klima.... jak ja lubie ten temat
potrzebne Ci jest:
kompresor - i to wcale nie takie proste go przymocowac do silnika, bo : można dorobić łape, ale nikt Ci nie daje gwarancji że będzie leżała idealnie w osi symetrii paska ( pasek będzie sie przecierał), potrzebne CI tez jest 3-bierzniowe koło nasowe na wale korbowym.
potem potrzebny Ci jest filtr ( mocowany jest w otwór pod lampą prawą, i wystaje od spodu w nadkolu ) - trzeba kupic nowy
Cała kompletna część z ochładzaczem powietrza, z wentylatorem mocowanym od dołu, który zabiera powietrze z nad nóg .
W zasadzie swoją nagrzewnice możesz zostawić - pasuje od zwykłego, trzeba tylko ją odpiąc 4wsówkami metalowymi od wentylatora ( tego zwykłego ) i w to miejsce wstawić modoł klimy
musisz zregenerowac klampki sterujące - gwarantuje CI że napewno są już powygniatane
zaopiekowac się siłownikami pneumatycznymi od sterowania klapkami (zamykają dopływ powietrza z zewnątrz, i zamkają dopływ powietrza do nagrzwnicy )
instalacje pneumatyczną do tego sterowania musisz odtworzyć
pokretło regulacji temp klimy , sa dwa rodzaje:
jeden taki jak regulacja położenia świateł,
drugi jest wielkości 70% zwykłych pokręteł, montowany na panelu ( zupełnie inny panel) gdzie jest włącznik ogrzewnia tylnej szyby, regulacja świateł.
Do tego regulatora dochodzą 3 przewodu pneumatyczne, metalowy pręt kontrolujący temp w ochładzaczu, styk załączenia kompresora
Do tego wszystkiego jeszcze przewody ciśnieniowe czynnika chłodniczego
instalacja elektryczna
O ile instalacje to jeszcze nei problem , to czujnik ciśnienia gazu ( w zasadzie temteratury - chociaż jak wiadomo to sa wielkości wzajemnie powiązane) podstawa żeby ci klima nei wybuchła - musisz kupic nowy
wentylator , chłodnica klimy - obstawiaj odrazu nową - prawie we wszystkich jakie spotkałem były klopoty z gornym wyprowadzeniem rurki ciśneiniowej - cena ok 400zł z gwarancją ( więc nei ma co ryzykowac z używką)
cena założenia tego - poniżej 700zł nawet nikt z Tobą nei będzie rozmawiał. Cena już razem z czynnikiem chłodniczym, i osuszaniem ( i tak co jakies 2lata będziesz musiał wyłożeć 200zł na wymiane gazu - tak się zaleca ). Więc robocizna jakies 500zł
Wiem bo sam szukałem, i.... stwierdziłem że sam sobei założe - jedynie osuszyć i nabić to już trzeba jechac do serwisu.
największy problem dla mnie to komresor - można kupić nowy - 900zł , lub regenerować ok 500zł używany i tez dają gwarancje.