MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest czw sie 28, 2025 6:56 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 13 ] 
Autor Wiadomość
kombatant
Awatar użytkownika

Wiec pewnie jestescie ciekawi kto ten test prowadził?Che to ja i moj ojciec.''test" dotyczy mojego 307D busa 240D (silnik jak w beczce). Wiec tak -przebieg ten jest wykonany w ciagu 4 lat. ............................................ silnik-nie robione nic -jedynie regulacja zaworow.Skrzynia-dzisaj wymieniłem łozysko oporowe bo szumiało-stare jeszcze oryginalne MB ,zreszta jak i reszta sprzegła mogło by byc po posmarowaniu ale nowe kosztuje 50zł to wymieniłem-bo wiecej roboty z wyjeciem skrzyni niz to łozysko warte.Na wale wymienione 2 krzyzaki.To wszystko co było robione w zespole napedowym .Z zawieszenia; gumy na stabilizatorze-(50zł),łozysko koła przod 1szt(40zł),drazek poprzeczny z koncowkami (100zł)i z przodu 3 pary amortyzatorow..Z osprzetu silnika-komplet swiec,termostat i szczotki regulatora napiecia(regulator stary został)i automat do gaszenia zapalania na pompie wtryskowej-60 zł .No i to wszystko co było wymieniane w ciagu tych 4 lat/110tys.km.Oprucz tego oczywiscie olej co 7.500km i filtry-raz płyn chłodniczy na poczatku i smarowanie zawieszenia razem ze zmiana oleju.Auto pali koło 9ltr/100 ,max zuzycie w zimie to 10L.Olej bieze w wysokosci 0,7-0,8ltr na 7500km.Co wiecej dodac -zawsze zapala,nigdy nie stoi na drodze-po prostu mega udane auto!Jak macie jakies pytania i uwagi to prosze.A jak wasze gwiazdy ,moze lepiej ? gorzej? Acha najciekawsze jest to ze auto kupione w uzedzie celnym i widac ze nie było bezposrednio po przegladzie w ASO.Wiec np klocki czy wydech,pasek,wtryski jakis przebieg miały a mimo to do dzisiaj te elementy sa niewymieniane i dobrze chodza!!!! jak komus mowie ze juz przez 110tys km nie zmieniam klockow czy paska to nie wiezy!

Ludziom brak kultury zupełnie,wczoraj jak wychodziłem z knajpy ktos mi nadepnął na rekę!!!

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Sprytnie sprytnie! I o to chodzi!!! ;)

s-class.prv.pl

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

:o znaczy co sprytnie?

MB 308 automatic

Ludziom brak kultury zupełnie,wczoraj jak wychodziłem z knajpy ktos mi nadepnął na rekę!!!

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Widzisz to jest prawdziwy MB. Wez go teraz porownaj do Sprintera. Nie ma prowanania [zlosnik] . To samo sie tyczy porownania W 123 i W 124 [hehe] . Zmienili polityke budowania samochodow, bo tak to kupowaloby sie jedno auto na cale zycie. Powodzenia i zycze dalszej bezproblemowej eksploatacji!

Klubowicz

MERCEDES 4 EVER pisze:
...czy paska to nie wiezy!

Za wiele tam paskow nie ma [zlosnik] A ten co jest to trudno zmeczyc:) Klocki w samochodzie jezdzacym w trasie, tez zuzywaja sie duzo wolniej niz w takim co skacze po miescie:)

Smarowanie sprzegla ;) tylko nie probuj tego z hamulcami, hmmm a moze dlatego sie tak trzymaja:) Co do lozyska oporowego to smarowanie jego tez by nie pomoglo jak ma luzik.

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Tak ja mam pytanie [zlosnik]

Mam ten sam silnik, w zeszłym roku miałem pracę gdzie non stop byłem w trasie, i faktycznie łożysko oporowe mam już też do wymiany. Jak dużo roboty z tym jest [oczko]

MERCEDES 4 EVER pisze:
Auto pali koło 9ltr/100 ,max zuzycie w zimie to 10L

Wreszcie nie będą mówić, że przesadzam ze spalaniem w swojej W123. W trybie mieszanym trasa - miasto max 8 litrów, a troche lżejsza od Twojego 307D [oczko]

MERCEDES 4 EVER pisze:
Oprucz tego oczywiscie olej co 7.500km

Ostatnie pytanie - jaki olej ? [zlosnik]

