr wkręcany od spodu jest otoczony czymś w rodzaju smoka nie znam prawidłowej nazwy

postmistrz
Awatar użytkownika

Nie bardzo mam jak se popatrzeć na dno pełnego zbiornika, a ty się specjalnie nie wysilasz pisząc na tym forum, więc se nie pogadamy

wiarus junior
Awatar użytkownika

Kamerka sieciowa na długim kablu [jezyk3]

weteran

Zaintrygował mnie ten wątek do tego stopnia, że i ja postanowiłem wyczyścić ów filterek. Gdy zobaczyłem zdjęcia z z linka, sądziłem że u mnie będzie znacznie gorzej - bo auto z końcem lat 80 zaczęło jeździć w Polsce [a paliwo w latach 90 by(wa)ło...no, różnie z nim było], do tego przez ostatnie 15 lat więcej stoi niż jeździ, więc warunki do sedymentacji wymarzone [zlosnik] . Poza tym, jakiś czas temu naprawiałem czujnik poziomu paliwa i trochę stwardniałej galarety na dole było - głównie to mnie przekonało do czyszczenia.
Zbiornika nie wyjmowałem, bo z natury jestem leniwy i najpierw chciałem sprawdzić czy jest sens, więc tylko wykręciłem sam filterek. Nie było łatwo, bo niby trochę miejsca jest, ale trzeba podejść nasadką - nic innego chyba się nie nada. A że rozmiar czołgowy, do tego redukcja na 1/2" i grzechotka już mi się nad półośką nie mieściła. Sposobem i wytrwałością jakoś cholerstwo pokonałem, i........... nie opłacało się:
Załącznik:
SDC10160a.JPG
SDC10160a.JPG [ 37.87 KiB | Przejrzano 1503 razy ]

Aparat do dupy, bo wyostrza mi zawsze wszystko dokoła tylko nie to, co trzeba i może tego nie widać, ale uwierzcie mi - był czysty :o .

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 36 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3

Strefa czasowa UTC+02:00