MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest ndz lip 13, 2025 5:54 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 2 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Kupno 124
nowy

Jakoże przekopałem całe forum i dotarłem do: http://w114-115.org.pl/forum/viewtopic. ... ght=witamy
stąd witam wszystkich w tymże topicu :lol:

Przyznam się także szczerze że szukałem duużo na temat W124, ale im dalej szukałem tym 'gęstszy las'. Po przewałkowaniu i przefiltrowaniu 36 stron o W124 mam kilka następujących pytań:

Otóż byłem dość sporym maniakiem BMW hmm w zasadzie nie wstydzę się tego za bardzo jednak jest to 'ale'. Jedyny słuszny model jaki mi się podoba to seria 7 (e32) - ubóstwiam auta które mają w sobie zarys sportowy a zarazem prezentują się jak klasyczna limuzyna.
Jednak pojemność świetnego silnika V8 3l mnie poraża :o

Do rzeczy. Rozmawiałem z moim znajomym mechanikiem który polecił mi W124 w wersji coupe. Powiem szczerze że nie jestem maniakiem mocy. Zdarzają mi się długie jak i krótkie trasy. Nasze drogi jak i moje zdrowe podejście do jazdy powoduje że rzadko przekraczam prędkość 100km/h. Ogólnie rzecz mówiąc trasa poza miastem - bezstresowo 70-90km. Kucyki są mi przede wszystkim potrzebne do wyprzedzania (wiem wiem zaraz ktoś złośliwy powie, że jadąc ~80km/h sam będe wyprzedzany :roll: ) Jednakże zależy mi aby ten manewr odbył się w sposób dynamiczny i szybki.
Z tego co przeczytałem na forum dobrym rozwiązaniem jest E220. Widziałem także E200 który jak się dobrze orientuje ma około 130KM wydaje mi się że byłby wystarczający.
Więc jaki silnik do W124? Wiem że będzie to na pewno benzyna - jego charakter i zastosowanie określiłem powyżej. O instalacjach gazowych wiem dość sporo i wiem także że w rosyjska ruletke grać nie będe - w przyszłości jeśli już to sekwencja ale to wtedy i tylko wtedy jak przyjdzie mi robić dodatkowe kilkaset km.

Na koniec pytanie ciekawostka: świetny jest dzwięk silnika r6... tak się zastanawiam od jakiej pojemności on występuje i czy warto żebym się w niego ładował.

Myślę nad autkiem z roku od 93'. Będę dysponować kwotą 20 000zł - planuję zakup 'u wroga' [zlosnik] Znajdzie się tam coś ciekawego?
No i czy to jest rzeczywiście dobry wybór (chodzi mi o model, znam tą markę i jestem do niej przekonany)

Pozdrawiam Wszystkich i z góry dziękuję za wszelką pomoc.

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

E220 to moim zdaniem bardzo dobre rozwiązanie ilość koni ok i spalanie w miare, 2.0 moze być ale jak juz bys ten chciał to tylko 16v bo 8v taki jak ja mam za mało ma mocy przynajmniej jak dla mnie, co do kupna fury [mod]od Niemców/w Niemczech[/mod] znajdziesz ale coraz ciężej z tym jest po prostu przebrane sa samochody czesto się okazuje ze w necie wszystko pięknie ładnie a pojedziesz i kiszka turas sprzedaje syf a napisał ze samochód ekstra

Pozdr., wookee.

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 2 ] 

Strefa czasowa UTC+02:00