Tytuł:
Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

WeebShut pisze:
Mam ten sam silnik, w zeszłym roku miałem pracę gdzie non stop byłem w trasie, i faktycznie łożysko oporowe mam już też do wymiany. Jak dużo roboty z tym jest

http://www.w114-115.org.pl/forum/cms_view_article.php?aid=8

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

no wiec tak.Co do łozyska oporowego sprzegła,to wymieniałem je wczoraj.Przyczyna-po prostu szumiało a ja nielubie jak cos szumi wiec wymieniłem.sprzegło miał zmieniane w DE w 96 roku (takie przynajmniej sa stempelki na docisku tarczy itp)sprzegło jest w super stanie a łozysko jak posmarowałem olejem to nie szumiało nic a luzow nie miało ale jak skrzynia juz wyjeta to zmieniłem -zaden to koszt 50zł.skrzynie wyjmuje sie prosto niesamowicie-normalnie jak jest wszystkich srub 20 to wszystko.Auto jezdzi na oleju Elf 15w40.Zadnych usterek silnika wyciekow nadmiernego zuycia itp.Acha auto nie widzi zadnych tras -jazda jest typowa miejska duzo po mescie po roznych churtowniach duzo gaszenia i zapalania.Jezdzi 6 dni w tygoniu a czasami nawet i 7 dni w tygodniu [oczko].Najbardziej to mnie dziwia te klocki hamulcowe i bebny z tyłu sa z roku produkcji czyli 87.Ogolnie co bym nie wymieniał to sa jeszcze oryginalne czesci z gwiazdką [zlosnik].Tak mysle ze moze w przyszłym roku by kupic sprinterka..... :)

MB 308 automatic

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

MERCEDES 4 EVER pisze:
Tak mysle ze moze w przyszłym roku by kupic sprinterka..... :)

:o A po co? twoj bus bedzie odpoczywal i przejdzie na emeryture? A moze masz zastrzezenia i uwazasz ze zle sie sprawuje?
[zlosniki]

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Jest troche wolny(max 90 zeby nie chałasował i silnik nie wył-wolny most) no i brak wspomagania.Sprinter jest szybszy i cichszy -no i bardziej komfortowy.Oczywiscie interesuje mnie wersja 2,3 diesel ktora jest konstrukcja z W124 czyli zadnej elektroniki -pompa na linke itp.Troche sprinter rdzewieje ale mozna znalezc takiego w miare i pilonowac zeby go nie zjadło.Narazie to takie plany -najwczesniej za rok .W tym roku napewno nie!Narazie mi sie podoba bo nic sie nie robi sie a jezdzi i mozna wszystko naprawic samemu! to sa piekne auta...

MB 308 automatic

Tytuł:
Klubowicz

To masz zamiar z towarem po miescie jezdzic >90 [zlosnik]

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

znaczy on jezdzi tak;małe miasto>40 km takiej niby trasy(droga zabudowana duzo zakretow) i duze miasto ,tak krecimy ze 30-50 km i z powrotem..Jest troche odcinkow gdzie mozna pocisnac tak ze 110-120 [zlosnik].No i sprinter ma duzo lepsze przyspieszenie-wiem bo zadnego nie moge dogonic/wyprzedzic :evil: Nie chodzi mi o osiagi z CDI ale to taka przesiadka by była jak w 123 z 240D na 300D....Jezdziłem juz sprinterem i duzo lepiej w koncu to konstrukcja nowsza o prawie 20 lat.Nie mowie juz o tym ze mozna w sprintku miec ABS/ABD co przy naszych zimach i sniegach to ABD by mi sie przydał bo ten gad jak tylko zobaczy troche sniegu to jak sie tylne koła zaczna slizgac to juz koniec -nie ma jazdy i pchamy. [szalone]

MB 308 automatic

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

MERCEDES 4 EVER pisze:
....Jezdziłem juz sprinterem i duzo lepiej w koncu to konstrukcja nowsza o prawie 20 lat.Nie mowie juz o tym ze mozna w sprintku miec ABS/ABD co przy naszych zimach i sniegach to ABD by mi sie przydał bo ten gad jak tylko zobaczy troche sniegu to jak sie tylne koła zaczna slizgac to juz koniec -nie ma jazdy i pchamy.

Dokładnie technika idzie do przodu. I to chyba dobrze, odstawisz 307kę do garażu i .... kolejny wół roboczy.

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 13 ] 

Strefa czasowa UTC+02:00