MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest śr sie 27, 2025 12:00 am

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 12 ] 
Autor Wiadomość
Administrator
Administrator
Awatar użytkownika

Numer GG: 85536
Od jakiegoś czasu moja Lalunia narzeka na to że PUZON sie jej grzeje no i faktem jest że co 4 -5 dni musze dolać około 2,5 litra płynu do układu chłodzenia.

Założyłem że mam pękniętą głowice i auto płyn spala ale Lalunia narzeka na to że jej bardzo szyby parują, oznaczało by to nieszczelną nagrzewnice czy to możliwe aby z nagrzewnicy wyleciało 2,5 litra płynu w ciągu 4 dni?

Autko chodzi jak złoto odpala na mrozach od kopa troszku olej bierze ale to nic.

Na razie wrzuce chyba jakiś zylc do zalepiania samoczynnego nieszczelności (co polecacie) zobaczymy moze pomoże, raczej nie zaszkodzi.

Ostatnio zmieniony śr gru 21, 2005 8:54 pm przez MacKuz, łącznie zmieniany 1 raz.

wiarus junior

Na razie wrzuce chyba jakiś zylc do zalepiania samoczynnego nieszczelności (co polecacie) zobaczymy moze pomoże, raczej nie zaszkodzi.[/quote]

W sklepach w cenie ok.5-6 zł jest specjalny proszek,ktory pęcznieje w nieszczelnościach i zatyka je.Może być firmy K2 lub innej.najlepiej wsypać na gorący plyn i trochę przejechac,by go przegoniło po ukladzie.

wiarus senior
Awatar użytkownika

stanleym126 pisze:
raczej nie zaszkodzi.

Jesteś pewien, że nie zaszkodzi? :o Jakiś ten proszek inteligentny musiałby być żeby tylko nieszczelności pozpychać a reszty nie.
Kumpel tak uszczelniał Poldolota. W efekcie efekty były ale na krótko.
A potem skutki uboczne w postaci zapchanej chłodnicy i się dziwił, że przy większych predkościach wywala mu płyn do zbiornika wyrównawczego [zlosnik] bo pompa dawała wiecej niz mógł przełknąć przypchany układ.
Aha, wsypał czarodziejski proszek dwa razy w jakims tam odstępie czasu.
Wszystko wróciło do normy po wymianie chłodnicy na używkę.

Żonę mam w domu, kochankę w garażu.
----------------------------------------------------

Tytuł:
postmistrz
Awatar użytkownika

Maciek, koledzy zawsze przy takiej okazji pisali, że szyba przy nieszczelnej nagrzewnicy jest tłusta...

U mnie ubywa nieco wolniej i tylko do jakiejś wartości i mam wrażenie, że zawsze po wysiłku albo po większym korku. Ale chłodnicę mam zamuloną zapewne.

Tytuł:
Klubowicz
Awatar użytkownika

Witam

Jeżeli nagrzewnica byłaby nie szczelna to przy tej ilości ubywającego płynu powinny być mokre dywaniki i specyficzny zapach płynu chłodniczego w aucie

( oby to było powodem ubywania płynu )

pozdrawiam

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

PawełS pisze:
Witam

Jeżeli nagrzewnica byłaby nie szczelna to przy tej ilości ubywającego płynu powinny być mokre dywaniki i specyficzny zapach płynu chłodniczego w aucie

( oby to było powodem ubywania płynu )

pozdrawiam

Nie prawda ;-) Ja mam w W107 2 odpływy z nagrzewnicy, więc i 20 litrów jakby się wylało to pewnie bym nie zauwazyl ;-). Sądzę że W116 ma podobnie. Wiem bo miałem wątpliwą przyjemność bebeszenia z auta a potem na kawałki i (o zgrozo) montowanie spowrotem nagrzewnicy u siebie.

PS.
Mam wersję z klimą.

GMail: anwojcik (at) gmail.com

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

podstaw butelke pod wężyk przelewowy od chłodnicy i zobacz czy coś sie zbiera. ja co kilka dni mam pół butelki i do chłodnicy to i ubytków niet

Tytuł:
wiarus junior

wielki3333 pisze:
podstaw butelke pod wężyk przelewowy od chłodnicy i zobacz czy coś sie zbiera. ja co kilka dni mam pół butelki i do chłodnicy to i ubytków niet

Być może trzeba wymienić korek na chłodnicy.

Tytuł:
Administrator
Administrator
Awatar użytkownika

Numer GG: 85536
(me: how) pisze:
Maciek, koledzy zawsze przy takiej okazji pisali, że szyba przy nieszczelnej nagrzewnicy jest tłusta...

Dokąłdnie tak jest szyby sie mażą i po dolaniu przez jakiś czas czuć zapach płynu w aucie.

and6412 pisze:
a mam w W107 2 odpływy z nagrzewnicy, więc i 20 litrów jakby się wylało to pewnie bym nie zauwazyl . Sądzę że W116 ma podobnie

Dokłądnie jest tak samo też już z tym walczyłęm i jak se pomyśle że mam jeszcze raz to mnie dreszcze przechodzą - chyba bym wołał już głowice wymienić ;)

wielki3333 pisze:

Układ chłodzenia mam lekko zmodyfikowany - mam zbiorniczek przelewowy założony i niestety co kilka dni jest pusty.

Wszystko wskazuje na nagrzewnice :( na szczęście mam drugą całą i kompletną ale ta robota = horror.

Na razie chyba zarzuce jednak ten zylc uszczelniający.

Croolick pisze:
Jakiś ten proszek inteligentny musiałby być żeby tylko nieszczelności pozpychać a reszty nie.

No zasada działania jest dośc prosta rozpyszczony proszek zestala sie tylko w miejscach gdzie styka sie z powietrzem więc teoretycznie tam gdzie uchodzi z ukłądu po wsypaniu tego badziewie trzeba mocno pilnować stanu płynu chłodzącego i w sumie nic nie powinno sie wydarzyć złęgo - ale to tylko moja teoria.

Pozdrawiam

Tytuł:
weteran

MacKuz, aż tak Cię Puzon tą nagrzewnicą wkurzył, że go na części sprzedajesz? Allegro [hehe] [oczko]

swój chłop
Awatar użytkownika

MacKuz pisze:
Na razie wrzuce chyba jakiś zylc do zalepiania samoczynnego nieszczelności (co polecacie) zobaczymy moze pomoże, raczej nie zaszkodzi.

Jeszcze za czasów jak jeździłem oplami w Omedze-A miałem identyczny problem. Wsypałem tego środka i przestało lecieć ,parować i śmierdzieć. Jednak po miesiącu wymieniałem i nagrzewnice i chłodnicę bo się zapakowały tym dokładnie :(. Nie syp tego bo to tylko doraźnie zadziała i więcej narobisz kosztów i kłopotów niż masz teraz. Wiem że wymiana nagrzewnicy to droga przez mękę ale nie załatwisz tego półśrodkami.

Tytuł:
wiarus senior

Witam , no stary skoro to nagrzewnica to ...przerąbane , ostatnio wymieniałem to ustrojstwo i kupa roboty.Radze Ci poszukac dobrej , sprawnej( w miare możłiwości sprawdz jej szczelność) nagrzewnicy bo po wyciagnięciu starej możesz się lekko przerazić [zlosnik] , płyn będzie ubywał w duzych ilościach a w srodku auta bedzie sauna.
Pozdrawiam i w razie wątpliwości pytaj.

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 12 ] 

Strefa czasowa UTC+02:00